Разпознават ли кучетата майките си

кучета Снимка: iStock

М алко са нещата, които могат да предизвикат такова всеобщо умиление, както куче-майка и котилото й от новородени кутрета. Има нещо безкрайно очарователно и мило в нежния начин, по който женската ги облизва, за да ги поддържа чисти и да стимулира телесните им функции. Кърми ги, защитава ги, а когато започнат да се движат и имат желание да изследват действителността около себе си, майката зорко ги наблюдава, осигурявайки нужната дисциплина и инструкции за това „как да бъдеш куче“. 

кучетаСнимка: iStock

Специалният аромат на майката се загнездва в спомените на нейните малки, по този въпрос учените нямат съмнения. И тъй като кутретата често биват отделяни от нея през първите месеци от живота си, много собственици на четириноги са любопитни дали кученцето ще познае майка си, ако, например, я срещне на улицата? 

Знаците, че кучето ви е разпознало майка си

Домашните ни любимци са социални животни, а благодарение на напътствията на майките си се научават рано как да взаимодействат помежду си, да играят и да се разбират. До голяма степен четириногите разчитат на мощното си обоняние, за да разпознават другите. Знаете, че поздравът между две животни винаги включва подушване, нали?

Dogsandcats.bg

Често кучетата проявяват вълнение, когато се срещнат с някой от „приятелите си“ в близкия парк или градинка. Ще забележите типичните знаци като нетърпелива покана за игра, поклон, поза тип „лък“, бягане, размахване на опашка, леко подлайване... Всичко това показва, че домашният ви любимец вижда срещу себе си познато животно, с което обичайно си прекарват добре. Може да видите и някои успокояващи поведения като взаимно хапане на уши, учестено мигане и гледане на страни. 

кучетаСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата си хапят взаимно ушите

Четириногите са много приспособими животни и бързо се адаптират към сигналите на другите. Последни проучвания по темата показват, че кучетата разчитат на различни сигнали, включително аромат, изражение на лицето и вокализация. Сами можете да се убедите в това – просто се загледайте в езика на тялото на косматия си другар, когато си играе с друго животно. 

Социалната йерархия в кучешкия свят

Сравнително лесно може да разпознаете как действа социалната йерархия при кучетата. Доминиращото четириного често стои леко на пръсти, наклонено напред, ушите му са нагоре, а устата – затворена. Покорното животно може да е леко приклекнало, понякога – легнало по гръб. Характерно за него е поведение на пасивност, като то само оставя доминиращото куче да стои над него.

кучетаСнимка: iStock

Какво ни казва езика на тялото

Някои от признаците, че вашето куче разпознава друго четириного, включват:

  • Махане на опашка
  • Уши назад
  • Често мигане
  • Закачливо поведение (покана за игра)
  • Отпусната поза на тялото (няма напрежение в мускулите и крайниците)

Въпреки че може да подходи дружелюбно и приятелски към друго куче обаче, все още не съществуват доказателства, че едно четириного действително проявява по-различно поведение, ако след време се срещне с майка си, както и с някой от братята или сестрите си.  

кучетаСнимка: iStock

Учените напомнят, че животните имат вроден биологичен стремеж да запазят вида си. Поведението им, характерно при чифтосване и това, свързано с оцеляването им, са специфични и обуславят този естествен инстинкт. Поради това съществуват някои хипотези, според които четириногите са по-склонни да защитят тези с подобна ДНК на тяхната. Ако се замислим, звучи логично – дали чрез обоняние или визуално разпознаване, има дълбок биологичен стремеж на членовете на дадено семейство да се защитят един друг. 

В дивата природа животните, които принадлежат към една глутница, изграждат далеч по-дълготрайни връзки помежду си в сравнение с тези, разделени малко след раждането си. Някои противници на тази теория посочват опитите за чифтосване между мъжко куче и майка му, изтъквайки, че това е ясен признак за неуспех при разпознаването. Но не бива да забравяме, че домашните ни любимци нямат морал. Техните инстинкти са подчинени единствено на идеята за размножаване.

булдогСнимка: iStock

Вижте още: Какво се случва, ако кучето-майка се чифтоса със сина си

Тренирайте вашето куче да бъде добро с всички себеподобни

Добрият и отговорен стопанин следва да отдели време за социализация на домашния си любимец. Наша задача е да научим четириногия си другар, при това – още от ранна възраст, как да се държи и да си взаимодейства с другите. Най-благоприятният период за това е между 4-тата до около 20-тата седмица и включва излагане на животното на различни звуци, места и хора. Тези първи контакти на кутрето със заобикалящия го свят ще му помогнат да осъществи здравословна адаптация и да не се превърне в плахо, сприхаво или агресивно животно в последствие. 

кучетаСнимка: iStock

Научете вашият домашен любимец да толерира самотата. Нека той разбере, че е в безопасност, дори и вие да не сте наоколо. Защото, така изграждате у него чувство на доверие, че вие ще се върнете.

Вижте още: Как да обучим кучето да се чувства удобно само вкъщи

Тренирайте четириногия си другар на основни команди и винаги бъдете търпеливи и позитивни при взаимодействията си с него. Научете вашето кученце на основни команди за послушание. Винаги бъдете позитивни и търпеливи с вашия сладък домашен любимец. Независимо, че вие не сте негови родители във физическия смисъл на думата, вашият питомец ви възприема като водач на своята глутница - не го забравяйте!

Виж още