Получават ли кучетата главоболие?

болно куче Снимка: iStock

А ко някой ви помоли да опишете какво е чувството при главоболие, то най-вероятно ще използвате думи като „натиск“, „пулсиране“ или „тъпа болка“. А сега си представете какво му е на вашето куче, което не може да ви сподели къде го боли или от колко време продължава този дискомфорт. 

куче болноСнимка: iStock

Имат ли кучетата главоболие?

Ветеринарните лекари се обединяват около идеята, че е възможно четириногите ни другари да получават главоболие, но все пак е трудно да се диагностицират, пишат от Американския киноложки клуб. 

„Както не можем да видим или почувстваме, когато друг човек има главоболие, няма как да кажем със сигурност как се чувстват и домашните ни любимци“, коментира д-р Джери Клайн, главен ветеринарен лекар към АКС. Най-доброто, което можем да направим, споделя още специалистът, е да следим за външни признаци и промени в поведението на животното, за да определим дали то има главоболие. 

Dogsandcats.bg

куче болноСнимка: iStock

Признаци на главоболие при кучета

„По-голямата част от здравословните проблеми, които се наблюдават при кучетата, са еквивалентни на тези, които имаме и ние. Но не всички“, обяснява д-р Клайн. Например, домашните ни любимци могат да страдат от сърдечна недостатъчност, но не изглежда да получават сърдечен удар така, както хората.

За това и може да бъде известно предизвикателство да се определи дали действително четириногите получават главоболие. Главно, защото симптомите се припокриват с много други здравословни състояния, като например: 

  • Летаргия
  • Болка и чувствителност при докосване на главата/шията
  • Нежелание за игра или движение
  • Гадене
  • Чувствителност към ярка светлина
  • Треперене

Като се има предвид, че това са общи признаци, не е възможно да се заключи с абсолютна сигурност дали вашият домашен любимец има главоболие въз основа само на някой (или повече) от изброените симптоми. Въпреки това, ако наблюдавате някой от тези признаци или забележите промени в поведението на косматия си другар, важно е да се консултирате с ветеринарния си лекар – само специалистът може правилно да диагностицира здравословното състояние на кучето.

куче болноСнимка: iStock

Няма очевидни събития или фактори, свързани с околната среда, които да предшестват появата на някой от симптомите. Въпреки това кучетата могат да са чувствителни към неща, които обикновено предизвикват мигрена при хората, като силни звуци, ярка светлина и силни миризми. Във всеки случай фактът, че четириногите са невербални, затруднява диагностицирането на мигрена/главоболие. Друг проблем е липсата на специфични биологични тестове за тези състояния.

Причини за главоболие при кучета

Предвид липсата на достатъчно информация и проведени изследвания по темата с кучета, „можем да се опитаме да екстраполираме възможните причини за главоболие при кучета от известните причини за главоболие при хората“, казва д-р Клайн.

куче болноСнимка: iStock

Като начало – нека поговорим за това как и защо хората получаваме главоболие.  Има два вида главоболие при хората: първично и вторично. 

Свръхактивността, проблемите с кръвоносните съдове и нервите в главата най-често причиняват първично главоболие. То може да е в следствие на определен източник на болка, от напрежение, мигрена, да е хронично ежедневно или в следствие на прием на определени храни и напитки.

От друга страна, вторичните главоболия „са симптоми на основно заболяване, което активира центрове на болка в главата“, коментира д-р Клайн. Примерите за това включват главоболие, породено от инфекция на: ушите, зъбите или синусите, хипертония, глаукома, треска, дехидратация, възпалителни състояния на мозъка, токсоплазмоза, травма на главата, прием на определени лекарства, кръвни съсиреци или аневризми в мозъка, инсулти и мозъчни тумори. При кучетата зъбните заболявания, инфекцията на синусите и ушните възпаления могат да причинят чувствителност или болка в главата.

Поради липса на убедителни доказателства, ветеринарните лекари разчитат на комбинация от клинични наблюдения и изследвания върху човешки модели на дадено заболяване, за да диагностицират проблема и да направят подходящи препоръки за лечение що се отнася до домашните любимци.

Профилактика и облекчаване на главоболие при кучета

Важно е никога да не лекувате кучето си сами, ако приемете, че то има главоболие, подчертават специалистите. Нестероидните лекарства като ибупрофен и напроксен, например, са токсични за кучетата и могат да им причинят сериозни медицински проблеми. Същото се отнася и за ацетаминофенът -  никога не бива да се дава без препоръка от ветеринарен лекар. 

куче болноСнимка: iStock

Най-добрата превенция срещу потенциално главоболие при кучетата, е да провеждате редовни ветеринарни прегледи. Чрез тях специалистът своевременно ще установи възможни проблеми с ушите, зъбите и други проблеми, които открити рано, могат да бъдат лекувани правилно. 

Поддържането на здравословно тегло на вашия домашен любимец също може да помогне за справяне със симптомите, които обикновено придружават главоболието. През по-топлите месеци се уверете и, че домашният ви любимец не прегрява, за да избегнете топлинен удар и се старайте винаги да имате прясна вода под ръка, за да предотвратите дехидратация. 

И накрая, добра идея е да проверите нашийника/нагръдника на кучето си, за да сте сигурни, че пасват правилно. Идеята е да избегнете оказването на натиск върху врата и гръбначния стълб на животното – нещо, особено важно при кутретата и по-възрастните четириноги. 

Вижте още:

10 ежедневни грижи за здравето на кучето ни

Виж още