Какво представлява свободното хранене при кучетата

куче храна Снимка: iStock

К ато отдаден стопанин на домашен любимец със сигурност искате да осигурите на косматия си другар възможно най-добрата грижа. В това число – и най-подходящата и питателна диета. Един от методите на хранене на домашните любимци, които предизвиква най-много въпроси е този, при който яденето се оставя на разположение на животното през целия ден. 

Някои хора дават пълната дажба за деня на питомеца си още от сутринта, докато други проверяват и допълват паничката му през деня. 

куче и котка хранаСнимка: iStock

Удобството обикновено се цитира като основна причина някои собственици да изберат метода на свободното хранене. Други пък смятат, че постоянният достъп до храна може да попречи на животното да развие защитнически инстинкти или нападателно поведение (охрана на ресурсите), което често се случва при осиновени кучета, при които храната е била ограничена. 

Dogsandcats.bg

В действителност, постоянният достъп до храна изглежда по-полезен, отколкото всъщност е. Защото, в действителност това може да създаде постоянен стрес при куче, склонно да пази, тъй като то потенциално чувства, че винаги трябва да е „нащрек“, за да защити съдържанието на паничката си.

Какво трябва да знаем за свободното хранене при кучетата

Свободното хранене, както споменахме по-горе, означава, да държите купичка с храна на разположение на домашния си любимец през целия ден. Това ще му позволи да хапне в моментите, когато се почувства гладно. За разлика от храненето по график, при което стопанинът дава яденето в определени часове, този метод позволява на четириногите да консумират храната си със собствено темпо. 

куче хранаСнимка: iStock

Защо хората избират свободното хранене за домашните си любимци?

Удобството е най-важният фактор, който кара хората да избират свободното хранене за своите кучета. С този метод няма нужда да се придържате към твърд график, което го прави идеален за заети домакинства или стопани на домашни любимци, на които им се налага да отсъстват от дома си за продължителни периоди от време. Освен това, някои са на мнение, че по този начин питомецът им никога няма да усети глад или безпокойтво, свързани с времето за хранене.

За и против свободното хранене

Въпреки че потенциално може да бъде много удобно, има някои недостатъци, свързани с този тип хранене. Сред по-сериозните от тях е рискът от преяждане, което потенциално води до затлъстяване. 

куче хранаСнимка: iStock

Кучета, на които е предоставен неограничен достъп до храна, могат да консумират повече калории от необходимото, което води до наддаване на тегло и свързаните с това здравословни проблеми. Това се дължи най-вече на факта, че наблюдаването на апетита на косматия ви другар се превръща в известно предизвикателство при свободното хранене, тъй като то затруднява забелязването на промени, които биха могли да показват проблеми със здравето. 

Друг недостатък на свободното хранене е въздействието върху установяването на последователна рутина. Храненето по определен график позволява на стопаните на домашни любимци да предвидят кога е дошъл момент да изведат питомците си на разходка, за да се облекчат. При свободното хранене, четириногите обикновено имат непредсказуеми елиминационни навици, което може да усложни домашното обучение и формиране на хигиенни навици. 

куче хранаСнимка: iStock

И накрая, свободното хранене може да отслаби връзката между вас и кучето ви. Планираните часове за хранене предоставят възможности за допълнително обучение, засилване на послушанието и наблюдение на поведението, апетита и цялостното благосъстояние на животното. 

Как ще храните кучето си остава ваше решение

Въпреки че свободното хранене може да изглежда удобно, важно е да прецените обективно дали то отговаря на нуждите на вашия домашен любимец. Ако решите да приложите този метод, следете внимателно приема на храна на косматия ви другар, практикувайте контрол на порциите и се уверете, че питомецът ви се движи достатъчно, за да предотвратите наддаване на тегло и свързаните с това здравословни проблеми. 

Като алтернатива, храненето по график предлага структурирана рутина, позволява ви да наблюдавате по-отблизо хранителните навици на кучето си и укрепва връзката между вас и кучешкия ви спътник. 

куче хранаСнимка: iStock

Вижте още: 

Създаване на ежедневна рутина за кучето ни

Защо кучето ви омита храната си толкова бързо

 

Виж още