Топ 5 на най-малко активните породи кучета

английски булдог Снимка: iStock

К огато проучвате породите кучета, ще се уверите, че те са изключително много! Разнообразието в света на домашните любимци е толкова голямо, че понякога човек може да се затрудни с избора. Добрата новина е, че всеки бъдещ стопанин може да открие животно, чиито темперамент да отговаря на неговия! Стига да знаете какво да търсите! Предлагаме ви да се запознаете с 5-те най-малко активни породи кучета. Те са подходящи за хора с по-спокоен начин на живот. 

Басетите всъщност са ловни кучета, макар външността им да насочва към други предположения! Обонянието им е изключително мощно, а когато усетят миризма, която събуди интереса им, ще ги видите в най-активното им състояние. Изблиците на енергия на база инстинкт обаче, при Басетите обикновено са по-скоро епизодични и краткотрайни. През останалото време, тези четириноги са по-скоро мързеливи и обичат да си почиват. И макар да се нуждаят от ежедневни упражнения, ако търсите партньор за джогинг, Басетът може би не е кучето за вас. 

басетСнимка: iStock

Хаванските болонки имат кратки приливи на енергия през деня. Приятните разходки и интерактивните игри им допадат, но прекомерната физическа активност определено не е сред характеристиките на породата. Обучението е чудесен начин да изморите животното, тъй като тези мъници са много интелигентни и се поддават с лекота на дресура.

Dogsandcats.bg

Хаванска болонкаСнимка: iStock

Чудесен избор за отглеждане в апартамент, тези болонки се уморяват лесно и могат да се гушкат в стопанина си на дивана с часове. 

Дори само външният вид на Английския булдог подсказва, че тези кучета не са създадени за интензивни упражнения. Със своите къси носове и крака, съчетани с по-тежки тела, те не се справят добре в места с по-топъл климат. Прегряват лесно и имат проблеми да регулират телесната си температура.

Английските булдози не се нуждаят от дълги разходки. Те се чувстват чудесно и с няколко по-кратки излизания на ден, за предпочитане – в по-хладните часове, съчетани с интерактивни игри. Енергични и интелигентни, на тях им липсва издръжливост.

булдогСнимка: iStock

Поради специфичното си телосложение, Английските булдози са склонни към затлъстяване. Наднорменото тегло може да доведе и до други здравословни проблеми, така че освен умераната активност, диетата на кучето също е от значение. 

Договете са една от най-големите породи кучета. Именно поради размера си, те са предразположени към здравословни проблеми като дисплазия на тазобедрената става. Претоварването с твърде много интензивни упражнения може да влоши това състояние. 

Първоначално отглеждани за лов, Немските догове действително имат стремеж към плячка, особено като млади. Въпреки това, с напредване на възрастта, те предпочитат да се излежават спокойно до стопаните си, вместо да гонят катерици в двора ви!

Немски догСнимка: iStock

В зависимост от възрастта си, Договете се нуждаят от между 30 и 60 минути упражнения всеки ден. Кутретата растат много бързо, така че е важно да не ги преуморявате. Не се препоръчват упражнения, включващи по-голямо натоварване. 

Немските догове са много интелигентни и са склонни към разрушително поведение, ако не получат достатъчно умствена стимулация. Обучението и интерактивните играчки-пъзели могат да решат този проблем.

Чау Чау не остават незабелязани – с лилавите си езици и пухкави лъвски палтенца! Те са подходящи за отглеждане както в дом с ограничено пространство, така и в къща с двор. Без значение от средата си обаче, те имат нужда от няколко кратки разходки на ден. 

Чау-Чау не се нуждаят от много упражнения, а обучението им може да бъде забавно и полезно. То ще ги умори и ще предостави на собствениците им забавен начин да се свържат с питомеца си. Като цяло, представителите на породата предпочитат по-спокойно домакинство с повече време за гушкане. 

Въпреки че това са пет от кучетата, които не се отличават с особена необходимост от ежедневна активност, не забравяйте, че всяко четириного се нуждае от редовни упражнения, за да бъде здраво. 

Чау ЧауСнимка: iStock

 

Виж още