Градските опасности, с които ежедневно се сблъскват кучетата

куче Снимка: iStock

М акар на повечето от нас да ни се иска да имахме възможност да отглеждаме домашния си любимец в къща с двор, където той да е по цял ден навън, да играе и да се забавлява в безопасност, за жителите на големия град това си остава само в кръга на мечтите. Не ни разбирайте погрешно – обичаме живота в града, с цялото му многообразие, цветове и шум, но като отговорни стопани на кучета следва да осъзнаваме, че има различни опасности, пред които се изправят косматите ни другари всеки ден. 

От горещи настилки до бактериите, пренасяни в изпражненията на гълъбите – опасностите, пред които се изправят градските кучета всеки ден не са за подценяване.

За това ви предлагаме да разгледаме заедно някои от най-често срещаните от тях – защото осъзнавайки рисковете, можем да бъдем и най-полезни, за да защитим косматите си другари.

Dogsandcats.bg
  • Гореща настилка

Ако настилката навън е твърде гореща, за да задържите ръката си в продължение на 10 секунди, значи е с твърде висока температура, за да се разхожда домашният ви любимец по нея. 

кучеСнимка: iStock

Нагорещените улици и тротоари могат да бъдат опасни за подложките на лапите на кучетата, като в някои по-сериозни случаи – дори да причинят изгаряния. За това – винаги избирайте сенчестата страна на улицата, а ако няма как да го направите – помислете за промяна в часовете на разходките или закупуването на чифт обувки.

Вижте още: Твърде горещ ли е асфалтът навън за разходка на кучето ни

  • Асансьори

Едно от уменията, които всяко градско куче трябва да усвои, е да се вози спокойно в асансьор. Независимо дали самите вие предпочитате стълбите, все някога ще ви се наложи да пуснете каишката и да оставите животното да се качи в асансьора. 

кучеСнимка: iStock

Вижте как да Научим кучето си да се вози в асансьор

  • Птичи изпражнения

Птичите изпражнения, особено тези от гълъбите, могат да съдържат микроскопичен гъбичен организъм, наречен Сryptococcus. В началото на заразяването, заболяването наподобява инфекция на горните дихателни пътища и се характеризира с признаци като кихане, течащи нос и очи. Недиагостицирано навреме обаче, то може да бъде животозастрашаващо. Макар да се смята, че котките са по-податливи, ако на терасата ви често кацат гълъби и косматият ви другар прояви интерес към изпражненията им, той лесно може да хване инфекцията.

кучеСнимка: iStock

  • Боклук на улицата

Разхождате се и виждате боклук. А кучето ви вижда нещо ново, интересно и наподобяващо шведска маса – при това точно под носа му! Когато сте навън с домашния си любимец, важно е да го наблюдавате (държим да вметнем – а не да гледате в телефона си), за да имате възможността да забележите ако той изяде нещо от земята. Пилешки кости, остатъци от дюнери или мазни хот-дози, пици, мазна хартия, в която е била увита храна, изгнили плодове… Това са само малка част от нещата, с които градските кучета се сблъскват всеки ден по време на разходката си до близката градинка или парк. И всички те са опасни, а някои – дори токсични за тях. 

кучеСнимка: iStock

  • Високи апартаменти

Когато става въпрос за опасностите, свързани с отворените прозорци на апартамента ни, често сме свикнали да мислим повече за котките, отколкото за кучетата. И в това, разбира се, има смисъл. Но ще се учудите колко голям е броят на четириногите, лекувани от ветеринарите през топлите месеци в следствие на наранявания, получени от падане от прозорец, тераса или пожарна стълба (да, дори от там!). Замислете се – достатъчно е един гълъб да кацне на перваза, за да пробуди интереса и да предизвика реакция у кучето ви. А за останалото… е, вярваме, няма нужда от допълнителни подробности. 

кучеСнимка: iStock

Не се предоверявайте на усещането на кучето си за височина или самосъхранение. Вместо това – не оставяйте отворени прозорци, когато животното е само и следете за безопасността му, когато прекарва време на откритата ви тераса.

  • Локви и застояла вода

Може да сте чували за заболяване, наречено лептоспироза, особено ако прекарвате повече време в компанията на домашния си любимец на открито, ходите на къмпинг или в планината. Рисковете обаче далеч не са по-ниски, ако животното рядко напуска пределите на града. 

Диви градски обитатели като плъхове и мишки лесно могат да разпространят бактерията лептоспира чрез урината си, а домашните кучета могат да се заразят с нея, като пият от локви и басейни със застояла вода. 

кучеСнимка: iStock

Признаците на лептоспироза включват леко повръщане и диария, но заболяването може да причини и животозастрашаващи симптоми като чернодробна или бъбречна недостатъчност. 

Вижте още: Лептоспироза при кучетата

Виж още