С второ куче вкъщи: Съвети за добра първа среща

кучета Снимка: iStock

Д овеждането на второ куче у дома може да бъде стресираща ситуация за всички участници в нея. Въпреки че първото взаимодействие безспорно е важно, има много стъпки, които можете да предприемете, за да улесните прехода. И не бързайте да се предаване на паниката ако двете животни не се разберат перфектно в началото! Като вземете няколко предпазни мерки, ръководите се по езика на тялото на четириногите и им дадете възможност да си взаимодействат със собствено темпо, ще видите как вашето ново кученце ще се превърне в любим член на семейството ви. 

Подгответе се преди първата среща

Преди да представите новото си кученце на настоящия си домашен любимец, приберете от помещението, където предстои да се случи срещата им, всички негови предмети (одеяло, постелка, храна, играчки). Това може да помогне за избягване на спорове относно защита на ресурсите. Помнете – дори и най-дружелюбното четириного може да стане притежателно в присъствието на друго животно. 

кучетаСнимка: iStock

Относно леглото и съдовете за храна, задължително условие е всяко от двете кучета да има свои собствени, като най-добре е те да са разположени в различни стаи. Това дава на всяко животно определено място, където да похапне или да се оттегли при нужда, знаейки, че няма да бъде притеснявано. Разделение, което ще намали общия стрес. 

Dogsandcats.bg

Изберете неутрална зона

Ако имате възможност, запознайте новия си домашен любимец с настоящия си питомец в неутрално пространство. Местния парк, градинката, дори тротоара пред дома ви – възможностите са много. Идеята е да се избегнат териториални спорове. Желателно е да се избягват срещи през огради или други бариери, тъй като някои кучета стават по-агресивни или защитни, когато са в затворено пространство. 

Вижте още: Как да спрем кучето си да лае, докато е в колата

Ако сте решили да осъществите срещата навън, оставете двете кучета да подушат общата зона близо едно до друго, в началото – без взаимодействие помежду си. Ако и двете животни са спокойни, можете да ги оставите да се запознаят. Дайте им време да се подушат и огледат. Ако забележите дори минимални признаци на дистрес, като ниско ръмжете, скована поза на тялото или наежване, направете почивка и ги разделете едно от друго на безопасно разстояние. Щом се успокоят, можете да опитате отново.

кучетаСнимка: iStock

Имайте предвид, че е възможно след преминаване на обширния ритуал на пози, душене, игра и дори уриниране, едното от двете четириноги просто да избере да не обръща повече внимание на другото. Не го приемайте лично и не се обезсърчавайте. Вместо това, изведете кучетата на нормалната им разходка, за да изразходват останалата си енергия и да се отървете от излишното вълнение. 

Срещи на закрито

След първоначалното запознанство и разходка е време да приберете кучетата у дома. Ако те не са показали признаци на агресия едно към друго на неутрален терен, можете да ги пуснете без повод в двора (ако разполагате с такъв) или в общите части на сградата, където живеете (ако това е възможно). Така двете ще осъществят естествената си йерархия още преди да пристъпят прага на дома ви. 

Щом вече сте вътре, дайте възможност на новото си куче да подуши и изследва къщата ви стая по стая. През първите няколко седмици винаги наблюдавайте взаимодействията между двете животни. Не ги оставяйте сами заедно, докато не се уверите, че се чувстват удобно едно с друго. Ако нямате възможност да сте постоянно наоколо, отделете ги в две отделни затворени стаи. 

кучетаСнимка: iStock

Що се отнася до рутината – най-добре е да запознаете новия си домашен любимец с графика на настоящия и да се придържате към него. Това може да помогне за предотвратяване на смущения и чувство на неудобство у сегашното ви куче, като същевременно ще помогне на новия член на семейството ви да се установи и ориентира. И не забравяйте, че въпреки че безспорно е страхотно, ако се харесат, важно е да прекарвате и самостоятелно време с всяко от двете кучета. 

Допълнителни съвети, когато водим второ куче у дома

  • При представянето винаги се стремете двете кучета да са на каишка.
  • Хранете и двете кучета отделно в собствените им купи и под наблюдение.
  • Ако се налага да ядат в една стая и едното приключи  преди другото, изведете го, за да избегнете потенциални спорове за храна.

Какво да правим в случай на битка

Не искаме да ви подвеждаме – в идеалния случай двете кучета ще се разберат сами, ще установят своя йерархия и няма да имате проблеми. Но, както добре знаем, идеалните неща в живота са твърде малко. Далеч по-реалистично е да сме запознати с всички възможности, за да знаем как да реагираме и да подходим рационално и разумно. 

кучетаСнимка: iStock

Понякога, дори да сте взели всички предпазни мерки, може да избухне конфликт. Това е плашеща перспектива, знаем, но е факт. Не е необичайно дори самите вие да пострадате, ухапани от някое от кучетата си, докато се опитвате да ги разделите. 

Ако възникне битка, опитайте се по най-бързия начин да разделите четириногите. Ако имате наоколо предмет, с който да блокирате достъпа им едно до друго, като чадър или възглавница, опитайте да го поставите между тях. Използването на маркуч с вода, клаксон или друг силен звук, също може да бъде ефективен начин за отвличане на вниманието. Ако кучетата са без повод, хванете едното от тях за задните крака и го повдигнете. Усещането, че е нестабилно и над земята, може да отвлече вниманието му от настоящия конфликт. 

Важно е да внимавате, когато въвеждате нов домашен любимец в домакинството си. Ако възникнат проблеми, най-добре е да ги обсъдите с ветеринарния си лекар, местен треньор или специалист по поведение на домашни любимци. 

кучетаСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето ни автоматично харесва някои четириноги и мрази други?

Искате второ куче - 7 неща, за които да помислите

 

Виж още