Колко от това, което казваме, кучето ни действително разбира?

куче човек Снимка: iStock

Н е е тайна, че стопаните и домашните им любимци се разбират по начини, по които другите не могат. Вие най-добре познавате маниерите и нрава на вашето куче, а то вероятно може да разчете емоциите ви по-бързо и точно от мнозина от хората в живота ви. Но чудили ли сте се някога каква част от това, което казвате, вашият космат спътник действително разбира? 

куче човекСнимка: iStock

Ако имате домашен любимец, вероятно често си говорите с него относно това как е минал денят ви, какво ви предстои да правите до края на седмицата... И може би ви се струва, че реакциите на кучето ви показват, че то попива всяка дума? Макар че целият този поток от слова действително стига до ушите на косматия ни другар обаче, каква част животното действително разбира?

Вижте още: Колко думи може да научи едно куче

Dogsandcats.bg

Д-р Джон Брадшоу, антрозоолог и автор на The Animals Among Us, отговаря на този въпрос във видео за Business Insider. Във въпросния клип специалистът обяснява, че: 

„Кучетата са много отзивчиви към начина, по който говорим с тях и това заблуждава много собственици да мислят, че те попиват буквално всяка дума. Науката обаче предполага, че домашните любимци действително не разбират речта ни, а по-скоро индикират звуците, които издаваме. За това и можем да ги обучим да правят различни неща въз основа на командите, които им отправяме“.

куче човекСнимка: iStock

Брадшоу добавя, че: „Това, което те действително не разбират, че синтаксисът, изреченията, граматиката – като цяло начинът, по който поставяме думите заедно в различен ред, за да означават различни неща. За кучетата това е просто поредица от звуци“. 

И така, 

домашните ни любимци могат да разпознават отделни думи, като „седни“, „мирно“ или „топка“, но когато става въпрос за по-дълги изречения, изглежда, че те по-скоро реагират на тона, езика на тялото или изражението на лицето ни.

И често това е достатъчно, за да се предаде съобщението! 

„Би било наивно да вярваме, че кучетата разбират всяка наша дума. Това, в което косматите ни другари действително са добри, е да реагират на емоция, предадена чрез тона на гласа, който използваме. Те сякаш се синхронизират със собствениците си така, че у тях остава впечатлението, че действително ги слушат и, което е далеч от истината, реагират на всяка тяхна дума“, споделя още специалистът. 

куче човекСнимка: iStock

Всъщност обаче, важното е друго: в края на деня, без значение колко думи разбира домашният ви любимец, най-важното е, че той знае, че е обичан... И без да е необходимо да му го казвате, обличайки го с красиви слова!

Вижте още: 

Защо кучетата не харесват някои хора

Може ли кучето да има повече от едно име

 

Виж още