Как да спрем кучешки бой без да пострадаме

кучешки бой Снимка: iStock

А ко някога сте ставали свидетели на сбиване между две кучета, то знаете колко страшно може да бъде. Агресията може да накара животните да си навредят сериозно по време на битка, а в някои случаи нараняванията могат да бъдат смъртоносни. 

Когато домашният ни любимец е замесен, може да ни е трудно да реагираме.

Много хора изпадат в паника и губят ценно време, а други действат спрямо естествените си инстинкти и скачат, за да спрат боя. Опитът за прекъсване на спор между две кучета, осъществен по грешен начин обаче, не само, че няма да прекрати проявата на агресия между четириногите, но може да вкара и стопанина им в болница. 

Dogsandcats.bg

За щастие има алтернативен подход за правилна намеса в кучешки бой. Като собственици на домашни любимци вие трябва да знаете тези безопасни начини да се намесите и да прекъснете битка в случай, че някога ви се наложи. Ние, разбира се, не ви го пожелаваме! 

кучетаСнимка: iStock

Защо кучетата се бият?

Кучетата се бият по различни причини, повечето от които се коренят в естествените им инстинкти. Има определени ситуации, които могат да пробудят агресора и у най-дружелюбното куче. 

Сред основните от тях са териториални битки, желанието да защитят стопаните си, храната или играчките, както и свърхстимулацията – това, което често започва като игра и ескалира в бой. Пренасочената агресия е често срещана при животни, които живеят заедно – когато едно куче не получи нещо, което иска или остане разочаровано, може да нападне най-добрия си приятел просто, защото може. А понякога кучетата просто не се разбират. 

Вижте още: Кога кучетата си играят и кога са на косъм да се сбият

Как да спрем кучешки бой

кучетаСнимка: iStock

Преди да ви дадем някои основни насоки за това какво да правите, за да стопирате успешно и безопасно възникнала свада между две кучета, ще започнем с някои правила:

  • Никога не влизайте физически по средата между две биещи се кучета;
  • Не е опитвайте да ги хванете за нашийниците – ако поставите ръката си в близост до муцуните на животните – ще бъдете ранени мигновено;
  • Не бъдете толкова наивни, за да мислите, че кучето няма да ви ухапе, защото сте любимия му човек. В разгара на кучешки бой вашият домашен любимец не вижда и не чува нищо – той може изобщо да не разбере, че е захапал вас, а не противника си. Не го приемайте лично – случва се;

Има няколко начина, по които можете да се опитате да прекъснете борбата с кучета без самите вие да пострадате:

Останете спокойни

Едно от най-важните неща, които трябва да направите, за да спрете битката между две кучета, е да запазите максимално спокойствие. Избягвайте да крещите на животните и на стопаните им, макар това да е една от първите реакции у повечето хора. Поемете дълбоко въздух и се съсредоточете. Посъветвайте и останалите участници в неприятната сцена да направят същото. 

Работете в екип

Най-голям шанс да разделите две биещи се кучета бихте имали, ако работите в екип с другите собственици. Опитайте се да се отделите от останалите хора. 

Напръскайте ги с вода

Ако имате под ръка градински маркуч или бутилка с вода – напръскайте главите на кучетата. Опитайте се да насочите водната струя към очите и носа на по-агресивното животно. И при двата метода водата върху ушите и муцуните ще разфокусира поне за момент вниманието на враждуващите четириноги. 

кучетаСнимка: iStock

Привлечете вниманието им 

Вдигнете шум – звукът от свирка или клаксон на автомобил са достатъчно дразнещи, за да разсеят биещите се кучета и да привлекат вниманието им. Тази техника обаче, понякога не работи при по-интензивни битки. Викането и крясъците за сметка на това винаги имат обратния ефект – засилват ожесточеността на борбата. 

Използвайте стратегически околните обекти

Понякога можете да използвате някои от предметите, които са ви под ръка, за да прекъснете битката. Можете да опитате да хвърлите тежко одеяло върху кучетата – така ще нарушите за миг фокуса им, а това ще ви даде шанс да ги отделите едно от друго. 

Метод, който понякога е успешен, е да отворите дълъг автоматичен чадър помежду им. Просто трябва да се уверите, че е с достатъчно дълга дръжка, за да могат ръцете ви да стоят далеч от муцуните им.

Помнете – най-малкото разсейване може да ви даде възможността, която ви е необходима, за да разтървете двете животни. 

Намесете се физически

Ако нямате възможност да приложите никой друг от изброените методи, то този е потенциално най-опасният, особено ако се направи неправилно. Не забравяйте, че никога не трябва да заставате по средата на две биещи се кучета и никога не бива да се опитвате да ги хванете за нашийниците или главите. 

кучешки бойСнимка: iStock

Ако се е стигнало до там да се налага да се намесите физически, най-безопасният начин да го направите се нарича „метода на количката“. Той работи само ако работите в екип с другия собственик – тоест, необходими са двама възрастни. Всеки човек трябва бавно да се приближи зад своя любимец отзад. В същото време – бързо и здраво да хване задните крака на съответното куче и да върви назад. Важно е това да се случи едновременно и за двете биещите се животни. Ако едното четириного е върху другото, то горното трябва да бъде изтеглено първо, а долното – веднага щом се изправи. 

След като сте раздалечили двете кучета, бързо започнете да „кръжите“ на една страна. Идеята е принудително животното да остане изправено, като се държи само на предните си лапи. Защото ако спрете – кучето моментално може да ви захапе. Целта е да го разфокусирате максимално. Продължете движението назад и настрани толкова дълго, колкото прецените за необходимо – за да се успокои кучето и да можете безопасно да го вържете на повод. 

Не забравяйте – никога не се „включвайте“ в боя с ритане или удари – това само ще доведе до още повече агресия. 

Ако сте сами – методът за физическата намеса не се препоръчва, тъй като дори и да го приложите, едното куче ще тръгне веднага след другото. 

След битката

Веднага щом успеете да разделите по един или друг начин кучетата, най-важно е да се погрижите за общата безопасност. Дръжте четириногите разделени и не ги пускайте там, където могат да си взаимодействат отново, дори и вече да ви изглеждат спокойни. 

Ако битката се е случила в дома ви – отделете ги в отделни стаи.Внимателно прегледайте животните за наранявания и колкото и незначителни да ви изглеждат те – свържете се с ветеринарния си лекар. Важно е кучето ви да бъде прегледано, защото уврежданията от кучешки зъби и в следствие на ухапвания невинаги се забелязват от нетренирано око.

кучешки бойСнимка: iStock

Превенцията е най-добрият начин за реакция при кучешки бой

Какво значи това? Необходимо е да се научите да разпознавате сигналите и езика на тялото на домашния ви любимец. Избягвайте да го поставяте в ситуации, при които има потенциална възможност от възникване на битки. 

Имайте едно наум, ако забележите, че две кучета стават прекалено възбудени или показват признаци на агресия, едното доминира в играта твърде много над другото. В този случай вашата работа е да спрете боричкането им, да промените динамиката – използвайте разсейки като лакомства, например.

кучетаСнимка: iStock

И помнете – най-важното е да бъдете максимално хладнокръвни, спокойни и да действате по предварително премислен сценарийкогато станете свидетел на кучешки бой. От вашите адекватни реакции зависи до каква степен ще пострада косматия ви приятел.

 

Вижте още: 

Държи ли се кучето ви като хулиган

Как да социализираме отново куче, което е било нападнато

 

 

 

 

Виж още