Как да се грижим за свръхпротективно куче, за да избегнем най-лошия сценарий

куче Снимка: iStock

В сички сме гледали, харесвали и споделяли сладки и мили (често – стоплящи сърцето) видеоклипове на кучета, които са готови на всичко, за да защитят стопаните си. Независимо дали ги защитават от евентуални нападатели или просто хора, които не познават, тези смели четириноги безспорно заслужават всяка частица възхищение, което получават. Какво се случва обаче, когато защитата отиде твърде далеч? 

Защитните инстинкти на вашето кученце може да са добре дошли, когато сте в опасност или дори – за да избегнете нежелана компания, но в някои ситуации вроденото желание на косматия ви другар да ви пази може да се превърне в проблем. Особено ако той започне да вижда други животни (или хора) като заплаха за вашето благополучие. 

Ако домашният ви любимец се държи свръхпротективно, не бива да отхвърляте проблема с лека ръка. Ето как да подходите, за да осъществите баланс и контрол над поведението на четириного, чиито защитнически инстинкти са взели превес, преди да е станало твърде късно. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Какво можем да направим, ако кучето ни се държи прекалено защитно?

Важно е да започнем с уточнението, че вашето куче не

се опитва да бъде палаво, нито има идея да ви притеснява. Когато то се „ежи“ на непознати или реагира агресивно, това е просто, защото ви обича и иска да ви предпази. За това е необходимо да се въздържате да крещите на кучето си, когато показва признаци на свръхпротективност. За някои четириноги по-високият глас на гостите ви, например, звучи като нещо, подобно на лай и със сигурност те нямат търпение да се включат към общата какафония. Те не го правят с цел да ви дразнят, но все пак - какво трябва да направите в подобна ситуация?

кучеСнимка: iStock

Според световноизвестния специалист по кучешко поведение Сезар Милън, стопаните на домашни любимци трябва: „Да са максимално спокойни и да изглеждат уверени в присъствието на домашните си любимци. При четириногите ни другари, голяма част от причината, която ги мотивира да се държат по определен начин, се корени във вашата енергия, когато сте около тях“.

Обмислете езика на тялото си – дали не сте напрегнати, когато насреща ви има по-голямо куче, което никога до сега не сте срещали? Ставате ли инстинктивно по-предпазливи в претъпкано обществено пространство, докато разхождате питомеца си? Ако четириногото смята, че се чувствате несигурни, е много по-вероятно то да стане прекалено защитно. 

кучеСнимка: iStock

А ето и няколко съветакоито да опитатате, за да се справите със свръхпротективното си куче:

  • Започнете обучението рано

Независимо дали имате кучето си, откакто е било малко кутре, или наскоро сте осиновили по-възрастно четириного, добре е да започнете обучението веднага. Противно на общоприетото схващане, никога не е късно да научите старо куче на нови номера. 

  • Говорете със спокоен и твърд глас по време на тренировка
  • Нека сесиите да са кратки – около 10-15 минути
  • Научете езика на тялото на домашния си любимец

Така ще можете по-добре да предвидите поведението и реакциите му в дадена ситуация.

кучеСнимка: iStock

  • Уверете се, че кучето ви е добре физически и ментално стимулирано
  • Винаги дръжте вашето кученце на каишка на обществени места

Започнете бавно

Желанието да прекарвате повече време в кучешкия парк е съвсем естествено. И вие, и домашният ви любимец се наслаждавате на чистия въздух и слънчевата светлина – сигурни сме в това! Но, когато кучето ви има свръхпротективни тенденции в поведението си, нещата стоят малко по-различно. 

кучеСнимка: iStock

Започнете бавно, като първо запознаете домашния си любимец с близки приятели и членове на семейството си. Когато животното вече е свикнало с близкия ви кръг, започнете с кратки разходки в квартала ви. Идеята е да сте близо до дома си, ако кучето ви започне да се държи зле.

Какви рискове крие свръхпротективното куче?

Вашето куче е и най-добрият ви приятел, постоянен спътник и най-големият ви защитник. Но ако неговите протективни инстинкти са се превърнали в откровена агресия, това може да създаде сериозни проблеми. Независимо дали вашият питомец в мъничко Чихуахуа или масивен Ирландски вълкодав, агресията може да доведе до сериозни наранявания на хора и други домашни любимци. Агресивните четириноги са много по-склонни да бъдат изоставяни от стопаните си, а за съжаление, много приюти отказват да ги приберат.

кучеСнимка: iStock

Домашните любимци могат да станат тревожни, когато са изправени пред стресови причини, което да доведе до агресия, Докато някои кучета ооголват зъби, ръмжат или притискат уши назад към скалпа си като предупредителен знак, други могат директно да щракат с челюст и да хапят без предупреждение. Според ASPCA, кучетата, които предупреждават, преди да ухапят, дават време на хората и другите животни да се оттеглят и да избегнат нараняване.

Вижте още: Защо кучетата толкова настървено пазят храната си

В заключение, за всички настоящи и бъдещи собственици на домашни любимци е важно да знаят, че повечето кучета, дори необучените, имат инстинкт да защитават своите човеци, ако усетят опасност. Като се има предвид този факт, прекомерната защита може бързо да се превърне в агресия, излагайки вас, вашето куче и другите на риск. 

кучеСнимка: iStock

Препоръчваме уроци по послушание, изобилие от умствена и физическа стимулация, структуриран начин на живот и поддържане на спокоен, уверен подход при взаимодействие с кучето ви. Ако се съмнявате, че можете да се справите сами – не се притеснявайте да се обърнете към професионален треньор. Няма нищо срамно да се нуждаете от малко помощ, за да управлявате поведението на вашето космато приятелче.

Вижте още: 8 мита за кучешката агресия, които всички сме чували

Виж още