Защо кучето ни автоматично харесва някои четириноги и мрази други?

кучета Снимка: iStock

Н ека си го признаем: колкото и социални да сте, понякога се нуждаете от почивка от хората наоколо, нали? Едва ли има човек, който винаги е в приветливо настроение, добро разположение на духа и харесва всички останали. Това е просто факт от живота. Същото е и с кучетата ни.

кучетаСнимка: iStock

„В кучешкия свят има цял спектър от различни характери и личности“, коментира д-р Шарън Кроуел-Дейвис, професор в Колежа по ветеринарна медицина към Университета на Джорджия пред Vetstreet.com. Специалистът допълва, че има четириноги, които, щом видят друго животно в далечината, може да реагират агресивно. И обратно – такива, които биха се отнесли приятелски към всички себеподобни, които срещнат по време на разходката си. Има, разбира се, и средно положение – някои домашни любимци харесват определени кучета, докато други не са им чак толкова симпатични.

Въпреки че на теория не е трудно да разберем как се случва това и защо косматият ни другар предпочита някои от своите кучешки връстници пред други, понякога може да е трудно да се ориентираме на база на какво животните правят тези избори.

Dogsandcats.bg

кучетаСнимка: iStock

Как кучетата избират приятелите си?

За да разберем как работи социализацията при кучетата, д-р Кроуел-Дейвис съветва да се върнем към основите на комуникацията между животните. 

„Кучетата общуват помежду си по начини, които не разбираме, за които може да сме напълно слепи. Едно куче може би вижда нещо в езика на тялото на друго или долавя обонятелни улики, които сигнализират за нещо, което първото четириного харесва или не чак толкова“

, отбелязва още специалистът.

Тези фини сигнали и миризми могат да бъдат усетени от значително разстояние. Не бива да забравяме, че домашните ни любимци събират по-голямата част от информацията за света чрез ароматите – това е техният начин да „сканират“ пространството, долавяйки всякакви детайли. 

кучетаСнимка: iStock

Друга възможна причина, поради която едно куче изпитва неприязън към друго, е историческият опит на съответното животно. Ако, например, косматият ви другар е бил нападнат от голямо бяло куче в миналото, той може да прояви плахост и интензивна страхова агресия щом види подобно животно да го приближава. Освен ако не сме наясно с историята и преживяванията на едно четириного, този тип реакции могат да ни изглеждат като абсолютна мистерия, допълва още д-р Кроуел-Дейвис. 

Описаното работи както на база лош опит, така и спрямо добрите преживявания. Възможно е домашният ви любимец да попадне на куче, което изглежда, мирише или се движи подобно на някой негов четириног приятел. И именно тези положителни асоциации могат да повлияят на реакцията му към друго животно, с което се среща за първи път. 

И накрая – поведението на едно куче към друго може да се дължи и на самите вас. Възможно е косматият ви другар да ви защитава по свой начин, усещайки че нямате желание да си взамодействате с четириногото (или стопанина му)в близост.

кучетаСнимка: iStock

Кога е време да потърсите помощ

Ако неприязънта на вашето куче към определени домашни любимци е твърде силна или проблематична – има прояви на агресивно поведение или страх, може би е добре да се замислите да заведете косматия си другар на специалист по поведение на домашни любимци. Ако се касае за „по-меки“ сигнали като случайно избягване на друго куче в парка, например, най-добрият подход е да се заложи на положително подсилващо обучение за послушание. 

Как да го направите: Накарайте домашния си любимец да седне за лакомство, след което – го почерпете и излезте на разходка. Докато се приближавате към друго куче – отново извадете лакомство и повторете почерпката. Идеята е животното постепенно да започне да свързва присъствието на други четириноги с две неща: първо с това, че ако се контролира в близост до тях, ще получи лакомство, и второ – с получаването на наградата за доброто поведение. 

кучета паркСнимка: iStock

Най-добрият начин да предотвратите възникването на неприязън и проблемно поведение у домашния си любимец, е да го заведете в добър клас за социализация. Би помогнало и често да водите вашето четириного приятелче на оживени места, където да има приятни взаимодействия с други себеподобни. За целта – когато се разминавате или срещате с други собственици на кучета, учтиво попитайте дали животното е дружелюбно и дали биха имали нещо против, ако двете животни се поздравят. С течение на времето ще видите как косматият ви спътник става все по-дружелюбен спрямо околните.

Вижте още: 

Кучешката агресия – какво я причинява и как да я контролираме

Защо кучето ми лае по други кучета

Виж още