5 знака, че се нуждаете от помощ в дресурата на кучето си

куче Снимка: iStock

Н езависимо дали искаме да си го признаем или не, понякога нещата не се получават – дори и да влагаме цялото си старание и усилия. Когато се касае до проблем, свързано с домашния ни любимец, да се осланяме единствено на собствената си преценка и опит далеч не е най-правилното, което можем да направим. Особено, когато срещаме затруднения при обучението на косматия си приятел. Важно е да не възприемаме нещата лично. Да наемете професионален дресьор или да заведете кучето си на курс не е нещо лошо – то просто означава, че приемате дресурата на четириногото сериозно. А това заслужава адмирации и поздравления.

С цялата налична информация, свързана с поведенческите проблеми при кучетата и техниките за дресура, всеки стопанин може да се опита сам да тренира четириногия си приятел. При някои кучета обучението се получава и резултатите не закъсняват, но при други – нещата могат да бъдат една идея по-трудни. Има някои дребни проблеми, които могат да ескалират бързо и в дългосрочен план да доведат до нежелани инциденти и дори - прояви на агресия

кучеСнимка: iStock

За това – ако видите някои от тези признаци в поведението на домашния си любимец – най-добре е да наемете професионален дресьор, който да ви помогне в обучението. За вашата безопасност и тази на косматия ви приятел.

Dogsandcats.bg
  • Често и безпричинно ръмжене

Ръмженето и оголването на зъби са едни от най-ранните признаци за агресия при кучетата. Най-сериозните ухапвания идват от четириноги, които са изпратили преди това „предупредителни сигнали“ именно под формата на ръмжене и сключване на челюсти във въздуха. Няма значение при какви обстоятелства и кога за първи път домашният ви любимец е изръмжал на някого – той трябва да бъде научен, че това е неприемливо поведение. Най-доброто, което можете да направите – незабавно наемете треньор и бъдете честни със себе си относно опасността, която това представлява, особено – ако ескалира.

Вижте още: 3 ранни признаци на агресия при кучетата

  • Блъскане по врати

Ако кучето ви не понася да стои затворено в апартамента или дори в съседната стая, драска, лае и постепенно се е научило да си отваря само вратата – това може да е много сериозен проблем. С него се сблъскват много собственици на домашни любимци. Това поведение може да е опасно за животното – то може да излезе на улицата, да подгони пощальона, друго куче или котка. Важно е да обучите домашния си любимец да стои вкъщи – освен ако самите вие не го пуснете навън. 

кучеСнимка: iStock

  • Скачане

Чрез скачането често кучетата проявяват любовта и обичта си, но понякога това поведение може да е опасно и дори болезнено. В радостта и ентусиазма си, домашният любимец може да ви нарани, да ви одраска или закачи със зъби несъзнателно. Въпреки че е демонстрация на привързаност, ролята ни на отговорни собственици на четириноги означава да покажем на любимците си как да ни се радват, без това да представлява риск за здравето ни.

кучеСнимка: iStock

  • Пазене на обекти

Дори и това е да е любимата играчка на домашния ви любимец, той не трябва да ръмжи и да тръгва да ви хапе всеки път, когато се опитвате да я вземете. Пазенето на предмети, паничката с храна или леглото, може да е много сериозен проблем и изисква намесата на професионален треньор. Вашето куче може да реши в даден момент, че трябва да защити всичко – лакомство, храна, диван, леглото ви, стол… И проявите на агресия няма да закъснеят.

  • Дърпане на каишката

Дърпането на каишката изглежда като незначително поведение, но може да ескалира бързо и да се превърне в нещо по-сериозно. От една страна – домашният ви любимец да ви „влачи“ по улицата може да бъде доста неудобно и досадно. Но по-важното е, че така нямате необходимия контрол над животното и то може да ви отведе където иска. А разходката трябва да върви спрямо вашата посока, а не спрямо моментното настроение на любимеца ви. 

кучеСнимка: iStock

Ожесточеното дърпане на каишката от страна на кучето ви натоварва вас, а е опасно и за всички, с които се разминавате по пътя си. Най-добре е да прибегнете до услугите на специалист преди да се е стигнало ди инцидент. Не забравяйте - няма как да знаете кой се страхува и кой не от кучета – ваша отговорност е да гарантирате, че домашният ви любимец е под контрол.

Вижте още: Кога кучетата си играят и кога са на косъм да се сбият

Да признаете пред себе си, че имате нужда от помощ при обучението на домашния си любимец е проява на отговорност.

В това няма нищо лошо, нито срамно – точно обратното, по този начин вие правите услуга на домашния си любимец и се грижите за неговата безопасност. Не подценявайте признаците на поведенчески проблеми – те бързо могат да станат по-сериозни и да доведат до нежелани последствия.

Виж още