Как кучетата разпознават различните породи?

кучета Снимка: iStock

А ко сте собственик на домашен любимец или любител на кучетата, то може би сте си задавали въпроса как четириногите се разпознават взаимно? Или иначе казано, дали, когато един Лабрадор се поздрави с Мопс на улицата, например, двете животни знаят, че принадлежат към един животински вид, въпреки видимите разлики във външния си вид? Това несъмнено е добър и логичен въпрос, особено като се има предвид огромното физическо разнообразие на породите в кучешкия свят, пишат от Американския киноложки клуб. 

кучетаСнимка: iStock

Ново проучване разкрива, че четириногите ни другари използват както визуални, така и когнитивни знаци, за да идентифицират други от своя вид, без значение колко различни са породите. 

„При кучетата има най-голямото морфологично разнообразие от всички животински видове. Което означава, че визуалното разпознаване представлява истинско когнитивно предизвикателство за отделните четириноги“, коментира д-р д-р Отие-Дериан, ветеринарен лекар в Националното ветеринарно училище в Лион, Франция.

Dogsandcats.bg

Например, да сравним един Немски дог, Мастиф, Чихуахуа и Ирландски вълкодав. Като се има предвид огромните разлики между тези породи при размер и форма, да не говорим за вид на козината, цвят и дължина на муцуната, те дори не изглеждат, сякаш да са от един и същ животински вид, нали?

За разлика от вълци, лисици или други диви кучета, домашните любимци се отличават с огромно фенотипно разнообразие. С толкова много вариации в размера, формата и външния вид, как кучетата знаят, че срещу себе си имат друго четириного?

кучетаСнимка: iStock

При всяко социално взаимодействие кучетата първо трябва да определят дали другото животно принадлежи към техния собствен вид. Това се случва, благодарение на мощното им обоняние, зрението и слуха, но може да включва и когнитивни процеси като категоризация. Какво се има предвид? 

В скорошно иновативно проучване е установено, че използвайки само визуални сигнали, кучетата са в състояние да различат лицата на други четириноги (независимо от породата им), съпоставяйки ги с други животински видове. И така да групират своя собствена категория. 

Девет възрастни кучета (пет женски и четири мъжки) са взели участие в това проучване. Две от тях са чистокръвни (Лабрадор и Бордър коли), а седем – кръстоски. Нито едно от животните не е имало същия морфотип по отношение на форма, цвят, петна, дължина на козината и типа уши – независимо дали изправени или увиснали. Всички участници са били на възраст между две и пет години, с богат предишен опит във визуални междувидове и вътрешновидови взаимодействия и основно обучение за послушание. Направени са им и офталмологични и поведенчески прегледи.

кучетаСнимка: iStock

Какво представлява проучването? 

Д-р Отие-Дериан и колегите й са наблюдавали дали всяко от деветте четириноги е в състояние да разграничи породата на останалите от други видове животни, включително хора. И дали могат да групират всички кучета, без значение външния им вид заедно, в една категория.

За да се случи това, на животните са показани 144 чифта цветни цифрови изображения на лицата на различни кучета, животни и хора. Всяка двойка снимки е включвала непознато куче в близък план и лицето на животно от различен вид (включително, на човешко).

Изображенията на кучета обхващали както чистокръвни, така и смесени породи. И били специално подбрани така, че да илюстрират широката променливост на кучешките морфотипове (различна форма на главата, дължина на козината, цвят и позиция на ушите и тн.). Останалите снимки включвали хора, както и около 40 вида домашни и диви котки, зайци и птици. 

кучетаСнимка: iStock

От кучетата се е изисквало да погледнат двете изображения и по дадена команда да направят избор между тях, като отидат до един от екраните и поставят лапа пред избраната снимка. 

Убедителни резултати

Всички девет животни, участвали в проучването, са успели да групират всички изображения на кучета, независимо от породата, в една категория, въпреки разнообразието от породи. Учените са категорични, че: „Четириногите показват много ефективна система за визуална комуникация към конспецифични (животни отсъщият вид), а също и към хората“. 

Фактът, че са в състояние да разпознаят собствения си вид визуално и че притежават големи обонятелни разграничителни способности, гарантира, че социалното поведение и чифтосването между различните породи все още е потенциално възможно. Въпреки че хората са разтеглили вида canis familiaris до неговите морфологични граници, неговата биологична същност е запазена.

кучетаСнимка: iStock

Ние вече знаем, че кучетата са по-умни, отколкото повечето хора си мислят. Но цитираното проучване доказва, че те са още по-интелигентни, когато става въпрос за това как да разпознаят собствения си вид. Независимо дали става въпрос за Немска овчарка, Санбернар или Той пудел. Удивително, нали?

Вижте още: 

Дали кучето ми мисли, че съм куче?

Усещат ли кучетата, че някой в семейството е починал

Виж още