Могат ли хората да ядат кучешка храна?

куче храна Снимка: iStock

И ма много примери за човешки храни, които не са безопасни за консумация от кучета, но какво ще кажете за обратното? Могат ли хората да се почерпят от консервата на домашния си любимец? Или в нея има съставки, които макар да ухаят изкусително, могат да ви причинят нежелани здравословни проблеми?

Освен факта, че вашият космат приятел вероятно няма желание да сподели храната си с вас (особено от онзи пастет с тиква и крехко пуешко месо!), въпросът дали е безопасно за вас да я опитате като цяло е малко по-сложен. 

куче хранаСнимка: iStock

Всичко зависи от вида на самата храна, от това как е била съхранявана и, добре, няма как да не попитаме - защо изобщо имате желание да го направите?

Dogsandcats.bg

Годна ли е кучешката храна за човешка консумация?

Ако погледнете съдържанието на един обикновен пакет с кучешки гранули, вероятно ще забележите предупреждението, че тази храна е негодна за консумация от човека. И за това си има няколко причини. 

От една страна, всички кучешки храни на пазара са предназначени за – познахте – кучета! И както се оказва, нашите четириноги приятели имат значително по-различни хранителни нужди от нас. Домашните ни любимци, например, могат да синтезират витамин С в черния си дроб, така че няма нужда допълнително да го добавяте към храната им. 

куче хранаСнимка: iStock

Хората не сме в състояние да произвеждаме собствен витамин С, така че разчитаме на плодовете и зеленчуците, които хапване, за да го синтезират вместо нас. За това, ако преминете (на теория, разбира се) на диета с изцяло кучешка храна, може да се изложите от риск на дефицит на витамин С.

Витамин А е друг пример. Той се среща в големи количества в храната за кучета, в резултат на това, че в нейния състав има главно месо и субпродукти. Изобилието на този витамин е важно за здравето и издръжливостта на четириногите, но когато става дума за човешкото хранене, твърде многото витамин А може да създаде някои проблеми. 

Това са само някои примери за това как храната за кучета отговаря на специфичните нужди на домашния ви любимец по начин, който може да се окаже нездравословен за стопаните. Дори, ако трябва да сме още по-конкретни, може и сами да откриете, че различните съставки в нея като въглехидрати, протеини и фибри, просто не са предназначени за вас. 

куче хранаСнимка: iStock

Можем ли да хапнем от храната на кучето си при спешен случай?

Не е добра идея да заменяте редовните си хранения с купа гранули, без значение колко скъпа, качествена, здравословна или естествена е храната на животното. Но какво ще стане, ако попаднете в ситуация, в която нямате друга алтернатива, като например, има спешен случай?

Стига да е правилно съхранявана, не би следвало да има проблем да консумирате малки количества кучешка храна без големи рискове за здравето ви в дългосрочен план. Това важи само, ако към момента отваряте консервата. В противен случай рискът от заразяване с хранителен патоген е твърде висок. 

кучеСнимка: iStock

Противно на всеобщото мнение, гранулите не са по-безопасния вариант, защото сухите храни за кучета също се развалят, макар и да не им личи толкова. Задължително проверете срока на годност на храната, преди да хапнете дори малко от нея.

Като цяло, могат ли хората да ядат кучешка храна? Да, но във ваш интерес е по-скоро да не го правите. 

Освен ако не сте изправени през наистина драстично обстоятелство, повечето здравни специалисти биха препоръчали да оставите храната на кучето си на страна. Тя е създадена, за да задоволи неговите нужди и тук не говорим за вкусови рецептори. Хапвайки от нея вие рискувате дългосрочни хранителни дефицити.

Ако действително сте в затруднено положение и нямате друг избор, само тогава можете да обмислите да хапнете малко от храната на домашния ви любимец. Е, разбира се, и ако сте любопитни какъв е вкусът й. Но, бъдете сигурни в едно – вашият домашен любимец ще оцени, че държите ръцете си далеч от вкусното му ядене!

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 

Могат ли кучетата да получат хранително отравяне

Вредна ли е котешката храна за кучето

 

Виж още