Купчините с паднали листа: удобно място за игра или скрита опасност за кучетата

куче есен Снимка: iStock

Е сента е толкова красиво време от годината! С понижаването на температурите листата на дърветата придобиват ярки нюанси на червено, оранжево и жълто. Живописният пейзаж, който прави по-уютна и романтична дори градската среда, със сигурност ни приканя за повече приключения на открито… А няма по-добър партньор за това от домашния ни любимец, разбира се! 

Въпреки че безспорно е забавно за нашите кучешки другари да се присъединят към нас по време на кратък есенен поход до близкия парк или извън града, има едно нещо, за което трябва да сте особено внимателни: купчините с паднали листа. Знаем, че може да ви звучи глупаво и може би – малко пресилено, но продължете да четете надолу, за да видите какво точно имаме предвид!

куче есенСнимка: iStock

  • Бълхи и кърлежи

Бълхите и кърлежите са заплаха за домашните ни любимци през цялата година. Но те са най-активни през ранната пролет, лятото и есента. Тези паразити са известни с това, че се крият във високата трева, но когато листата на дърветата започнат да падат, те намират уютно убежище под тях, сгушват се удобно и търпеливо чакат бъдещия си домакин. А всичко, което кучето ви трябва да направи, е просто да скочи с лапи директно отгоре. Нещо, което искрено забавлява повечето четириноги.

Dogsandcats.bg

След като сте прекарали деня на открито, отделете време, за да проверите кучето си за тези нежелани стопаджии. И ако забележите кърлежи или бълхи, действайте незабавно по отстраняването им.

  • Скрити бактерии, гъбички и плесени 

Бактерии, гъбички, плесени и паразити – всички те могат да се крият във и под падналите, разлагащи се листа. Кучетата от друга страна, са известни с това, че слагат без да мислят неща в устата си. И падналите листа не правят изключение.

куче есенСнимка: iStock

Поглъщането на замърсени листа може да доведе до стомашно-чревни неразположения и други здравословни проблеми. За това, когато играете с домашния си любимец в близост до паднали листа, не забравяйте да наблюдавате питомеца си, за да му попречите да ги ближе и хапе.

  • Жълъди

Обичайно там, където има паднали листа по земята има и жълъди. Повечето четириноги не са особено заинтересувани от тях, но някои, особено малките кученца, може да се изкушат да се заиграят с тях. Помнете, че жълъдите са токсични за кучетата и ако бъдат погълнати, те могат да причинят на косматия ви другар стомашни проблеми, повръщане и чревни блокажи. За това, ако искате да играете на хвърляне и донасяне, то носете си топка, вместо да играете с жълъдите. 

Вижте още: Защо жълъдите са опасни за кучетата

  • Диви гъби

И преди сме го споменавали – към гъбите и консумацията им от страна на домашните любимци, следва да се походи с повишено внимание. Дори и да сте познавач, често може да се окаже изключително трудно да прецените дали една гъба е отровна или не. За това, като общо правило, препоръчваме ви да държите кучето си далеч от всички гъби, до които любопитният му нос го отведе. 

куче есенСнимка: iStock

Признаците, свързани с отравянето от гъби при кучетата варират значително – от коремно разстройство до халюцинации, неврологични симптоми, чернодробна и бъбречна недостатъчност. Ако установите, че домашният ви любимец е изял гъба, по-добре е да сте в безопасност, отколкото да съжалявате после. За това – незабавно потърсете лекарска помощ. 

  • Пръчици

Листата и пръчките са неразривно свързани. За съжаление, невинаги е лесно да забележите дали под купчината листа няма голяма, остра пръчка, която може (в най-добрия случай) да ожули кожата на лапите и възглавничките на косматия ви другар. 

куче есенСнимка: iStock

В заключение, отговорът на въпроса дали е безопасно да оставим кучето си да полудува в падналите листа е: и да, и не. Вероятно нищо лошо няма да се случи на косматия ви другар и не бихме могли да кажем, че това е най-опасното нещо на света. Но дали е най-хигиеничното? Със сигурност не. 

Вижте още:

8 стъпки за безопасна разходка на кучето по тъмно

Есенното линеене на кучетата може да е също толкова лошо, колкото и пролетното

Виж още