Можем ли да научим старо куче на нови номера?

куче дресура Снимка: iStock

В сички сме чували фразата, че „не можеш да научиш старо куче на нови трикове“, като това често не се отнася за домашните ни любимци. В буквалния смисъл, тя поставя въпроса дали старите навици могат да бъдат заменени с ново поведение. И да, това е добър въпрос.

Специалистите са категорични, че възрастта рядко има нещо общо със способността за учене при кучетата ни, въпреки че историята и опита на животното представляват потенциално предизвикателство. 

куче дресураСнимка: iStock

„Кученцето е чист лист, така че навиците у него все още не са формулирани. Да бъдеш последователен и да поддържаш нещата прости е ключът към обучението на четириноги във всяка възраст“, смята Моли Сумридж, сертифициран консултант по поведението на кучетата, цитирана от PetMD.

Dogsandcats.bg

Приложено при възрастни кучета, това означава, че освен ако не проявяват признаци на значителна когнитивна дисфункция, обучението им не трябва да се различава от това на по-младите им събратя. Разбира се, трябва да се отчетат индивидуални фактори като по-ниската издръжливост, например, което налага и необходимост от кратки тренировки. 

Съвети за обучение на по-възрастни кучета

  • Започнете с по-лесни кучешки трикове

Ученето помага да поддържате мозъка на домашния си любимец във форма. Започнете с по-лесни трикове, точно както бихте направили, ако сте се заели да обучавате малко кученце. След като животното ги усвои – не се страхувайте да опитате и нещо по-сложно. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Бъдете максимално ясни и не бързайте

Когато едно куче е объркано или се проваля, това обикновено се дължи на нещо, което човекът му прави или не, като бързане, неразбиране или комбиниране на твърде много команди за учене заедно. Едно от най-големите предизвикателства при обучението на възрастни кучета е поставянето на ясни критерии и щедро подкрепление за насърчаване на желаното поведение.

куче дресураСнимка: iStock

Независимо от възрастта, когато правим малки стъпки, подкрепени от награди, получаваме щастливо животно, нетърпеливо да ни сътрудничи, коментират специалисти. Търпението е много важно, но при по-възрастните четириноги е необходимо в големи дози, заедно със състрадание и разбиране. Особено ако питомецът ви се бори с когнитивен и физически упадък.

  • Опитайте интерактивни играчки за кучета

Повечето кучета, независимо от възрастта си, се чувстват много добре, когато получават взаимодействия, които раздвижват ума им. В зоомагазините можете да откриете различни интерактивни играчки и пъзели, които са страхотни „помощници в обучението“. Ние ви препоръчваме да заложите на тези с дозатор на лакомствата като начин да поддържате косматия си другар зает.

кучеСнимка: iStock

Този тип играчки осигуряват и изход за естественото поведение при търсене на храна и действат като положителни мозъчни стимули, изгаряйки енергия и изпращайки хормони на щастието към мозъка на животното. Нещо, наречено „контрасвободно натоварване“. Или казано с други думи – кучетата изпитват щастие и удовлетворение от работата, свързана с получаване на храна. Това е особено полезно при по-възрастните четириноги, тъй като колкото повече използват мозъка си, толкова повече се забавят процесите на когнитивната дегенерация.

  • Бъдете последователни и позитивни

Фокусирането върху последователността е ключът към успешното обучение. Наблягайте върху положителните упражнения за изграждане на увереност – както при кутретата, така и при възрастните четириноги. 

„Най-голямата разлика е, че на порасналите кучета им е необходимо време, за да се отучат от лошите навици“, коментира д-р Сумридж.

По-възрастните четириноги обикновено са по-спокойни и желаещи да угодят на стопаните си, макар че е възможно да имат когнитивни проблеми, докато кутретата са по-склонни да търсят насоки от стопанина си. И в двата случая обаче, животните учат най-добре чрез повторение.

куче дресураСнимка: iStock

  • Оценете здравето на възрастния си домашен любимец

Най-големите проблеми, които можете да срещнете при обучението на по-възрастни кучета са, че техният когнитивен и физически упадък влияе, тъй като животното просто остарява. Трябва да правим разлика обаче – възрастта не е болест. 

Ако животното изпитва затруднения в дресурата, най-добре е ветеринарен лекар да направи оценка на здравословните му проблеми, които могат да бъдат допринасящ фактор. Освен физическите ограничения, дължащи се на възрастта обаче, специалистите не виждат необходимост да се ограничават тренировките на по-възрастните четириноги.

куче дресураСнимка: iStock

  • Изградете връзка

В случаите, когато не сте запознати с историята на кучето, като например – осиновили сте по-възрастен домашен любимец, добре е да започнете с изграждане на връзка на доверие и разбирателство. Награждавайте животното за изпълнение на прости команди. Отнема време, особено ако четириногото е преживяло травма, за това – подходете с разбиране и ще видите как животното само започва да си взаимодейства с вас.

  • Не се отказвайте!

Никога не се отказвайте от обучението на домашния си любимец, водени от идеята, че възрастта ще му попречи да постигне добри резултати! Дресурата и усвояването на нови умения са полезни за цял живот – те поддържат кучето ви младо, а връзката помежду ви – силна!

куче дресураСнимка: iStock

Вижте още: 

5 причини защо играта е важна за кучетата

Как да се справим с куче, което се изпуска вкъщи

Виж още