Как да се справим с куче, което се изпуска вкъщи

куче пикаене Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да се приберете от работа и още от вратата да изкрещите гръмогласно: „Кой се изпика на килима?!“, знаейки много добре, че едва ли сред „заподозрените“ има друг, различен от кучето ви? Да, вашият очарователен, сладък и любящ домашен любимец е отговорен за петното, на което се натъквате в момента, в който пристъпите в хола си. Всичко това ви звучи познато? Бързаме да ви успокоим – не сте единствени!

Ако живеете с куче, то би било твърде оптимистично (и нереалистично, бихме добавили ние) да си представяте, че то никога няма да се изпикае в къщата ви.

Но не се безпокойте – има какво да направите, за да се справите с изпускането на косматия си другар! 

Dogsandcats.bg

куче пикаенеСнимка: iStock

Кои са най-честите причини защо едно куче пикае вкъщи и как да се справим със ситуацията?

 • Посетете ветеринарния си лекар

Първото нещо, което е добре да направите, ако кучето ви се изпуска у дома, е да споделите на ветеринарния си лекар. Има различни медицински състояние, които могат да доведат до често уриниране в къщата, а лечението им е жизненоважно за здравето на домашния ви любимец. Респективно – и за стопиране на инцидентите. Някои от тези медицински състояния може да са относително незначителни, а други – по-сериозни. 

Медицинските проблеми, които могат да доведат до уриниране у дома, включват:

 • Диабет
 • Болки при клякане или повдигане на крака за уриниране (възможен признак на кучешки остеоартрит)
 • Инфектиран пикочен мехур или пикочни пътища
 • Камъни в пикочния мехур
 • Бъбречно или чернодробно заболяване
 • Тумори
 • Болест на Кушинг или Адисон
 • Проблеми с надбъбречните жлези
 • Чревни паразити
 • Когнитивни проблеми, причинени от мозъчно заболяване или деменция
 • Свързани с възрастта заболявания и състояния
 • Проблеми с простатата

В допълнение към изключването на медицинските проблеми, ветеринарният ви лекар може също да ви помогне да определите и други причини, свързани с изпускането на вашето куче. Ако то се дължи на поведение, свързано с доминиране, безпокойство или маркиране на територия, той може да ви насочи към специализиран треньор или психолог, който да ви даде съвети за справяне със ситуацията. 

куче пикаенеСнимка: iStock

 • Кастрация/стерилизация на кучето

Кучета, които не са били кастрирани/стерилизирани са много по-склонни да демонстрират поведение, свързано с маркиране чрез урина. От друга страна, въпросните интервенции намаляват или значително елиминират тези им инстинкти.

 • Обучение (или преквалификация) на кучето

При малките кученца честото изпускане у дома означава, че просто все още не са изградили хигиенни навици и се нуждаят от още тренировки. При по-възрастните кучета, преразглеждането на процеса на обучение понякога решава проблема. 

кучеСнимка: iStock

Обучението на кученцата изисква време, търпение и последователност. Постоянният надзор, поне през първите месеци, гарантира по-малко инциденти. Ако това е невъзможно, дръжте домашния си любимец затворен с клетка или по-малко пространство, за да му попречите да уринира на различни места из дома ви. Нека кухнята или банята да са отворени (помещенията, където настилката се почиства най-лесно и бързо) и разбира се, никога не оставяйте животинчето само часове наред. 

Вижте още: Колко време отнема на кученцето да придобие хигиенни навици

Извеждайте кученцето си навън често – поне на всеки два часа, както и веднага след събуждане, преди лягане и веднага след хранене. Дръжте го на повод и се стремете да следвате един и същ маршрут. Добра идея е да използвате конкретна дума или фраза, докато животното се облекчава, така че в крайна сметка да свикне с командата. И не забравяйте да го похвалите и почерпите веднага, след като свърши работата си!

куче пикаенеСнимка: iStock

Кучетата са създания на навика и се чувстват най-добре, следвайки определена рутина. Поддържането на хранене в предвидим график също ще помогне да се установят и навици, свързани с времето за гърне. И накрая – уверете се, че домашният ви любимец получава достатъчно упражнения и физическа стимулация. 

 • Излизайте често на разходка – дори и кратка

В зависимост от възрастта, породата, размера и други фактори, някои кучета просто не могат да държат толкова дълго, колкото други. Важно е да се уверите, че домашният ви любимец има възможност да се облекчава толкова често, колкото е необходимо.

Вижте още: Колко често кучетата имат нужда да отидат до тоалетна

Без значение колко добре са обучени, пикочните мехури на кучетата имат своите граници и надхвърлянето им води до инциденти. 

Като общо правило, при кутретата е желателно кратките излизания с цел облекчаване, да се случват на всеки час, час и половина. След това можете постепенно да започнете да добавяте по един допълнителен час за всеки месец. Зрелите четириноги трябва да имат възможност да ходят между 3 и 5 пъти на ден до тоалетна, като повечето от тях могат да държат между 6-8 часа, стига да са били правилно обучени. Възрастните кучета от друга страна, също имат нужда да ходят малко по-често- евентуално на всеки 4-6 часа, според здравословното им състояние. 

куче пикаенеСнимка: iStock

 • Успокойте вълнението

В някои случаи вие може да отключвате това поведение у домашния си любимец! Ако кучето ви е прекалено развълнувано да се види с вас или някой, когото обича, то може неволно да се изпусне. Това е по-често срещано при малките четириноги с по-малък пикочен мехур. 

За да избегнете подобни ситуации, опитайте се самите вие да не превъзбуждате кучето. Когато се приберете у дома, говорете му по спокоен начин, без високи тонове в гласа. А в идеалния вариант – веднага го изведете на разходка. 

 • Въвеждайте нови неща внимателно

Ако домашният ви любимец е склонен да маркира нови предмети или мебели в дома ви, избягвайте да оставяте нещата на достъпни за него места. И следете за поведението на животното през първите дни.

 • Потърсете професионална помощ

Може да има редица фактори, които да допринесат за това кучето ви да се изпуска вкъщи. В допълнение към консултацията с ветеринарния ви лекар, можете да посетите и психолог за домашни любимци, който ще вземе под внимание цялата ситуация и ще предпише специфични техники за промяна на поведението на косматия ви другар.

кучеСнимка: iStock

Кучето ни се е изпуснало у дома? Как да почистим?

Ключовото тук е, че колкото по-бързо почистите след кучето си, толкова по-малка е вероятността миризмата да се задържи на мястото, където то се е изпуснало. Първото, което можете да направите, е да поставите хавлиена кърпа или вестник върху и под (ако е възможно) мократа зона. Попийте максимално влагата преди да започнете да търкате. Това се отнася за момента, в който петното е все още мокро. 

Вижте още: Как лесно да премахнем петно от кучешка урина от килима

Ако инцидентът се е случил през деня, а вие го откривате чак привечер, то може би мястото вече е сухо. Не използвайте парочистачка, защото топлината ще активира отново миризмата и ще влоши нещата. Вместо това опитайте да намокрите мястото, а след това използвайте неутрализатор за миризми. Покирването на зоната със сода за хляб за една нощ и попиването й с разтвор с оцет, разреден с вода, също са сред подходящите методи за справяне със ситуацията. 

куче пикаенеСнимка: iStock

Ако кучето ви пикае в къщата, положението не е безнадеждно, макар към настоящия момент да ви се струва точно така! С търпение, последователност и евентуално малко опити (плюч грешки) можете да се справите с проблема!

Вижте още: 

Да научим малкото куче да ходи на пелени

 

Виж още