Те са твърде дружелюбни: 10-те най-лоши кучета-пазачи

кучета Снимка: iStock

И ма кучета, които са страхотни в това да защитават хората и домовете си. А има и домашни любимци, като тези, с които ще ви запознаем по-долу! 

Вижте още: 10 най-добри породи кучета-пазачи

След като изброихме кои са най-добрите пазачи в кучешкия свят, сметнахме, че би било от полза да обърнем внимание и на тяхната антитеза. Или с други думи – на кучетата, които са толкова добри и дружелюбни, че едва ли съзнателно биха наранили дори муха. 

Тези четириноги нямат най-важните характеристики, които отличават едно куче-пазач: бдителност, подозрителност, резервираност и дори – агресивност към непознати. Да, на външен вид може да изглеждат силни, големи и много интелигентни, но те използват тези черти, за да прегръщат силно и да си играят със стопаните си!

Dogsandcats.bg

Всъщност, ако натрапник нахлуе в дома ви, 10-те изброени кучета по-скоро ще размахат опашка, а някои – директно ще легнат на килима в очакване да им разтрие коремчето, мислейки си: „Я, нов приятел, никога не съм те виждал! Играй си с мен! Моля те, чувствай се като у дома си!“. И без да бъдем твърде крайни с оценката си, можем да отбележим, че котките биха били по-добри кучета-пазачи от четириногите, които ще видите по-долу. Защо? Нека заедно разберем!

Едно от най-упоритите кучета, за което мнозина си мислят, че не би имало проблем да се обучи и за добър пазач. Схващане, което ще ви коства много изхабено време (и нерви), защото едва ли ще постигнете желаните резултати. 

кучетаСнимка: iStock

Хъскитата са естествени шегаджии и отлични семейни кучета. Те няма да ви помогнат да се отървете от крадец – по-скоро веднага ще искат да си поиграят с него! А ако натрапникът има и шейна, то обзалагаме се, че домашният ви любимец с готовност би му помогнал да изнесе с нея всичките ви вещи.

Някога тези кучета са били агресивни и са участвали в боеве… Но това е било преди много, много години. Към днешна дата Английските булдози харесват всички и просто искат да се наместят удобно в нечий крака/скут, където да подремнат – необезпокоявани от нищо и никого.

кучетаСнимка: iStock

Физическите упражнения не са за тях – те предпочитат дивана, за това и едва ли ще окажат необходимата съпротива на нахлул в дома ви крадец. Или поне, ние не бихме разчитали на това!

Ако сте срещали Мопс преди, то едва ли има нужда да обрисуваме с думи защо тези приятелски настроени кученца са в топ 10 на най-лошите пазачи в целия свят. С изплезения си език те по-скоро ще поздравят натрапника, ще му покажат къде държите ценностите си, а на изпроводяк – ще се преобърнат по коремче в очакване на едно добро почесване.

кучеСнимка: iStock

Има логика в това да си вземете Нюфаундленд за пазач – все пак тези кучета са огромни, нали? Факт, но само толкова!

НюфаундлендСнимка: iStock

Истината е, че тези четириноги използват големите си размери, за да дадат на собствениците си най-мощните прегръдки, а в компанията на деца буквално се разтапят! Симпатични гиганти, които винаги се опитват да угодят на стопаните си, те са много спокойни – дори Мопсовете са една идея по-емоционални и ще реагират ако ви дома ви влезе непознат…

Басетите имат вид на лежерни, леко мързеливи кучета, които обичат всички животни и хора. Да, дори непознатите. Единственото, което може би е в състояние да накара един крадец да спре и да обърне внимание на четириногото, са големите му, тъжни очи.

кучетаСнимка: iStock

Едни от най-известните ловни кучета в света, Блъдхаундите имат забележително и изтънчено обоняние. Добрият им, благ нрав обаче, не им позволява да видят крадците в дома ви като потенциална „плячка“ – вместо това те ще посрещнат всеки с щастливо размахване на опашката!

Известни с ролята си на кучета-бавачки от филмите за „Бетовен“, смятаме, че е ясно защо Санбернарите не са добри кучета-пазачи. Да, те впечатляват с ръст, но по-скоро биха си поиграли с натрапниците, отколкото да ги нападнат. 

СанбернарСнимка: iStock

Ирландските вълкодави са известни с това, че се привързват силно към стопанина и семейството си. Макар да са с внушителни размери, бързи и смели, тези четириноги не са особено добри пазачи просто, защото обичат хората твърде много!

кучетаСнимка: iStock

Тези енергични, игриви и леко глуповати, гигантски топки козина не могат да не изникнат в мислите ни, когато се замислим за кучета, които са крайно неподходящи за пазачи на дома и имуществото ни. Защото, ще се съгласите с нас, Голдъните са „златни“ само в едно нещо – че са най-сладките, лоялни и любящи домашни любимци в света!

голдън ретривърСнимка: iStock

Ако сте чували за някой човек да го описват като „лабрадор“, то трябва да знаете, че това означава, че тази личност е екстровертна, приятелски настроена и мила. Да, Лабрадорите са изключително дружелюбни, игриви и енергични животни. И да, те биха били най-добрите кучета пазачи... на буркана с лакомства!

лабрадорСнимка: iStock

В заключение – въпреки че са отлични в редица неща и ние ги обичаме с цялото си сърце, 10-те породи кучета, изброени по-горе не са подходящи ако искате питомец, който да защитава дома и семейството ви от натрапници. 

Виж още