Как кучето ви усеща, че сте стресирани

куче човек стрес Снимка: iStock

А ко сте установили, че домашният ви любимец сякаш знае кога сте стресирани, то не сте сами. При това – имате право! Защото, вярвате или не, кучетата могат да надушат стреса, показват резултатите от нови изследвания. 

куче човек стресСнимка: iStock

Скорошно проучване установи, че четириногите могат да определят кога един човек е стресиран, при това – само като помиришат потта и дъха му. Замислете се – обратното също е вярно. Ако имате домашен любимец, вероятно можете да разберете кога вашият космат спътник не се чувства добре и не е спокоен – той често се задъхва, хленчи и гледа с широко отворени очи в ситуации, които предизвикват у него безпокойство. Но знаехте ли, че кучето ви е също толкова интуитивно, когато става въпрос за вашите стресови фактори? Според ново проучване по темата, публикувано в списанието PLoS ONE, кучетата могат да надушат стреса директно чрез човешката пот и дъх.

Изследването подчертава, че четириногите не се нуждаят от визуални или звукови знаци, за да усетят, че сме тревожни или нещо ни безпокои, коментира Клара Уилсън, докторант в Училището по психология към Queen's University в Белфаст в прессъобщение. 

Dogsandcats.bg

куче човек стресСнимка: iStock

Уилсън допълва, че това е първото по рода си проучване, което представя нагледни доказателства за това, че домашните ни любимци могат да надушат стреса на стопаните си само чрез дъха и потта им. Това познание може да бъде полезно при обучението на служебни животни и терапевтични кучета. 

В какво се състои самото проучване?

За да достигнат до тези открития, изследователите събират проби от потта и дъха на 36 участници преди и сред решаването на сложна математическа задача. Всеки субект е докладвал нивата си на стрес преди и след задачата, а изследователите измервали кога кръвното налягане и сърдечната честота на конкретния участни се повишавали. 

“Стресираните“ и „спокойните“ проби са предоставени на четири кучета, предварително обучени как да търсят ароматна линия. Във всяка тестова сесия на всяко животно са дадени резултатите за отпуснато и стресираното състояние на един човек. И тук идва любопитното – всички те правилно избират коя е стресираната проба.

куче човек стресСнимка: iStock

„Констатациите показва, че ние, като хора, произвеждаме различни миризми чрез потта и дъха си, когато сме стресирани, а домашните ни любимци могат да раличат от тях миризмата ни, когато сме в отпуснато състояние. И това се касае не само за любимите им собственици, но и за непознати“, казва още Уилсън. 

Тя добавя и, че изводите на екипа хвърлят повече светлина върху връзката човек-куче и дават представа как четириногите могат да използват носовете си, за да „виждат“ света.

Вижте още: 

Защо кучето се взира във вас

Какви емоции могат да изпитват кучетата

Виж още