Как да спрем кучето да драска по вратата

куче врата Снимка: iStock

К учето ви драска по вратата нон-стоп? Може би се чудите какво се случва и дали има начин да ограничите това поведение? Предлагаме ви заедно да разгледаме някои от причините, поради които четириногите драскат по вратите, както и някои съвети какво можете да направите по въпроса. 

куче вратаСнимка: iStock

Защо кучетата драскат по вратите?

Кучетата драскат по вратите по различни причини. Някои четириноги го правят за внимание, други може да изпитват тревожност, стрес или скука, а драскането да им помага да облекчат част от напрежението, което изпитват. В някои случаи това поведение се дължи и на страх, то е вид опит за бягство от предполагаема заплаха. Например, ако животното се страхува от бури, то може да драска по вратата на стаята ви в опит да заглуши шума, пишат от Американския киноложки клуб.

куче вратаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Каквато и да е причината, важно е да се опитате да разберете причините зад поведението на домашния си любимец, преди да предприемете стъпки за коригирането му. В противен случай може по невнимание да влошите проблема. И ако, например, четириногото драска по вратата на банята, водено от стрес и желание да влезе вътре, защото възприема това място като сигурно, то наказанието и ограничаването на достъпа му само ще увеличи нивата на безпокойството. 

Как да спрем кучето да драска по вратите в дома ни

  • Уморете домашния си любимец с по-дълги разходки

Кучетата са социални същества, които жадуват за компания. И, бъдете сигурни, нищо не е по-разочароващо за едно четириного, от това да бъде оставено само за продължителен период от време. За съжаление, живеем в свят, в който няма как да сме с домашния любимец по цял ден. Дългите часове в офиса или социалните ни ангажименти могат да ни попречат да осигурим на косматия си спътник вниманието, от което се нуждае. В резултат на това, много кучета могат да станат отегчени и да развият деструктивно поведение, което често включва драскане по врати или дъвчене на мебели и вещи. 

куче вратаСнимка: iStock

Един от начините да предотвратите всичко това, е да изморите кучето си с дълга разходка. Или ако не разполагате с време – с по-кратка, но по-активна и физически натоварваща. Умореното куче е спокойно куче. А ако едно четириного е спокойно, то е по-малко вероятно да драска по вратите в дома ви. 

  • Отделете време за игра

Както всеки собственик на домашен любимец знае, кучетата могат да бъдат чудесно допълнение към семейството ни. Те ни осигуряват компания, безусловна обич и часове забавления. Въпреки това, четириногите изискват и много внимание, както и грижи от наша страна. 

Един от основните начини да поддържате кучето си здраво и щастливо, е да се уверите, че то получава достатъчно упражнения. Игрите с домашния ви любимец не само укрепват връзката помежду ви, но и му осигуряват така необходимата физическа и психическа стимулация. Дори няколко минути на ден, прекарани в дърпане на въже или донасяне на топка, могат да облекчат скуката и проявите на деструктивно поведение (като драскане по вратите, например). 

куче вратаСнимка: iStock

  • Награждавайте доброто поведение

Кучетата са социални същества, които се влияят най-добре от положително подсилване. Ако бъде похвалено за доброто си поведение, по-вероятно е четириногото да го повтори и в бъдеще. И обратно – ако системно му се карат или го наказват за лошо държание, животното може да стане тревожно. 

Ако кучето ви драска по вратите, важно е да подходите към проблема методично. Един от начините да направите това, е да дадете на животното знак (устна команда), за да спре да драска. Ако реагира и преустанови дейността си – похвалете го и му дайте награда (лакомство) за поощрение. С търпение и последователност можете да обучите четириногия си другар да спре да драска по вратата и да предотвратите по-нататъшни щети на дома си.

  • Игнорирайте лошото поведение

Кучетата са социални същества, които жадуват за внимание и взаимодействие, особено с хората, с които живеят. За съжаление, някои домашни любимци стават тревожни и стресирани, когато остават сами. Което ги кара да действат по нежелани начини, включващи лай и драскане по вратите. И въпреки че може да е изкушаващо (и, бихме добавили, е напълно естествено!) да се скарате на питомеца си за това поведение, далеч по-ефективно е да го игнорирате. Съсредоточете се върху награждаване на доброто поведение и ще видите как домашният ви любимец бързо ще научи кое се възнаграждава и кое – не му носи нищо друго, освен липса на внимание от ваша страна. 

куче вратаСнимка: iStock

  • Ангажирайте кучето си, докато е само у дома

Един от начините да предотвратите драскането по вратите e да оставите на кучето си някои разсейващи предмети, като играчки или кокалчета за дъвчене. Това ще осигури на домашния ви любимец занимание, което да ангажира вниманието му и може би той няма да има желание да драска по вратите. 

  • Използвайте протектор за врата

Някои кучета просто обичат да драскат по вратите – това е в природата им. Но в никой случай не означава, че няма какво да направите, за да предотвратите драскотините, които ноктите на питомеца ви оставят. Протекторите за врати са лесен и ефективен начин да направите това. Обикновено те да изработени от издръжливи материали и се прикрепят към вратата с помощта на залепващи ленти. Така се създава бариера между вратата и ноктите на домашния ви любимец. 

куче вратаСнимка: iStock

Ако кучето ви драска по вратите в дома ви, то може да се опитва да ви каже нещо. Като предприемете няколко прости стъпки, можете да помогнете на косматия си другар да се почувства по-удобно и да спре с това поведение. 

Вижте още: 

Как да спрем кучето да дъвче всичко в дома ни

Как да спрем кучето да лае щом се звънне на вратата

 

 

Виж още