Как да се справим с куче, което е придирчиво към храната си

куче не иска да яде Снимка: iStock

З наем, че пътят до сърцето на повечето кучета минава през стомаха им. Но какво да правим, ако у дома си имаме четириног другар, който подхожда силно избирателно към това какво слага в уста? Ако и вие всеки път се чудите дали домашният ви любимец ще изяде закуската или вечерята си, то имаме някои съвети и трикове, с които ще накарате косматия си спътник да обърне по-голямо внимание на съдържанието на паничката си.

куче не иска да ядеСнимка: iStock

Първо, важно е да изключите всякакви здравословни проблеми, които може би влияят на апетита на кучето ви. Болка в зъбите и венците, алергии и стомашни проблеми – всички те могат да пречат на четириногото да се наслаждава на храната си. Ако вашето обикновено ненаситно приятелче внезапно стане придирчиво и няма желание да яде, консултацията с ветеринарния ви лекар е задължителна. 

Причини за придирчивото хранене при кучета

Добре, изключили сме всички здравословни проблеми, но домашният ни любимец продължава да не демонстрира особен интерес към паничката си. Какво следва? Потенциалните причини за придирчивото хранене при четириногите включват:

Dogsandcats.bg
  • Твърде много лакомства

Перспективата за апетитна човешка храна може да накара кучето ви да върне нос при вида на собствената си вечеря. Ограничете даването на остатъци от масата до минимум, за да дадете възможност на питомеца ви да огладнее и да го насърчите да се наслади на собствената си храна. 

куче не иска да ядеСнимка: iStock

  • Скука

Кучето ви жадува за разнообразие, също като вас. Ако яде твърде дълго едно и също, може би е време внимателно да смените храната му, за да добавите различен вкус. Знаете – преходът трябва да се случи плавно, за да избегнете излишен стрес за организма на животното.

  • Прекалявате с количествата

С напредването на възрастта диетичните нужди на кучетата се променят, пишат от Rover. Растящото кученце се нуждае от различно количество гранули спрямо зрялото или възрастното четириного. Уверете се, че сте преценили големината на порциите според теглото и възрастта на питомеца си.

куче не иска да ядеСнимка: iStock

  • Проблеми със зоната за хранене

Купата на кучето ви се намира в коридора, близо до външната врата? Или в кухнята, където всеки влиза и излиза? Намерете тихо място, където домашният ви любимец да може да се нахрани спокойно, без нещо да го разсейва или безпокои. 

Още съвети за справяне с придирчиво куче

  • Хранете кучето си по едно и също време всеки ден.
  • Създаването на забавна, но предвидима рутина около храната. Например – ако го помолите да изпълни трик преди ядене, то ще чувства, че хапването след това е вид награда. 
  • Ограничаване на времето, в което вашето куче може да се храни. Постоянното наличие на гранули в паничката може да насърчи придирчивите кучета.
  • Добавяне на нещо апетитно: нарязан морков или шепа зелен фасул са добри здравословни варианти.

куче не иска да ядеСнимка: iStock

В заключение, ако кучето ви не се интересува особено от храната си, първо изключете всякакви здравословни проблеми и се опитайте да стигнете до корена на поведението му. Като следвате стъпките и триковете, описани по-горе, вашият придирчив другар ще започне да се наслаждава на храната си за нула време. 

Вижте още:

Как да изберем лакомства за кучето си

Какво да дадем за вечеря на кучето, ако храната му е свършила

Виж още