Нормално ли е кучето ми винаги да се държи така, сякаш умира от глад?

куче проси храна Снимка: iStock

Д окато някои кучета дразнят стопаните си с прояви на придирчивост и липса на апетит, повечето домашни любимци са най-щастливи, когато им се дава възможност да опитат от всичко, което отдалеч изглежда годно за консумация. Без значение какво хапват, количеството или кога е било последното им ядене – четириногите ни другари изглежда просто нямат засищане! Ако и вашият питомец ви гледа често с онзи гладен поглед, то добре знаете какво имаме предвид! 

Колкото и да хленчат и просят обаче, повечето кучета, които живеят в дом, където им се осигурява храна редовно, действително не гладуват. Или поне в смисъла на тази дума, който влагаме ние. И макар косматите ни спътници да се държат именно така, сякаш не са слагали с дни нещо в уста, специалистите по поведение посочват няколко възможни обяснения за това поведение. 

куче проси хранаСнимка: iStock

Неподходящ размер на порциите

Преди да започнете да се тревожите дали вашият домашен любимец действително е гладен през цялото време, помислете – дали го храните достатъчно? Няма универсално правило, което да ви казва колко големи да са порциите, а броят чаши с гранули, които изсипвате в паничката на питомеца си, зависи от вида на храната и нивото на активност на животното. 

Dogsandcats.bg

куче проси хранаСнимка: iStock

Ако кучето ви е ежедневен партньор в бягането и рядко стои неподвижно, то ще се нуждае от повече калории, отколкото, да речем, домашен любимец със същия размер, който прекарва дните си на дивана. В случай, че не сте сигурни относно точното количество, с което да храните кучето си – консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

Оценяване на теглото

За да сте сигурни, че не пестите храната на кучето си, проверете физиката му. В крайна сметка, всичко зависи от породата на животното, но общото правило е, че трябва да можете да усещате ребрата му, но не и да ги виждате. Когато стоите над питомеца си, той трябва да има видима талия, която се стеснява под гръдния кош. 

Инстинкт

Домашните ни любимци са произлезли от вълци, а дивите им  предци са ги научили да ценят храната като ограничен ресурс. Те са ловували на глутници, но яденето никога не е било гарантирано. За това и се е оформил инстинкт, който кара животното да яде колкото е възможно повече, когато разполага с храна – защото не се знае кога отново ще има шанс за угощение. 

куче проси хранаСнимка: iStock

Да, вашият мързелив Лабрадор вероятно яде като по часовник всеки ден, но идеята, че нищо не му е гарантирано, е вкоренена дълбоко в ДНК-то му. Не бива да забравяме и, че кучетата ни са опортюнисти, които слушат инстинкта си. А той често им казва: „По-добре яж сега, иначе после ще бъде твърде късно!“.

Опит

Куче, която е отглеждано в любящ дом през целия си живот, вероятно никога не е трябвало да чака повече от установените няколко часа между храненията. Но това далеч не се отнася за всички домашни любимци. 

Много осиновени четириноги, които преди да се озоват в дома ви са прекарвали време на улицата, знаят много добре какво е чувството да си наистина гладен. Защото те са изпитвали реалната заплаха от гладна смърт. И, съвсем логично, у тях се е оформило усещането, че са готови да направят всичко, за да не го почувстват никога повече.

куче проси хранаСнимка: iStock

Подсилено поведение

Експертите смятат, че първите опитомени кучета са произлезли от вълци с изключителна способност да манипулират хората да им дават храна. Те са научили най-добрите стратегии за това как да получат онова, което искат, а вашият космат другар от 21-ви век е допълнил това познание с „това-онова“. 

Никой не знае по-добре от домашния ви любимец, че е невъзможно да устоите на онзи влажен поглед, който сякаш събира в себе си цялата мъка и глад на света! Животното е научило, че ако достатъчно дълго ви гледа по този специален начин и ви следва от стая в стая, в крайна сметка ще се поддадете и ще споделите последната хапка от сандвича си с него. Да, сухите гранули в купичката му са нещо, но далеч по-апетитно е това, което хапва любимия им човек – сирене, чипс, бисквитки... 

Поддавайки се, вие учите четириногото, че колкото по-гладно се държи, толкова по-добри са шансовете му да получи нещо допълнително.

куче проси хранаСнимка: iStock

Медицински причини

  • Диабет

Както при хората, диабетът е състояние, което засяга производството на инсулин и при кучетата. Без инсулин тялото не може да се справи с приема на захар. А домашните ни любимци, също като нас, се нуждаят от нея, за да имат енергия. Ако не получават достатъчно, клетките им ще ги подмамят да мислят, че са все още гладни като инстинктивен начин да си набавят повече захар.

  • Хипертиреоидизъм

Въпреки че се среща по-рядко, хипертиреоидизмът може да причини внезапно повишен апетит. Животните, диагностицирани с това заболяване, обикновено губят тегло, въпреки че са постоянно гладни. 

  • Вътрешни паразити

Знаем, че никак не ви се иска да мислите, че нещо живее в тялото на домашния ви любимец, но това е често срещан проблем при кучетата. По-специално кръглите червеи, които могат да причинят промени в апетита на животното. Те живеят в храносмилателния му тракт, а всичко, което то погълне отива директно в тях. 

куче проси хранаСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец не проявява очевидни медицински симптоми, докато се взира с копнеж във всяка хапка, която слагате в уста и дебне всеки, който влезе в кухнята или отвори хладилника, най-вероятно си имате работа с едно от обичайните поведения на домашните кучета. Да, няма нищо лошо в това, че четириногият ви другар има добър апетит. Но каквото и да правите, не позволявайте на молбите му да ви заблудят, тъй като прехранването може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Вижте още: 

Как да разберем дали кучето ни е с наднормено тегло

Ползите от приема на Омега-3 мастни киселини за кучето

Виж още