Как правилно да отстраним кърлеж от кучето си

кърлеж Снимка: iStock

В ъпрос от читател: Открих кърлеж върху кучето си – какво да направя и как най-безопасно и болезнено да го отстраня? 

Когато откриете кърлеж върху кучето си, препоръчително е той да се отстрани възможно най-бързо. Една от най-разпространените грешки, които собствениците правят е да мажат мястото с нещо – олио, спирт или друг вид дезинфектант. 

кучеСнимка: iStock

Кърлежите са паразити, които дишат по два начина – единият е, когато се намират в околната среда – през хоботчето. Когато вече се е забил в гостоприемника, респективно – хоботчето е в среда, в която не може да си вземе кислород, тогава кърлежите използват специални трахеи, множество порички, разположени в задната част на тялото им, откъдето дишат. 

Dogsandcats.bg

Защо да не мажем мястото с олио?

Всички сме чували и вероятно – прилагали този метод за вадене на кърлеж: мажем с олио, а след това с помощта на пинсета или с пръсти, въртим обратно на часовниковата страна. Истината обаче е, че когато намажем с олио кърлежа, той започва да се задушава. И първото нещо, което прави е да излиза навън, за да може да диша през хоботчето си (образно казано – през устата). Когато са заразоносители и пренасят лаймска болест, например, кърлежите заразяват именно, когато се нахранят и върнат малко количество от храната и слюнката си в гостоприемника. Това не се случва при самото забиване. 

кучеСнимка: iStock

За това, когато кърлежа е „шашнат“, не може да диша, той автоматично започва да се развива, за да излезе, като същевременно, на база стрес, започва да вкарва и да изкарва част от слюнката. И тогава вероятността да зарази животното лаймска болест или друг тип заболяване е доста по-голяма. 

Най-добрият вариант е да отстраните механично кърлежа – с пинсета или друг специално предназначен за целта уред (има ги в зоомагазините). Ако смятате, че няма да се справите, не сте уверени в себе си или ви е страх – посетете най-близката до дома ви ветеринарна клиника. 

куче кърлежСнимка: iStock

Вижте още:

7 места, където редовно да проверявате кучето си за кърлежи

Виж още