Породи кучета с нисък хищнически инстинкт

Хаванска болонка Снимка: iStock

К огато се замислим за преследване на плячка, обикновено си представяме ловно куче, атлетично и съсредоточено следващо следа. Но хищническият инстинкт може да се прояви по много начини – от гонене на катерици в местния парк до преследване на птици в задния двор. Важно е да знаете, че понякога ловни породи, които нямат възможност да изразходват енергията си или да я канализират по посока заложените им инстинкти, могат да станат неспокойни и да развият разрушително поведение у дома. 

Какво е стремеж към плячка (хищнически инстинкт)?

Стремежът към плячка е инстинкт, желание за преследване на движещ се обект. Много породи кучета са селектирани и отглеждани именно, за да бъдат спътници при лов и пастирство. В резултат на това тези породи често проявяват хищническо поведение, което се изразява в активно преследване на плячка, насочване или паша на добитък и други животни наоколо. 

Защо породите кучета нисък хищнически инстинкт може да са най-подходящи за вас

Ако вече имате у дома по-дребен домашен любимец, като котка или зайче, вероятно е добре да пропуснете породите кучета, които естествено са склонни да преследват животинчето из къщата. Или, например, ако сте запалени по джогинга или обичате походите в планината, вероятно ще искате спътник, който да игнорира местната дива природа, вместо да се разсейва при всеки звук. Ако имате малки деца, то за вас е по-подходящо дружелюбно и по-спокойно куче, което е по-малко вероятно да преследва хлапетата из дома ви. 

Въпреки всички изброени характеристики, свързани с породите с по-редки или почти никакви прояви на хищнически инстинкт обаче, важно е да отбележим, че всяко куче е индивидуално. Така че стремежът към плячка може да варира и в крайна сметка, в доста случаи зависи от конкретното животно.

Dogsandcats.bg

Макар в миналото да са отглеждани като примамка за бикове, симпатичните Булдози всъщност имат доста нисък хищнически инстинкт. Тези кучета се чувстват чудесно в ролята си на семейни спътници. И въпреки че може да лаят, когато в близост до тях преминава диво животно, малко вероятно е да се затичат след него. 

булдогСнимка: iStock

Компаньони, обичани и тачени от кралските особи, Кинг Чарлз шпаньолите са порода, чиито представители ще се чувстват най-добре у дома, отколкото на полето. Тези четириноги първоначално са създадени да правят компания на кралските дами, като топлят скута им в проветривите замъци и карети. 

Кинг Чарлз шпаньолСнимка: iStock

Подобно на техните английски братовчеди, Френските булдози са друга порода с нисък хищнически инстинкт. Те стават популярни още през 1800 г., както заради спокойния си нрав, така и заради дружелюбната си личност.

Френски булдогСнимка: iStock

Тези дребосъци бързо се превръщат в предпочитани спътници на малки и големи в родната си Хавана, Куба. Яростно лоялни към стопаните си, те са си спечелили прякора „велкро кучета“ поради постоянната си нужда от компания. 

Хаванска болонкаСнимка: iStock

Братовчеди на Хаванската болонка, Малтийците проявяват подобни черти на характера и се отличават със силната си привързаност и лоялност към стопанина си. Те обичат да прекарват време със семейството си и можете да разчитате, че едва ли ще подгонят някое дребно животинче в парка, например. 

Въпреки че може да изглежда, че Нюфаундлендът има силно развит хищнически стремеж (поради работата си да спасява давещи се хора), това всъщност е спокойна, нежна порода, чийто представители с удоволствие дремват у дома близо до семейството си. 

НюфаундлендСнимка: iStock

Кръстени на красивите си, подобни на крила на пеперуда уши, тези четириноги се отличават с нежен и любящ нрав. Изключително интелигентни и податливи на дресура, те обичат да угаждат на стопаните си и да прекарват време заедно с тях. 

ПапийонСнимка: iStock

Пухкавите Померани са друга порода кучета, отличаваща се с почти изцяло липсващ хищнически инстинкт. Тези симпатяги са отглеждани като компаньони, а пухкавата им козина допълва сладкия им външен вид. 

Отглеждани за компания на кралското семейство в Китай, до днес тези четириноги са запазили своята мила природа и нежен нрав. И въпреки че понякога може да ги чуете да лаят по потенциални натрапници, едва ли ще видите някой Мопс да преследва друго животно в близкия парк, например. 

мопсСнимка: iStock

 

 

Виж още