11 от най-шумните породи кучета

куче лае Снимка: iStock

К учетата са известни със способността си да общуват чрез лай и докато някои породи са по-сдържани, други се отличават със своята вокалност. Независимо дали я използват, за да предупредят стопаните си за приближаването на непознати, да изразят вълнение или просто търсят внимание, тези кучета сякаш винаги имат какво да кажат! 

За потенциалните собственици, които предпочитат по-тих дом, е изключително важно да са наясно с породите, които естествено са по-гласовити. Предлагаме ви да разгледаме 11 от тях. 

Въпреки малкия си размер, Чихуахуата крият голяма личност и още по-силен глас! Тези малки кученца са известни със своята бдителност и склонност да лаят по всичко, което възприемат като заплаха или натрапник. Тяхната защитна природа предполага, че те джафкат често, най-вече – за да предупредят собствениците си за необичайни звуци или движения. Техните високи енергийни нива и нуждата им от умствена стимулация могат да доведат до прекомерно лаене, ако не се управляват правилно. 

чихуахуаСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Бигълите са добре известни със своите вокални способности, които произтичат от историята им на ловни кучета. Отглеждани за проследяване и лов, тези четириноги имат отличителен лай, който използват, за да общуват със своите човешки спътници. 

БигълСнимка: iStock

Тази порода е естествено любопитна и бдителна, а представителите й лаят често, най-вече като израз на вълнение, в търсене на внимание или за да сигнализират за наличието на нещо интересно. Вокалната природа на Бигълите ги прави отлични пазачи, но може да бъде предизвикателство за тези, които живеят в близост до тях (като съседите ви, например).

Мини шнауцерите са малки, но мощни кученца. Известни с отличителната си брада и вежди, те са бдителни и защитни, като лаят често, за да съобщят присъствието на непознати или необичайна дейност. Техните териториални инстинкти ги правят отлични пазачи, което също означава, че могат да бъдат доста шумни. 

мини шнауцерСнимка: iStock

Помераните са малки, пухкави кученца със силен лай. Въпреки мини размера си, те са известни със своя силен и упорит лай. Помераните са бдителни и любопитни, като често джафкат, за да предупредят стопаните си за нещо необичайно. Тяхната вокална природа е свързана с историята им на пазачи на кралските семейства. Тези мъници са много енергични и имат нужда от редовни упражнения, за да се предотврати лаенето, свързано със скуката. 

ПомеранСнимка: iStock

Йоркитата са малки кучета с голям характер и склонност да лаят често. Първоначално отглеждани за лов на плъхове, те са бдителни и енергични, като лаят често, за да сигнализират за присъствието на натрапници или да изразят вълнение.

Йоркширски териерСнимка: iStock

Вокалната им природа може да бъде предизвикателство за собствениците, които предпочитат по-тиха домашна среда. Известно е също, че Йоркитата лаят от скука или търсят внимание. Правилното обучение, социализацията и редовните упражнения могат да помогнат за справяне с джафкането, но естествената склонност на тези териери да са вокални е черта, за която потенциалните собственици трябва да са подготвени. 

Дакелите, с техните отличителни дълги тела и къси крака, са известни със своя силен и упорит лай. Отглеждани за лов на язовци и други ровещи се животни, Дакелите са естествено бдителни и защитни. Те лаят често, за да сигнализират за присъствието на непознати или да предупредят стопаните си за нещо необичайно. Понякога тези кучета могат да лаят и от скука, както и от тревожност, поради което е важно собствениците им да осигурят достатъчно упражнения и умствена стимулация. 

куче лаеСнимка: iStock

Сибирските хъскита са известни със своя отличителен вой, а не лай. Отглеждани като кучета за впряг, Хъскитата са много енергични и социални, като често използват гласовете си, за да общуват със собствениците си и с други кучета. Тяхната вокална природа може да бъде предизвикателство за собствениците им, живеещи в блокове, тъй като е известно, че те вият силно и го правят често.

хъски виеСнимка: iStock

Осигуряването на редовни упражнения и умствена стимулация може да помогне за управление на техните гласови тенденции, но потенциалните собственици трябва да са подготвени, че ще имат по-шумен другар. 

Уеститата са малки, енергични кучета, известни със своя силен и упорит лай. Отглеждани за лов на дребен дивеч, те са естествено бдителни и защитни, като лаят често, за да сигнализират за присъствието на натрапници или да предупредят собствениците си за нещо необичайно. Вокалната им природа може да бъде предизвикателство за собствениците, които предпочитат по-тиха домашна среда. Уеститата са много енергични и изискват редовни упражнения, както и достатъчно умствена стимулация, за да се предотврати лай от скука.

УестиСнимка: iStock

Джаковете са малки, енергични кучета със силен лай. Отглеждани за лов, те са естествено бдителни и любопитни, като лаят често, за да сигнализират за присъствието на натрапници или да изразят вълнение. Тяхната вокална природа може да бъде предизвикателство за собствениците, които предпочитат по-тиха домашна среда. Известно е също, че Джаковете лаят от скука или за да търсят внимание. Правилното обучение, социализацията и редовните упражнения могат да ви помогнат да ограничите джафкането на питомеца си, но естествената вокалност е типична черта на Джак Ръселите. 

Маламутите са големи, мощни кучета, известни с отличителния си вой, а не лай. Тези вокални кучета имат широк спектър от вокализации, включително вой, йодъл и хленчене. Отглеждани за впряг, те са много енергични и социални животни, които често използват гласовете си, за да общуват със собствениците си и с други кучета.

Маламутите са известни с това, че вият силно и често. Осигуряването на редовни упражнения и умствена стимулация може да помогне за управлението на техните гласови тенденции, но само до известна степен.

Аляски маламутСнимка: iStock

Блъдхаундите са големи кучета, използвани за проследяване на аромати, известни с отличителния си лай. Отглеждани за лов и следене, тези хрътки имат дълбок, резониращ глас, който използват, за да общуват със своите собственици и с други четириноги.

Тяхната вокална природа може да бъде предизвикателство за собствениците, живеещи в жилищни блокове, тъй като е известно, че Блъдхаундите лаят силно и често. Осигуряването на редовни упражнения и умствена стимулация може да помогне за управлението на техните гласови тенденции, но потенциалните собственици трябва да са подготвени за шумен спътник. 

БлъдхаундСнимка: iStock

 

Виж още