Как да помогнем на кучето да преодолее страха си от непознати

куче страх Снимка: iStock

Н якои кучета изпитват силен страх от непознати. Те се свиват, треперят, опитват се да избягат и да се скрият в присъствието на всеки нов човек, когото срещнат. Ако вашият домашен любимец се страхува около непознати, добра идея е като начало да разберете причините за това.

Защо кучето ми се страхува от непознати?

Има няколко възможни причини защо кучето ви се страхува от непознати. Ето някои от тях:

  • Генетика

Едно по-срамежливо или плахо куче е по-вероятно да създаде плахо потомство. Четириного, което като цяло не се чувства комфортно в присъствието на непознати, може да има генетична предразположеност, която да извиква у него подобно поведение.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Липса на правилна социализация

Кученцата, които не са получили възможност да се срещнат с различни хора през първите месеци от живота си, са по-склонни да развият страх и недоверие към непознати в последствие.

Как да помогнем на кучето си да спре да се страхува от непознати

Страхът на кучето от непознати трябва да се управлява много внимателно. Всички четириноги реагират различно, когато се страхуват. Едно куче може просто да се свие в ъгъла в присъствието на непознат, докато друго – да му изръмжи. 

куче страхСнимка: iStock

Да научите кучето си да не се страхува от непознати обикновено отнема много време и последователност. Длъжни сме да го кажем – някои домашни любимци никога не се научават да приемат напълно непознати, особено на своя територия (в дома ви, например). Това, което можете да направите, е да работите по посока облекчаване на симптомите на страх у четириногия ви другар. Идеята не е да принуждавате страхливото си приятелче да се среща с хора или да приема други четириноги, ако не иска, тъй като това може да доведе до прояви на агресия.

Помнете – всяко куче се адаптира със свое собствено темпо. Работата със специалист може да ви насочи към конкретни техники за справяне и контрол, но е важно да сте подготвени, че целият процес може да отнеме седмици, месеци и дори години.

  • Подгответе новите посетители

Всеки път, когато някой нов човек ви дойде на гости, говорете предварително с него и го помолете да игнорира напълно кучето ви. Посетителят не бива да се опитва да го гали, нито да осъществява зрителен контакт с него. Подгответе малко лакомства, които гостът ви да хвърли нежно на пода близо до кучето ви в избран от него момент. Чрез последователно прилагане на този метод домашният ви любимец бавно ще започне да свързва непознатите с награди. 

куче страхСнимка: iStock

  • Някои кучета се страхуват повече от мъжете, отколкото от жените

Ако забележите, че кучето ви се напряга, хленчи или ръмжи около непознати от определен пол, можете да подготвите непознатите по съответния начин. Позволете на питомеца си да се приближи до госта ви - според своите условия. В зависимост от тежестта на страха на животното, то може да му позволи да го погали или да се нуждае от време дори, за да го приближи.

Предупредете гостите си да игнорират животното и в даден момент да го почерпят с лакомство. Важно е те да знаят, че никога не бива да го гледат в очите и да правят бавни, незаплашителни движения. Никога не принуждавайте кучето си да прави нещо, което видимо му причинява дискомфорт. Ако домашният ви любимец бъде избутан твърде далеч от зоната си на комфорт и няма как да се измъкне, той ще прибегне до хапане. 

куче страхСнимка: iStock

  • Минимализирайте стреса

Осигурете на кучето си собствено пространство. Помага, ако разполагате с друга, по-тиха стая, където животното знае, че може да се оттегли, когато пожелае и където ще бъде оставено само. 

Извеждането на домашния ви любимец от помещението при потенциално опасни ситуации е напълно приемливо, особено ако това ще помогне за безопасността както на посетителите, така и за спокойствието на самото четириного. Уверете се, че никой не навлиза в зоната на уединение на косматия ви другар – той трябва да чувства, че е в безопасност, за да се отпусне.

  • Ветеринарни грижи и фармацевтични продукти

Обсъждането на страховете и поведението на домашния ви любимец с ветеринарен лекар е важно, тъй като специалистът може да ви помогне да определите тактиките, които да приложите у дома, както и да обсъдите употребата на медикаменти (при нужда). 

куче страхСнимка: iStock

  • Обучение за послушание

Обучението за послушание може да бъде много полезно за справяне със поведението на страх у домашния ви любимец и облекчаване на (поне) част от стреса, който изпитва. Тъй като силната уплаха от непознати може да доведе до агресивно поведение, включително ръмжене и хапане, може би е полезно да работите и с дресьор на кучета или поведенчески специалист. Обикновено колкото по-рано треньорът се заеме със страхлив домашен любимец, толкова по-добре.

В заключение, отглеждането на страхлив домашен любимец може да бъде известно предизвикателство, но с търпение, интелигентно управление и дресура, с помощта на треньори и ветеринарни лекари можете да помогнете на кучето си да се справи с недоверието и страха си. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още