Имат ли кучетата акценти, които влияят на лая им?

кучета среща Снимка: iStock

О бщуването с животните е нещо, което все още се опитваме да разгадаем. И въпреки че технически домашните ни любимци не могат да говорят с нас, не може да се отрече, че те имат сложни форми на комуникация. И така, ако две кучета от една порода, например, живеят в различни държави, отдалечени една от друга, дали те могат да общуват? Ще звучи ли лаят им различно и имат ли „акценти“ като хората?

кучета срещаСнимка: iStock

Може ли едно куче да лае с акцент?

Кучетата нямат акценти по същия начин като хората. Но техните вокализации звучат различно въз основа на няколко фактора, отбелязват от Американския киноложки клуб. Различните породи имат свой характерен лай. Обучението и околната среда могат да накарат този лай да звучи различно. Като добавка – някои четириноги може дори да имитират своите собственици, създавайки си личен, отличителен „акцент“.

Какво е акцент?

В областта на лингвистиката акцентът се определя като различно произношение на едни и същи звуци или думи в даден език. Акцентите са отличителни и обикновено се формират географски. 

Dogsandcats.bg

кучета срещаСнимка: iStock

Те могат да варират в зависимост от региона и културата. Например, едно и също изречение, дочуто в Тексас, звучи съвсем различно, ако го изрече жител на Обединеното кралство. Въпреки че и двете страни говорят английски, те използват различни звуци и дори различни думи. Ако трябва да сме докрай конкретни, акцентът се свързва с говоримия език. Така че повечето животни действително няма как да имат акцент. Но за целите на настоящия материал, ще разгледаме „животинския“ акцент като разлика в лая при четириногите. 

Кучетата имат ли акценти?

Ако сте живели в чужбина, прекарали сте време с домашния си любимец в друга държава или просто обичате да пътувате в компанията на кучето си, може би сте си задавали въпроса дали две животни от различни страни могат да се разберат? Дали домашният ви любимец, роден и израснал в София, например, би се разбрал и заиграл с друг, отгледан в апартамент в центъра на Париж? 

кучета срещаСнимка: iStock

Има различни теории, които спекулират, че кучешкият лай може да се промени въз основа на няколко различни фактора. Например, две четириноги от едно котило, които растат в различни условия, могат да имат съвсем различен лай. Така че, в известен смисъл изглежда, че не е невъзможно кучетата да имат свои собствени акценти. Те общуват по различен начин и въпреки това могат да се разбират. 

И така, какво точно влияе върху акцента на кучето?

Защо някои четириноги лаят по различен начин от други? Нека разгледаме някои теории за това какво влияе на акцента на домашните ни любимци.

  • Порода

Породата играе огромна роля в разликите при поведението на кучетата. Тя е определяща за много неща, като например дали косматият ви другар е добър в плуването, дали ще е придирчив към храната си или ще има дълги крака...

кучета срещаСнимка: iStock

Породата играе голяма роля и в това как звучи лаят на кучето ви. Това е главно, защото тя диктува каква е формата на главата, оттам – на врата и гърлото, както и колко големи или малки са гласните му струни. 

При хората формата и размерът на гласните струни влияят на височината на гласа. Това е и една от причините някои хора лесно да хващат високите ноти, докато пеят, докато други да имат по-скоро ниско звучене.  Опитайте се да си го представите – има разлика между „акцента“ на Английския булдог в сравнение с този на Чухуахуата, нали? 

  • Околна среда

Средата, в която кучето е отгледано и живее, играе голяма роля за акцента му. Четириногите са социални животни и инстинктивно имитират други себеподобни и хората около себе си още от ранна възраст. Kутретата могат да заучават звуци както от своите собственици, така и от други домашни любимци в домакинството. Любопитно е да наблюдавате кученце, което расте с друго четириного или дори – с бебе в къщата. Животното може да започне да се учи да вие или скимти точно, като малкото човече. Околната среда на кучето силно влияе върху неговия „акцент“ и може да промени начина, по който то общува със света около себе си.

куче човек щастиеСнимка: iStock

Ако говорим технически, кучетата не могат да имат акценти, защото на практика те не говорят на нашия език. Но ако оставим тази подробност на страна, със сигурност не можем да изключим напълно възможността четириногите да имат акценти по свой си начин. Домашните любимци от различни породи имат и различен лай. Освен това кучета, които са обучени да лаят, може да звучат различно от такива, при които това се получава спонтанно. Дори средата, в която четириногото е отгледано, влияе върху тона и честотата на лая му. 

Вижте още: 

Разпознава ли кучето гласа ни по телефона

Защо някои кучета лаят по-рядко от други

Виж още