Какво да направим, ако кучето ни е прегряло

куче топлинен удар Снимка: iStock

Л ятото вече е тук, а високите температури навън увеличават възможността от прегряване – не само за вас, но и за домашния ви любимец. Важно е да внимавате за признаците на повишена телесна температура при кучето ви и да сте запознати как да реагирате, ако подозирате топлинен удар. 

Как да разберем, че кучето ни е прегряло?

Четириногите ни другари усещат жегата и задуха навън точно като нас. Те обаче са една идея по-податливи на прегряване, когато времето е топло. Това важи с пълна сила за кучета с дълга, гъста козина, както и брахицефалните породи (с къси муцуни). 

куче топлинен ударСнимка: iStock

Важно е да знаете, че съществува голяма разлика между леко прегрял домашен любимец и такъв, който е на крачка да получи топлинен удар. 

Dogsandcats.bg

Ако кучето е леко прегряло (телесната му температура е по-висока от горната граница от 38,8-39 градуса по Целзий), той вероятно ще покаже следните симптоми:

  • Тежко задъхване
  • Лека умора
  • Нежелание за упражнения или игра

Когато домашният ви любимец е опасно прегрял, температурата му се повишава над 40-41 градуса по Целзий. Тогава той може да получи топлинен удар – нещо, което може да бъде животозастрашаващо.

куче топлинен ударСнимка: iStock

Неговите симптоми включват:

  • Хипервентилация и прекомерно задъхване
  • Сухи, червени венци
  • Непрекъснато слюноотделяне
  • Учестен пулс
  • Объркване
  • Слабост
  • Диария (понякога с кръв) и/или повръщане

Какво да направите, ако домашният ви любимец прегрява

Ако кучето ви е леко прегряло, първото нещо, което можете да направите, е да напръскате тялото му със студена вода. Можете да използвате хладна кърпа, с която да забършете зоните около врата, корема, подмишниците и лапите. Не използвайте ледено студена вода, тъй като това може да доведе до рязко свиване на кръвоносните съдове и тялото на кучето да изпадне в шок. 

куче топлинен ударСнимка: iStock

Осигурете на животното вътре на сянка, при възможност – вкарайте го в стая с климатик или поставете вентилатор близо до него, за да помогне за бавното охлаждане. Можете да използвате и замразени лакомства или кубчета с лед. 

В случай, че имате съмнение, че домашният ви любимец може би е получил топлинен удар, поставете хладни мокри кърпи върху тялото му, за да намалите телесната му температура, като междувременно се свържете с ветеринарния си лекар или се отправите към близкия спешен кабинет. 

В този случай стойте далеч от замразени лакомства или кубчета с лед. Целта ви е да охладите животното нежно, а не внезапно. Ако дадете лед на куче, което страда от топлинен удар, това може да доведе до шок и да забави процеса на охлаждане на тялото. 

куче топлинен ударСнимка: iStock

Забележка: Обръщайте специално внимание на кучето си в горещо време, без значение с какво се занимава. Дори да плува или играе във водата! Четириногите могат да получат топлинен удар дори докато плуват в хладка вода, така че никога не оставяйте питомеца си без надзор. 

Вижте още: 

5 породи кучета, които издържат най-малко на жегата

Дехидратация при кучетата: Симптоми, превенция и съвети за безопасност

 

Виж още