Как смяната на сезоните влияе на кучетата ни

куче есен Снимка: iStock

С мяната на сезоните има голямо влияние върху нас, хората. То, разбира се, може да е и положително, и отрицателно. Лятото, например, винаги идва със свежи очаквания, мисли за лежерни дни край басейна или на плажа с коктейл в ръка. За някои обаче това е сезонът на сенната хрема, прекомерното потене и неприятните горещи вълни. Зимата може да е символ на домашния уют за вас, докато за някой друг тя да навява асоциации за суха кожа, студено време и високи сметки за отопление.

куче есенСнимка: iStock

Замисляли ли сте се обаче, че смяната на сезоните се отразява не само на нас, но и на четириногите ни приятели? Дали те усещат, подобно на нас, промяната в годишните времена? Долавят ли допълнителната влажност във въздуха през горещите месеци?

Как смяната на сезоните влияе на кучетата ни

Нашите домашни любимци действително усещат промяната в температурата навън. И всичко, което идва заедно с нея. Смяната на сезоните неминуемо се отразява и на четириногите ни приятели. Ето и 6 начина как това се случва:

Dogsandcats.bg
  • Промяна в апетита

Независимо дали се дължи на това, че си стоим повече време вкъщи, че се движим по-малко или че самото ни меню е съставено от по-тежка и калорична храна, факт е, че ние сме склонни да ядем повече през зимата. Е, нашите космати другари не се различават особено от нас в това отношение. Подобно на много животни, 

апетитът на кучетата се увеличава през есента и зимата. Това е естествен еволюционен отговор на организма, който им помага да съхранят колкото се може повече телесни мазнини, за да им е по-топло през по-хладните месеци.

В резултат на това може да забележите, че домашният ви любимец иска все повече и повече ядене през този период. Помнете – колкото и да ви е трудно да кажете „не“, важно е да избягвате прехранването. Вместо това – раздвижете кръвта на животното с една извънредна разходка в близкия парк, например. Едно допълнително лакомство от време на време също е допустимо, но като цяло се препоръчва да се опитате да се придържате към обичайното количество висококачествена и здравословна храна за кучета – без значение от сезона. 

  • Промяна в настроението

Може би сте чували за сезонното афективно разстройство – вид депресия, която засяга някои хора през по-тъмните и хладни месеци от годината. Но знаете ли, че и четириногите могат да го изпитат? Според проучване, проведено от ветеринарна благотворителна организация в Обединеното кралство, около 40%  от собствениците на кучета са забелязали „значителен спад“ в настроението на питомците им през зимата.

куче есенСнимка: iStock

За да повдигнете духа на косматия си приятел, уверете се, че получава здравословна доза витамин D всеки ден (разходката би трябвало да свърши работа!). Ако навън е твърде студено или дъждовно, дръжте животното психически и физически стимулирано с повече игри на закрито.

  • Промяна в енергийните нива

Всички знаем, че изключително ниските и респективно – високи температури, неминуемо влияят на енергийните ни нива. Е, ситуацията при домашните ни любимци е идентична. През зимните месеци, когато има по-малко часове дневна светлина, на които да се насладим, циркадните ритми на нашите питомци, определящи графика им за сън, се разместват. Това е така, защото техните тела (както и нашите!) произвеждат повече мелатонин (хормонът, който ни прави сънливи) в условия на по-слаба светлина. Колкото и да не ви се излиза обаче, опитайте се да поддържате нормалните разходки и физическа активност на животното. 

куче есенСнимка: iStock

  • Алергии

Смяната на сезоните може да повлияе и на нашите космати приятели, които са податливи на алергии. Някои четириноги могат да се окажат със суха, сърбяща кожа през зимата или дразнещ обрив в следствие на жегата през лятото. И в двата случая е от съществено значение да ги поддържате хидратирани, така че проверявайте дали имат на разположение прясна вода редовно. 

Обмислете дали да не добавите Омега-3 или друг вид мастна киселина към менюто им, за да защитите кожата и намалите възпалението. Опитайте се и да не ги къпете твърде често.

Вижте още: Ползите от приема на Омега-3 мастни киселини за кучето

Сенната хрема е сред най-често срещаните проблеми при домашни любимци, склонни към алергии. Симптомите й са доста подобни на тези, които ние изпитваме – раздразнени очи, хрема, кихане и дразнене на кожата. Ако подозирате, че домашният ви любимец има сенна хрема, вашият ветеринарен лекар може да ви насочи към подходящи капки за очи или спрей за нос, за да облекчите симптомите. Междувременно – поддържайте тревата в задния си двор окосена, а леглото на животното перете редовно.

куче есенСнимка: iStock

  • Козината

Със смяната на сезоните много кучета усещат промени в състоянието на козината си. През есента и пролетта може да забележите, че четириногото линее повече от нормалното, докато сменя лятното си палто със зимно и обратно. 

Лятото обаче, безспорно е най-любимото време от годината на всички собственици на четириноги, защото тогава те се скубят най-малко. Това е така, защото те вече са свалили зимното си палто и са готови да посрещнат дните с по-високи температури.

  • Болки и дискомфорт

Ако самите вие имате артрит или други проблеми със ставите, то вероятно сте забелязали, че студът влошава тези ви болежки. За съжаление, същото важи и за нашите четириноги другари. Докато горещините през лятото могат да облекчат възпалението и да понижат дискомфорта им, по-ниските температури могат да влошат симптомите. 

куче есенСнимка: iStock

Вижте още: 6 начина за облекчаване на артрита при кучетата през зимата

За да помогнете на косматия си другар и да намалите болките му, опитайте се да му осигурите максимално топлина и комфорт. Дрешка по време на разходка и отопляемо кучешко легло са сред възможните начини да подсилите комфорта на животното. Опитайте се и да му попречите да скача на високо, а вместо това го повдигнете, ако има нужда.

Как да помогнем на домашния си любимец да се справи по-леко със смяната на сезоните

Всеки сезон е съпътстван от своите предимства и предизвикателства. Има обаче няколко неща, които можете да направите, за да улесните прехода за вашия космат другар.

куче есенСнимка: iStock

  • Дръжте го вътре при екстремни температури

Горещите вълни и особено студените дни могат да бъдат опасни за четириногите, особено ако ги оставите да прекарат твърде много време навън. 

  • Уверете се, че остава активен

Кучетата се нуждаят от ежедневни упражнения, независимо от сезона. Така че – ако времето навън не е особено приятно, има буря или виелица, например, прекарайте известно време в игра на закрито.

  • Грижете се за индивидуалните нужди на животното

Кучетата се нуждаят от вниманието и грижите на стопаните си, независимо дали навън е зима или лято. Редовните профилактични прегледи и поддръжка на външния вид на животното не бива да бъдат пропускани.

куче есенСнимка: iStock

Вижте още: 

8 важни съвета при разходка на възрастно куче

Нормално ли е кучето ми да спи по цял ден

 

Виж още