Прави ли разлика кучето ви между събратята си и други животни

куче Снимка: iStock

Ч есто срещан въпрос, който занимава част от собствениците на домашни любимци, е да дали питомците им са в състояние да направят разлика между кучета и други животни. Когато сте на разходка с косматия си другар, например, и към вас се приближава друго четириного, може ли вашият любимец да усети точно какъв вид животно идва към него?

Логично, базирайки се на знанието, че обонянието на кучетата е невероятно, идва и предположението, че те лесно могат да направят разликата между събратята си и други животни, пишат специалистите от PetMD.com. Но ако премахнем тази опция – могат ли четириногите да разчитат само на зрението си, за да достигнат до правилното заключение? 

кучеСнимка: iStock

Могат ли кучетата да разпознават лица като цяло? 

Като начало, нека да разгледаме как мозъкът на кучето обработва и реагира на информация. В статия, публикувана през 2015 г., която изследва визуалното лицето разпознаване при четириногите, учените, чрез използване на ядрено магнитен резонанс, са проучили кои части от мозъка на кучето реагират на различни стимули. На животните са били показани изображения на човешки и кучешки лица, предмети, сцени и разбъркани образи на прожекционен екран, като същевременно е наблюдавана мозъчната им активност. Според резултатите от експеримента изглежда, че домашните ни любимци могат да разграничават лица (човешки и кучешки) от ежедневни предмети. Сканиранията показват още, че областта на мозъка на кучето, която обработва лицата, силно наподобява тази при хората.

Dogsandcats.bg

Така че, със сигурност знаем, че кучетата могат визуално да различават лица от предмети. Но дали е във възможностите им да направят разликата между изображенията на кучешки муцуни спрямо тези на хора или други животни?

кучеСнимка: iStock

Силата на кучешкото зрение е доказана в статия, публикувана през 2013 г., която разглежда способностите за разпознаване при кучетата. Или по-конкретно – дали домашните ни любимци могат или не да „разграничават всеки тип четириноги от другите видове или да групират всички кучета, независимо от техните фенотипове (наблюдавани характеристики) в същата категория“.

В цитирания експеримент изследователите са поставили кучетата пред компютърен екран, а след това са им представили различни животински и човешки лица. Всички девет кучешки участника са показали способност да групират изображенията на себеподобните си в една и съща категория, отделно от другите животни. Или казано с други думи „кучетата имат способността да разграничават видовете въпреки голямата фенотипна променливост, базирана на визуални изображения на лица“, се посочва в проучването. 

кучеСнимка: iStock

Изводът от всичко е съвсем прост:

Ако вече сте подозирали, че кучето ви притежава тази способност, то вече разполагате и с данните, които подкрепят заключенията ви, 

коментира д-р Дженифър Коутс, DVM пред PetMD.com.

Вижте още: 

Защо кучетата ближат местата, където са уринирали други четириноги

Могат ли кучетата да виждат в тъмното

Виж още