Колко травмираща за кучето е смяната на стопанина

куче Снимка: iStock

В едно прекрасно, но към момента - имагинерно бъдеще, всяко куче по света има своя дом и любящи стопани. И това е завинаги. За съжаление обаче, ситуацията невинаги е такава. Понякога обстоятелствата в живота на човек се променят или той самият осъзнава, че положението му не е идеално, за да отглежда домашен любимец. Има много причини някои стопани на четириноги да им потърсят нов дом. Очевидно това е емоционална ситуация за всички нас. Но замисляме ли се как се отразява на самото куче? Ето някои от нещата, които трябва да знаете и над които – да помислите относно това как смяната на собствениците се отразява на самото животно.

кучеСнимка: iStock

Как ще реагира кучето на новия си собственик?

Този въпрос, за съжаление, няма лесен отговор. Как ще реагира кучето на новия си собственик зависи от много и различни фактори, включително – на колко години е самото то и каква е била жизнената му ситуация до момента. Във всички случаи обаче не би било преувеличено да кажем, че повторното настаняване е много стресиращо преживяване за четириногите. Обичайно е да има пристъпи на депресия, недоверие и тревожност, особено ако животното идва от щастлив дом. 

Старият собственик ще му липсва, кучето може би чака да се върне при него, а поведението му се характеризира с апатия и меланхолия. По идентичен начин четириного, които идват от дом, където са ги пренебрегвали или малтретирали, също се нуждаят от време, за да се приспособят към новото си семейство. В началото при тях може да има прояви на страх и агресия. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Как да помогнем на кучето да се адаптира към новия си дом?

Смяната на дома винаги е стресиращо преживяване за кучетата. Добрата новина е, че има някои неща, които като нови собственици можете да направите, за да улесните прехода на четириногото. 

Първо, ако е възможно, разбира се, чудесна идея е да се срещнете с бъдещия си домашен любимец още преди да го доведете у дома. Вземете със себе си и всички нови членове на семейството, с които ще се сблъска той – и на два, и на четири крака. В идеалния случай, срещата с приемното семейство и животното трябва да се случи навън, в присъствието на колкото се може повече познати хора, за да се чувства кучето в безопасност.

Когато се подготвяте за пристигането на новото куче, поставете леглото му в тих ъгъл, където то може да се оттегли спокойно, когато емоциите и еуфорията му дойдат в повече. Такива моменти ще има, бъдете сигурни.

Полезно е новият собственик да подсигури предварително всички неща, които ще за необходими, но и познати за животното – панички за храна и вода, които са подобни на тези, които е имало преди, играчки, с които да ангажира вниманието си, а добра идея е и да вземете нещо от предишния му приемен дом (успокояващ аромат). 

кучеСнимка: iStock

Докато планирате деня на големия преход, опитайте се да организирате преместването да се случи сутринта. Кучетата са по-тревожни през нощта, отколкото преди обед, така че имате по-голям шанс всичко да мине гладко, ако използвате времето, когато се очаква четириногото да е естествено по-спокойно. 

Когато бъдещият ви домашен любимец пристъпи прага на новия си дом, направете му една обиколка на стаите, още преди да свалите повода и каишката му, за да свикне с новата среда, но и да усеща, че вие сте до него и държите нещата под контрол. Най-важното е, да сте позитивни и да бъдете търпеливи с новия си космат приятел. Може да отнеме седмици или дори месеци, за да се приспособи към новия си дом. 

кучеСнимка: iStock

Колко време отнема кучето да свикне с новото си семейство?

Колко бързо животното ще се отпусне и ще свикне с новата среда, зависи от неговата възраст и историята му. Ако сте осиновили кученце, вероятно можете да очаквате по-бърз преход. Кутретата, които сменят дома си до 12-тата седмица, обикновено свикват с новото място почти веднага. По-възрастните четириноги, които идват от стабилен дом, където са се грижили за тях добре, имат нужда от няколко дни до няколко седмици, за да се адаптират към новата среда – в зависимост от това с каква скорост се изгражда доверието помежду ви. И накрая – ако знаете, че домашният ви любимец е имал травматични събития в миналото си, научете колкото се може повече за историята му. 

Животните, преживели насилие често са недоверчиви и плашливи. При тях могат да минат седмици, дори месеци, за да са готови психически да се отпуснат пред новите си собственици. За това – търпението и последователността са жизненоважни при изграждането на връзката с тях. 

На кучето липсва ли му предишния собственик?

Възможно е. Има различни доказателства, които предполагат, че кучетата си спомнят предишните си собственици и, ако връзката им е била добра, то те ще очакват да се съберат един ден отново с тях. Като се има предвид това, не е много вероятно домашният ви любимец открито да копнее за предишния си собственик. Но пък е вероятно ако той дойде на гости или се натъкнете случайно на него в парка някой ден, животното да се развълнува много. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Помнят ли кучетата предишните си собственици

Трябва ли да поддържаме връзка с предишния собственик на кучето?

Според специалиста по приложно поведение на животните Патриша Б. Макконъл, всичко зависи от това колко добре кучето се приспособява към новия си дом. По принцип, ако четириногото се справя добре с адаптацията, изглежда спокойно, щастливо и свиква с новото си семейство, тогава срещата с предишния собственик може да е лоша идея. В случай, че преходът е бил труден – може би е най-добре да има дистанция помежду им. 

Добре ли е да промените името на кучето?

Да. Тъй като кучетата нямат концепция за идентичност по начина, по който ние имаме, то няма нищо лошо в това да промените името на осиновеното си четириного. За да не се случват нещата изведнъж – освен новото, от време на време използвайте и старото име на животното. 

Вижте още: Да сменим или не името на осиновеното си куче
Виж още