Как да говорим с кучето си така, че да ни слуша

куче човек Снимка: iStock

„Ще се върна скоро!“, „Излизам само за малко, няма да се бавя!“ или „Ти си толкова добро куче!“...

Често ли се изплъзват фрази като тези от устата ви? Ако е така, то бързаме да ви успокоим – не сте сами! Всички стопани на домашни любимци говорят с питомците си и това е съвсем в реда на нещата. Но дали косматият ви спътник разбира какво му казвате? Това е добър въпрос, който вълнува както изследователите, така и любителите на кучета, пишат от HillsPet.com. 

Нека научим заедно как да говорим на четириногия ни другар по начин, по който той да ни разбира. И кои са физическите знаци, за които да следим и които явно показват, че животното ни слуша! 

куче галенеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Харесват ли кучетата, когато им говорим?

Краткият отговор е да. Изследване, публикувано в Animal Cognition е установило, че както кученцата, така и възрастните четириноги са внимателни и насочват вниманието си към човек, когато им говори с леко по-високия си, „бебешки“ глас“, както и към по-равномерния език, който използваме при комуникация с възрастните. Изглежда обаче, че домашните ни любимци имат леки предпочитания към детския говор, с който често ги ангажираме. И

макар че те чуват всяка дума, която излиза от устата ни, подобно на малчуганите те невинаги се интересуват ит това, което имате да им кажете!

И така, какво искат да чуят кучетата?

Когато изреченията съдържат „релевантни за кучето думи“ като „почерпка“, „ядене“, „разходка“, „хайде навън“ или „в колата“, например, можете да забележите, че животното ви гледа с повишено внимание. Това любопитство от своя страна укрепва връзката ви кучето, защото то действително слуша и възприема какво му казвате. 

куче човекСнимка: iStock

Как да говорим с кучето си, така че да ни слуша

За да ангажирате вниманието на домашния си любимец и той действително да ви слуша, когато му говорите,

опитайте да комбинирате детски тон с думите, които питомецът ви обича да чува. Включете и ръцете си, като посочите това, за което говорите. 

Например: „Искаш ли да излезем навън? – посочете вратата. Това ще привлече вниманието на кучето ви и ще предизвика у него щастлив отговор, защото това, което следва е приятно за него. Или „Добра работа!“ – когато четириногото е направило това, което сте поискали от него. Съчетайте устната похвала с действие от ваша страна (почесване зад ухото или по гърба), за да подсилите асоциацията. 

куче човекСнимка: iStock

Как да разберете дали кучето ви слуша

Кучетата комуникират предимно невербално, припомнят от Американския киноложки клуб. За да се научим да разбираме какво имат предвид, трябва да се вглеждаме по-внимателно в езика на тялото и реакциите им към нашите думи. 

Специалистите обособяват пет ключови типа комуникация при кучетата:

  • Страх

Ако кучето ви се страхува, може да забележите, че облизва устните си, свива се, прибира опашката си между задните крака, притиска уши към главата си, трепери или избягва зрителен контакт.

  • Възбудено

Ако кучето ви е будно и ентусиазирано, то може да забележите, че то проявява признаци на вълнение и щастие, като маха с опашка, скача върху вас, покланя се и лае леко.

  • Тревожно

Ако домашният ви любимец е тревожен, това ще се прояви чрез прекомерно задъхване. Кучето ще крачи напред или ходи в кръг, без да се фокусира.

  • Агресия

Ако домашният ви любимец е агресивно настроен, може да забележите ръмжене, оголване на зъби, скована поза на тялото, разширени очи и свити устни. 

  • Отпуснато

Меко изражение на лицето, лежерна стойка, леко отворена уста и хармонично размахване на опашка – всичко това са признаци, че едно куче е отпуснато.

Ако кучето ви не прави зрителен контакт с вас, отдалечава се, стой с гръб и видимо не проява интерес към заниманията ви, то явно не ви слуша. 

куче човекСнимка: iStock

Забележка: Ако кучето ви многократно не идва при повикване и не реагира на гласа ви, свържете се с ветеринарния си лекар, за да проверите слуха на животното.

Харесват ли кучетата, когато им говорим?

Кучетата обичат да чуват гласа ни. Ако внимателно наблюдавате четириногото, можете лесно да определите как възприема вашите думи. Спокойните или възбудени реакции винаги са плюс, но като разумен родител на домашни любимци знаете, че разчитането на другите знаци също е важно, за да защитите себе си, домашния си любимец и другите около вас. 

Така че, говорете с вашето куче! Вижте колко махания с опашка можете да получите, като споменавате любими забавления, независимо дали става дума за разходки с кола или пешеходен туризъм. Вашият домашен любимец слуша, бъдете сигурни в това!

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо е важно не само какво, но и как го казваме на кучето си

Разбират ли кучетата човешките усмивки

Виж още