Породи кучета, най-тясно свързани с вълците

Шиба ину Снимка: iStock

В сички днешни домашни породи кучета (Canis families) споделят общ прародител – дивите вълци. Може да ви звучи странно, но е факт, че дори дребосъци като Мини пинчера или Чихуахуата имат далечно родство с тях. 

Разликата между ДНК-то на четириногите ни другари и това на сивия вълк (Canis lupus) е само около 0,2 процента.

Въпреки това, учените са категорични, че някои породи четириноги са по-тясно свързани с вълците, отколкото други. Подгответе се, защото някои от нещата, които ще прочетете по-долу, може да ви изненадат!

Dogsandcats.bg

вълциСнимка: iStock

Близки и родствени отношения

Според ДНК проучване, обхванало 85 домашни кучета, извършено от членове на Центъра за изследване на рака на Фред Хътчинсън, публикувано в National GeographicШиба Ину и Чау Чау са двете породи, които имат най-тесни родствени връзки със своите прадеди – дивите вълци.

Чау ЧауСнимка: iStock

Сред другите, малко по-малко изненадващи породи, които са по-близки до вълците, са Акита, Аляски маламут, Басенджи, Самоед, Сибирско хъски, ПекинезЛхаса Апсо, Тибетски териер и китайският Шар Пей. 

Важно е да отбележим, че въпреки че представителите на изброените породи споделят по-голяма част от своето ДНК със сивия вълк, домашните кучета са се отделили от своите далечни роднини преди около 15 хиляди години (възможно е – дори повече), когато за първи път са опитомени от хората. 

акитаСнимка: iStock

Кучета и вълци

Според учените, породите четириноги, които са най-тясно свързани с вълците на база ДНК белези, първоначално са селектирани в Азия, Африка, Близкия изток и Арктика. Изненадващо е, че не всички от тях приличат на вълци, допълват от NBCNEWS.com. Ще се съгласите, че други – като Немската овчарка, например, изглеждат доста по-вълкоподобни. Интересното е, макар на външен вид да си приличат, Немските овчарки споделят много по-малко ДНК със своите предци, отколкото други, доста по-дребни породи като Ши Тцу, например. 

Шар ПейСнимка: iStock

Независимо дали домашният ви любимец спада към някоя от изброените по-горе породи или е микс от няколко – в случай, че е осиновен, имайте предвид, че външният вид в никой случай не определя поведението на косматия ви другар. Дори и при четириноги, които са по-тясно свързани с вълците на база ДНК, не се наблюдава тенденция да действат като прародителите си. Всъщност, всички домашни кучета се свързват много по-бързо и лесно с хората, отколкото биха го направили с вълци, според еволюционния биолог д-р Катрин Лорд, цитирана от Daily Mail Online. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Въпреки това, ние намираме за доста забавно да знаем, че и малките четириноги носят в себе си, ако не лъвско, то поне – вълче сърце!

Виж още