Как да успокоим куче в отсъствието на стопанина му

куче Снимка: iStock

К огато сте помолени да се грижите за куче, докато стопанинът му временно отсъства, може да се наложи да се справите с безпокойство при раздяла, тревожност или друг вид стресов копнеж, който възниква у животното в следствие на раздялата с любимия му човек. Не бива да забравяме, че

домашните любимци няма как да знаят кога собствениците им ще се върнат при тях, нито имат концепция за това, че те са „на ваканция“.

Когато се сблъскате с деструктивно поведение от страна на четириногото – изпуска се в дома ви, дъвче предмети, ръмжи – в никой случай не му повишавайте глас, не го нагрубявайте или удряйте. Това разрушително поведение от страна на кучето се проявява в началния етап на раздялата. Ако го порицаете за него, това само ще влоши нещата. От друга страна, разбирането как да утешите и успокоите куче, което се справя със самотата или тъгата, породени от раздялата със стопанина му, ще ви помогне да поддържате себе си и самото животно във възможно най-доброто настроение. 

Dogsandcats.bg

куче тъжноСнимка: iStock

  • Опознайте се физически, но внимателно

Един от начините да намалите тревожността на кучето, причинена от раздялата със стопанина му, е да се опитате да го накарате да се чувства спокойно и комфортно, използвайки позната среда. Ако ще се грижите за животното в дома ви – донесете възможно най-много познати за него предмети – играчки, леглото му, любимо одеяло. Погледнете къде е разположено неговото кътче, местоположението на купичките за вода и храна и се опитайте да пресъздадете същия ред и във вашия дом, ако е възможно. 

кучеСнимка: iStock

Колкото по-добре се справите със задачата да направите новата среда на кучето да наподобява старата, толкова по-малко то ще изпитва безпокойство. Освен това, ако видите четириногото да мести купата си с вода или да влачи леглото си нанякъде, не го спирайте. 

  • Пресъздайте рутината на домашния любимец

Друг начин, който ще вдъхне спокойствие у домашен любимец, чиито собственик, по една или друга причина отсъства, е да се постараете максимално да пресъздадете рутината му. Обсъдете със стопанина какво обикновено яде животното, кога излиза на разходка и кога си ляга. Ако можете да се придържате към същия график, това може да помогне за създаване на чувство на комфорт, свързано с познатия ред. Нещо, за което, бъдете сигурни, всички кучета жадуват!

куче тъжноСнимка: iStock

  • Оставете го да изследва новата си среда

Ако водите нечий домашен любимец в дома си, то първо го оставете спокойно да разгледа целия ви апартамент. Ако сте решили да държите някои от стаите заключени и кучето да няма достъп до тях – това е ваш избор, но е добре да оставите четириногото да изследва, за да види, че тям няма нищо страшно. Докато влиза от стая в стая, говорете му, за да знае, че сте там, за да го защитите при нужда. 

  • Изгорете малко калории заедно

Кучета, които лежат цял ден и нямат възможност да изразходват енергията си, могат да станат неспокойно, нервни, преуморени и като цяло – свръхвъзбудими. Уверете се, че четириногото получава достатъчно движения и физическа активност всеки ден, за да не се натрупва подобна нервна енергия, да има възможност да се изгорят излишните калории (минимализирате риска от наднормено тегло) и да има дълбок, спокоен нощен сън.

кучеСнимка: iStock

В зависимост от размера на кучето, можете да заложите на игри в апартамента ви или на открито. Когато извеждате нечий домашен любимец на разходка, винаги е добре да сте една идея по-внимателни, тъй като колкото и добре да познавате животното, никога няма как да предвидите с абсолютна сигурност реакциите му в определен момент. Можете да се допитате до ветеринарен лекар или да потърсите онлайн информация за необходимото време и интензивност на движението, към които да се придържате въз основа на породата, теглото и възрастта на кучето. 

  • Обезопасете дома си

Преди да се ангажирате да се грижите за кучето на приятел или близък човек, огледайте добре дома си. И помислете – какво може да стресне животното? Имате ли, например, часовник с камбанка, която бие на всеки час? Или може би някой от кухненските уреди има твърде силна звукова индикация, която може да уплаши четириногото? Ако е така, отстранете тези предмети, за да не създавате излишно напрежение у така или иначе неспокойното четириного. 

кучеСнимка: iStock

  • Поканете приятел, за да намалите тревожността на кучето

Един от начините да намалите чувството на самота и безпокойството на куче, чието собственик отсъства, е да добавите към ситуацията друг домашен любимец. Поканете на гости приятел с четириного – дори и не подозирате колко разтоварваща може да е дори 10-минутна игра между две животни! 

Вижте още: 

10 истини, които всеки стопанин на куче трябва да знае

Липсваме ли на кучето си, когато ни няма

 

Виж още