Как да накараме кучето да ни слуша в разсейваща среда

куче дресура Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е кучето ви да е усвоило дадено поведение по време на тренировките у дома, в задния двор или дори – в спокойната градинка пред блока ви, но когато излезете на по-шумно или непознато място, сякаш да чува командите ви за първи път?

Ако кимате разбиращо с глава, то бързаме да ви успокоим – не сте единствени! И за това си има причина – разсейването.

куче дресураСнимка: iStock

Разхождащи се хора, катерици, птици, други домашни любимци, миризмата на ресторанта от другата страна на улицата... разсейването е навсякъде и за кучето ви започва още с излизането през входната врата на дома ви!

Dogsandcats.bg

Въпреки това, в името на вашето спокойствие и безопасността на косматия ви другар, важно е да го научите да се съсредоточава върху вас, дори наоколо да има куп неща, които отвличат вниманието му.

Ако това ви се струва невъзможно, не бързайте да се отчайвате! Имаме няколко съвета, които могат да помогнат и на вас, и на домашния ви любимец да овладеете обучението в разсейваща среда.

 • Тренирайте основни поведения и команди 

Един от най-ефективните начини за справяне с разсейването по време на обучението, е да тренирате поведение, което насърчава концентрацията. Когато очите и вниманието на питомеца ви са насочени към вас, за него е много по-лесно да игнорира разсейващите фактори около себе си, както и да управлява импулса си да ги следва. 

куче дресураСнимка: iStock

Командите, които насърчават фокусирането, включват:

 • Викане по име
 • Стой на място
 • Погледни ме (контакт с очи)

Освен че ще помогнат на животното да запази фокуса си върху вас, тези умения ще са полезни и за други области от живота на косматия ви другар. Например, да идва при повикване е полезно и потенциално животоспасяващо умение, което всяко куче трябва да знае. 

 • По-често награждаване

Ролята на наградите в обучението е да покажете на кучето си какво искате да направи и да го насърчите да продължи да го прави. Когато с домашния ви любимец работите срещу разсейващите фактори на околната среда, добре е постоянно да му се напомня, че върши добра работа. 

Осигуряването на чести, малки награди, когато животното се справи с разсейването, ще го мотивира да продължи да се фокусира. С други думи, това отговаря на незададения му въпрос: „Защо да правя точно това, а не друго?“

куче дресураСнимка: iStock

С течение на времето можете постепенно да увеличавате времето между наградите, но в началото е добре животното да получава поощрения по-често. За това най-добре е да изберете лакомства, които са с висока стойност, но същвременно са малки и нискокалорични.

 • Награди със стратегически график

Не е достатъчно просто да награждавате често кучето си. Добре е да прозира и намек зад това, кога поощрението започва и спира. Какво имаме предвид?

Номерът тук е да накарате животното да направи конкретни асоциации, когато става въпрос за разсейване. Целта ви е кучето да научи, че е добре за него да пренебрегне разсейването, дори когато то му изглежда изключително примамливо. 

Чудесен начин да направите това, е да въведете положителен прекъсвач. Неговото приложение, чрез звук (може да използвате свирка или друг уред, който произвежда по-висок шум) е да привлече вниманието на животното, когато насреща си има разсейващ фактор.

С положителния прекъсвач дайте своя сигнал, а след това наградете кучето веднага, щом насочи вниманието си към вас. 

куче дресураСнимка: iStock

Друг подход, който можете да предприемете, е проактивно да задържите вниманието на кучето към вас, като го възнаграждавате веднага щом забележите разсейването, но преди то да е имало шанс да реагира. Така вие го учите, че когато има разсейване, най-добрият му вариант е да се обърне към вас, вместо да реагира или да губи фокус.

 • Постепенно увеличаване на разсейването

Всеки път, когато учите кучето си на нещо, започнете в среда с най-малко разсейващи фактори. Както се досещате, не е добра идея да скачате директно от контролираната зона в оживен квартал или парк – това само ще претовари и свръхстимулира домашния ви любимец. 

Вместо това, увеличавайте разсейването постепенно. Ето как можете да подходите:

 • Първата седмица от обучението – в изцяло контролирана среда без разсейващи фактори;
 • Седмица 2: В присъствието на членове на семейството или други познати хора;
 • Седмица 3: В присъствието на непознати за кучето хора и/или животни, но по контролиран начин. 
 • Седмица 4: В парка или друго обществено място, по време на по-спокойните часове от деня;
 • Седмица 5: На обществено място по време на час пик;

Това, разбира се, е само пример, но предполагаме, схващате идеята – започнете бавно, в тиха, контролирана среда и постепенно увеличавайте разсейването, като същевременно намалявате предвидимостта. 

кучеСнимка: iStock

И накрая, нека бъдем честни – едва ли някога ще можем напълно да избегнем разсейването на домашните ни любимци. И няма смисъл да си поставяме подобни недостижими цели! Разсейването е част от ежедневието ни. С подходящия подход обаче, можем да накараме косматия си другар да остави тези толкова интригуващи го звуци, миризми и шумове на заден план… и поне за малко да се съсредоточи над обучението ни!

 

 

Виж още