Как да спрем кучето си да лае при всеки шум

куче лае Снимка: iStock

О чакването кучето ви да не лае, е само по себе си нереалистично – това е в неговата природа. Въпреки това, някои четириноги са по-вокални от други. Не би било пресилено да кажем, че буквално лаят при всеки малък шум. Това може да бъде досадно – както за собственика, така и за съседите и близките ви. 

Лаенето, наред с други неща, е начин кучето ви да общува. Четириногите имат отличителен лай и повечето пъти дори можем да идентифицираме питомеца си по него. В много случаи косматият ни другар лае, за да ни предупреди за нещо, да ни поздрави или защото иска да играе. Но знаем ли действително „защо“ кучето ни лае? Може би си мислите, че питомецът ви го прави само, за да бъде чут, но това не е непременно така. 

куче лаеСнимка: iStock

Защо кучетата лаят?

Има различни причини, поради които кучето ви лае. Ето основните от тях:

Dogsandcats.bg
 • Териториалност или защита: Кучето става по-шумно, когато заплахата приближава.
 • Страх: Ако чуе шум или нещо го изненада, то излайва.
 • Скука: Самотата и липсата на стимулация карат много кучета да лаят.
 • За поздрав: Това е начин на кучето да каже здраве и да бъде социално.
 • За привличане на внимание: Кучето ви използва лая си, за да ви уведоми, че има нужда или иска нещо.
 • Безпокойство при раздяла: Кучета, които стоят сами за дълги периоди от време, могат да станат прекомерно вокални.

куче лайСнимка: iStock

5 съвета как да спрете кучето си да лае при всеки звук

 • Посетете ветеринарния си лекар

В някои случаи чувствителността към шумове и звуци може да бъде причинена от други състояния, като тревожност при раздяла. Най-добре е първо да обсъдите поведението на домашния си любимец с вашия ветеринарен лекар. Може би питомецът ви има нужда от професионален треньор или психолог. 

 • Идентифицирайте разстройващите звуци

Като начало, идентифицирайте шумовете, на които кучето ви реагира най-често. Най-лесният начин да спрете питомеца си да лае при непознати звуци, е да стесните обхвата и да знаете кои по-специално могат да отключат у него безпокойство.

куче лаеСнимка: iStock

Специфичната шумова тревожност на кучето ви може да ескалира до лай при всеки малък шум. Той може да започне като реакция на фойерверки и с течение на времето да се прехвърли към ежедневни шумове, които други четириноги игнорират.

 • Десенсибилизация или промяна на силата на звука

Кучето ви лае всеки път, когато чуе отваряне на пощенската кутия? Или винаги, когато съседът ви излиза, за да изхвърли боклука си? Ако случаят е такъв, то можете да използвате положителна десенсибилизация. В какво се изразява тя?

Ако сте в добри отношения със съседа си, помолете го да ви изпрати съобщение, когато излиза от дома си. След това можете да седнете с кучето си, а докато съседът ви отваря вратата (върши обичайните неща, които го карат да лае), започнете да му давате лакомства, докато шумът спре. Ако започне да лае, спрете и изчакайте да спре, за да продължите с положителното подкрепление.

куче лайСнимка: iStock

Повторението е от ключово значение, за да накарате домашния си любимец да разбере. Когато приложите тази техника достатъчно много пъти, питомецът ви в крайна сметка ще започне да свързва шума на съседа с нещо положително – получаване на лакомства.

 • Увеличете активността

Скуката и излишната енергия могат да доведат до тревожен лай. Решението е съвсем просто – намаляване на задържаната енергия чрез разходка и повече активност. Ако сте на закрито – поиграйте на топка или криеница. 

 • Заложете на дресурата

Командата може да бъде звук, знак или жест. Кучетата реагират добре на всички тях. Търпението и последователността са ключови. Когато отправяте дадена команда на питомеца си, подгответе се да направите толкова повторения, колкото е нужно, докато поведението, което искате да коригирате, спре. 

куче лаеСнимка: iStock

Някои неща, които не трябва да правите

 • Не крещете на кучето си

Когато повишавате тон, когато кучето ви лае, то си мисли, че се присъединявате към него. Вместо да го накарате да спре, така вие го насърчавате и награждавате. А понякога викането ви може и да стресне животното.

 • Не бъдете непоследователни

Непоследователността причинява объркване. 

куче лайСнимка: iStock

 • Не забравяйте да практикувате

Практика, практика, практика. Всеки ден припомняйте на кучето си чрез кратки тренировъчни сесии наученото.  

 • Не очаквайте да се научи веднага

Кучетата обичат да лаят, а навиците умират трудно. Колкото по-дълго е продължавало дадено поведение, толкова повече време ще отнеме корекцията му. Може да са необходими седмици или месеци, за да се обучи едно четириного да не лае при всеки шум, но вие не бива да се отказвате!

 • Не го правете по-трудно

Ако кучето ви лае при всяко животно, човек или кола, преминаващи покрай дома ви, постарайте се да сведете до минимум шумовете, които го дразнят. Например, затворете прозорците, дръпнете щорите или поставете леглото на животното в най-тихата стая в дома си.

куче лайСнимка: iStock

Важно е да сте търпеливи и последователни. Да научите питомеца си на „подходящото“ лаене няма да бъде никак лесно. Но с времето и прилагането на правилните техники обаче, вие и вашият малък другар ще успеете да преодолеете това предизвикателство заедно.

Вижте още: 

Защо някои кучета лаят по-рядко от други

Уморяват ли се някога кучетата да лаят

Виж още