Как стилът на родителство влияе върху поведението на кучето ви

семейство куче Снимка: iStock

М оже би на пръв поглед не откривате връзката. Признаваме си, и за нас беше любопитно да разберем, че съществува такава! Защото, оказва се, че начинът, по който отглеждате децата си влияе и върху поведението на домашния ви любимец. Наскоро публикувана статия в Animal Cognitionтвърди, че стилът и методите, които прилагате по отношение на възпитанието на децата си, обуславя и определени черти на поведение и у четириногия ви другар. 

Какво казват учените?

Всички родители имат различни стилове и методи за възпитание, а изследването им не е нещо ново за науката, пишат от Dogtime.com. Дори напротив, психолози и социални работници постоянно обсъждат и анализират предимствата и недостатъците на всеки от този методи. Това, което може би не знаете е, че начинът, по който отглеждате косматия си другар, има невероятни прилики с неговото социално развитие. Какво се има предвид?

семейство кучеСнимка: iStock

Лорън Брубейкър е поведенчески учен от Орегонския държавен университет и един от публикуваните автори на изследването. Заедно със специалиста по поведение на животните Моник Удел, те са си поставили за цел да проверят дали начинът, по който дадени родители отглеждат и възпитават децата си, се пренася и в отношенията „стопанин-домашен любимец“. И са достигнали до интересно съотношение. 

Dogsandcats.bg

Какви са различните родителски стилове?

Психолозите използват термина „родителски стил“, за да определятотношенията, които родителите създават с децата си. Сред тях се отличават три различни възпитателни метода: авторитетен, авторитарен и разрешителен. 

Авторитарният е доста прост: правете каквото казвам. Идентично,разрешителните родители също са лесни за разпознаване, тъй като децата им обикновено получават това, което искат, когато го поискат. Някъде по средата идва и авторитетният подход, при който по-възрастните слушат и утвърждават очакванията на детето си, но дават ясно да се разбере кой е отговорният член на семейството. 

семейство кучеСнимка: iStock

Стилът на родителство засяга ли и кучетата?

В проучването са взели участие 48 стопани на кучета, които е трябвало да попълнят анкета, където да оценят и опишат своя родителски стил и нагласи. След това всеки собственик на четириного е преминал през три поведенчески теста, като междувременно учените са оценили поведението на питомеца му, по-специално – неговата привързаност и взаимодействие с човека.

Освен привързаността, тестовете са анализирали и общителността на животното, както и уменията му за разрешаване на проблеми.

двойкаСнимка: iStock

Най-добре е да си авторитет?

Като цяло, след финализиране на тестовете, може би за мнозина не е изненадващо, че кучетата, чиито стопани са описали стила си на родителство като авторитетен, са показали най-високи нива на привързаност и общителност. Нещо повече, те са били и единствените участници в експеримента, които са завършили успешно частта от него, свързана с решаване на проблеми и изискваща бързи реакции. 

Въз основа на получените резултати Моник Удел коментира: 

„Ние открихме, че стилът на отглеждане на домашните любимци има пряка връзка с различни модели на поведение и прояви на когнитивност у четириногите. Това изследване показва, че 

връзката между човек и домашният му любимец може да бъде функционално и емоционално подобна на тази между родител и детето му“.

Изследователите се обединяват и около тезата, че проучването всъщност повдига още по-любопитни въпроси. За да се стигне до там обаче, категорични са учените, са необходими още по-разнообразни изследвания с по-голям брой участници. А до тогава, публикуваната статия ни съветва да не забравяме, че „съществуващото качество на връзката куче-собственик служи като важен предиктор за поведението на животното във всички сфери на живота му“.

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

Колко истинска е кучешката любов

7 съвета за работещи двойки при отглеждане на куче

Как да станете лидер в очите на кучето си

 

 

Виж още