Как да успокоим развълнувано куче в колата

куче кола Снимка: iStock

З а много кучета пътуването с кола е може би следващото най-добро нещо след това да ви видят как се запътвате към шкафа, за да извадите някое от вкусните лакомства за домашни любимци, които държите вътре. Но понякога удоволствието и споделените моменти на забавление могат да бъдат помрачени, тъй като цялото вълнение може да направи питомеца ви прекалено хипер. 

За щастие има как да противостоите на това твърде ентусиазирано държание. Ето няколко съвета как да направите това.

куче колаСнимка: iStock

  • Специфичен тригер

Понякога има едно нещо, което задейства вашето кученце и то превключва в хипер режим. Може да е натискане на спирачката или по-рязко спиране на колата… Да, за нас това звучи доста нелогично, но косматият ви другар може да е научил, че определено нещо означава, че нещо страхотно ще му се случи съвсем скоро. Да предположим, например, че сте се отправили на разходка в близкия парк. Ако паркирате колата съвсем близо, слезете и веднага го пуснете да потича, а след това го приберете обратно и това се случи няколко поредни пъти, животното може да започне да си мисли, че спряла кола означава, че забавлението е точно зад ъгъла.

Dogsandcats.bg

Контракондиционирането е решението на вашия проблем. Нека отново използваме примера със спряла кола. Вместо да го развълнувате и да го пуснете от колата в момента, в който стигнете до парка, изчакайте да се успокои. Достатъчни са няколко минути, а след това го оставете да се наслади на прекарването си в парка. С течение на времето кучето ви ще научи, че хубавите неща се случват, когато демонстрира най-доброто си поведение, а не когато реагира първосигнално.

куче колаСнимка: iStock

Вижте още: Дресура на кучето: Противокондициониране и десенсибилизация

  • Не вижда нищо, не чува нищо

Невинаги има нещо конкретно, което може би кара кучето ви да заприлича на малко дете, консумирало твърде много захар! Вятърът в лицето му, хората навън и шумовете, които чува – всичко това може да се окаже твърде интересно и вълнуващо за косматия ви другар, за да може да го понесе спокойно. 

За да балансирате ситуацията, опитайте се да вдигнете прозорците и да включите климатика, ако в автомобила става топло или задушно. Ако това не го успокои, помислете за използване на друг метод, с който да попречите на четириногия си другар да гледа какво се случва около него през прозореца – завеси или сенници, например, биха свършили добра работа.

куче колаСнимка: iStock

  • Вашата реакция

Всеки път, когато кученцето ви започне да полудява от ентусиазъм и вълнение, когато сте в колата, първата ви реакция може би е да пренасочите вниманието си към животното, нали? Дали не започвате да му говорите успокояващи думи, да го галите или обратно – да му крещите да се успокои в опит да намалите енергийното му ниво? Замисляли ли сте се обаче, че колкото повече казвате и правите, толкова повече засилвате това поведение. Вместо да се опитвате вербално и физически да го усмирите, направете това, което кучетата мразят най-много: игнорирайте го. Хипер четириногите обичат вниманието дори такова, което идва под формата на команда като „спри“ или „тихо“.

Когато се държите така, сякаш вашето кученце не е с вас и не го забелязвате, е доста по-вероятно то да се разположи на задната седалка на автомобила ви и да се успокои.

Тревожност срещу свръхстимулация

Хипер поведението на вашето кученце може да произтича от тревожност, вместо от свръхстимулация. Тя се получава, когато то е твърде развълнувано от нещо, като например друго четириного, което вижда да се разхожда през прозореца на колата ви. Или вниманието му е привлечено от малкото дете, което го сочи на паркинга. Това, което различава безпокойството от свръхстимулацията е, че то се случва, когато вашият питомец стане нервен, уплашен или направо ужасен от целта на пътуването ви. Безпокойството често се случва до голяма степен и, защото много хора качват в автомобила си домашните любимци само, когато им предстои посещение при ветеринарен лекар, например. 

куче колаСнимка: iStock

Разтревоженото куче може да крачи, да се задъхва прекомерно, да изглежда неспокойно, да хленчи и да действа подобно на свърхстимулираното. За да прекъснете негативната асоциация, свързана с пътуването с кола, заведете животното на места, които му харесват. Това ще му помогне да спре да мисли, че винаги отива някъде, където не би искало да бъде, пишат от Американския киноложки клуб.

А сега - време е да сложите каишката на домашния си любимец и да се повозите малко в колата!

Вижте още: 

Безопасно ли е да оставяме кучето си само в колата през зимата

С куче в колата – съвети за безопасност и комфорт

Виж още