Как да разберем кога кучето ни казва „Не“

куче Снимка: iStock

С топаните контролираме до голяма степен деня на нашия домашен любимец – от това кога се храни, до това кога ще отиде до тоалетната или къде ще се разхожда. И като цяло това не е проблем за нашите четириноги другари – те са щастливи да живеят живота си, както ние им диктуваме, вярвайки, че винаги ще направим най-доброто за тях. 

Има моменти, когато косматите ни спътници ни съобщават, че са недоволни или нещо ги притеснява. За съжаление, кучетата ни изразяват дискомфорта и казват „не“ често, но стопаните им са склонни да игнорират тези възражения или дори – да не ги разпознават. 

Умението да разпознавате, кога вашият домашен любимец ви съобщава, че не се чувства добре и нещо го притеснява, може да e изключително полезно за обучението му, както и за поддържането на здрави отношения с косматия ви другар.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Кучетата не са упорити животни

Една от големите грешки, които собствениците на кучета правят, е да решат автоматично, че питомецът им е „инат или упорит“, когато отказва да направи дадено нещо. В действителност обаче, животното най-вероятно казва „не“ с основателна причина. 

Когато домашният ви любимец отказва да направи нещо, това обикновено е, защото се чувства неудобно, страхува се, не е сигурен или не разбира напълно какво се иска от него. Всичко това са все основателни причини животното да изрази дискомфорт и нежелание да изпълни дадена команда, например.

Ако косматият ви другар откаже да направи нещо или по друг начин каже „не“, важно е да обърнете внимание на желанията му и, ако е възможно, да промените ситуацията към такава, която работи за животното. Кучетата не казват „не“, за да бъдат „упорити“, те по-скоро използват езика на тялото си, за да комуникират по единствения начин, по който умеят. 

кучеСнимка: iStock

Кучетата са индивиди

Точно както всеки от нас има различен стил и методи на общуване, същото важи и за домашните ни любимци. Някои четириноги казват „не“ по силен и очевиден начин, докато други действат по-изтънчено и фино. 

За някои кучета казването на „не“ означава да направят всичко възможно, за да се измъкнат от това, което ги е разстроило. На пръв поглед това може да изглежда като плахост, свиване или криене. От друга страна, при други отказът включва да станат възможно най-големи, за да се опитат да се дистанцират от нещата, които ги притесняват. Това често се изразява с лай и/или дори ръмжене. 

Важно е да знаете, че домашните любимци реагират на дискомфорта по различен начин. Често – в зависимост от контекста на конкретната ситуация. Например, вашият четириног другар може да се хвърли нападателно към човек, който го кара да се чувства неудобно, докато се крие от шум, който го стряска. Всяко от тези поведения е ясна индикация, че животното не се чувства комфортно със случващото се и казва „Не“.

кучеСнимка: iStock

Кучетата общуват с езика на тялото

Един от най-добрите начини да разбере какво иска да ви каже едно куче, е като обърнете внимание на езика на тялото му. Това е начинът, по който домашните ни любимци общуват помежду си, както и с нас. 

Неудобните индикатори на езика на тялото на животното, най-често включват „китово око“ – кучето показва бялото на очите си, свита и прегърбена поза на тялото, уши – прибрани плътно назад. 

Кучетата правят всичко възможно, за да съобщят на стопаните си как се чувстват и от какво имат нужда. Само от нас зависи да им обърнем внимание. Сигнали за стрес или успокоение като облизване на устни, задъхване или често прозяване са индикации, че животното се чувства неудобно от случващото се и се опитва да каже, че би искало да напусне ситуацията, причиняваща му дискомфорт.

кучеСнимка: iStock

Кучетата общуват чрез избягване

Избягването на неприятна ситуация е друг начин, по който едно куче съобщава, че нещо не му е приятно. Ако домашният ви любимец не е склонен да се приближи или да се ангажира с човек, друго четириного или предмет – макар това да е нещо, което изглежда незначително за вас, за кучето е начин да каже „Не“. 

Обичайните ситуации, които кучетата избягват, включват нови повърхности, като метални решетки и шахти, разположени по улицата или тротоара. Когато животното се отдръпва и избягва да се доближи до нещо, това обикновено е, защото се страхува или му липсва увереност. Или с други думи, то сякаш ви казва „не, не искам да направя това точно сега“.

Вместо да принуждавате животното да се занимава с нещо, което не му е приятно и може да го стресира допълнително, най-добре е да се отдръпнете на разстояние, осигурявайки му необходимата сигурност. С течение на времето, чрез метода на контракондициониране можете да работите за изграждане на увереността на вашето куче и нещо, на което е казало „не“ днес, може да не го тревожи в бъдеще.

ПуделСнимка: iStock

Слушайте и наблюдавайте кучето си

Една от най-важните еволюции, които са преживели кучетата в течение на годините съжителство с хората, се е случила именно чрез обучение на база положително подсилване. Не е никак случайно, че този метод е сочен като най-добър за постигане на дългосрочни резултати, като междувременно спомага за изграждането на връзка с нашите домашни любимци. Ако вашият космат другар ви казва „не“ за определено нещо, важно е да вземете сериозно отзивите му, давайки му право на избор. 

Когато е възможно, управлявайте средата на кучето, за да го предпазите. Ако то е в опасност, важно е да направите всичко необходимо, за да го отстраните безопасно от ситуацията. Като цяло, ако едно четириного съобщава, че се чувства дискомфортно или неудобно от нещо – дайте му избор. Добре е животното да има мнение и то да бъде уважавано. 

В заключение, кучетата могат да кажат „не“ на неща, които ги притесняват и ги карат да се чувстват неудобно. И това се случва по-често, отколкото си мислите. Не слушайте хората, когато ви казват, че не трябва да оставяте домашния си любимец да действа самосиндикално или да демонстрира характер. Ако тласкате животното към неща, които не са му приятни, това постепенно ще навреди на връзката ви с него. 

А ако не уважавате „не“-то на кучето, това може да доведе до поява на повече страх или безпокойство

Вижте още: 

Как да научим децата на уважение към кучето

5 причини защо кучето се прозява

 

Виж още