Ще си спомня ли кучето бившия ви, след като скъсате

двойка куче Снимка: iStock

Р азделите са трудно нещо и не са приятни за никого. Когато обаче, в тях е замесено и куче, нещата стават още по-сложни. Защото, ако вие сте човекът, който губи домашният любимец, то това за вас е все едно преминавате през две раздели, а не само една. И обратно – ако четириногото остава да живее при вас, то от този ден нататък ще отглеждате едно постоянно напомняне за любовта, която някога сте имали, но сте загубили. 

Ние не бихме могли да преценим кой от двата възможни сценария е по-тежък, но сме сигурни в едно: истинската жертва на всяка раздяла е самото куче. За това и е съвсем нормално да се питаме – колко дълго след края на една връзка, домашният любимец си спомня човека, който вече не е около него? 

двойка кучеСнимка: iStock

Какъв вид памет е необходима на кучетата, за да запомнят нещо в дългосрочен план?

Очевидно е, че кучетата имат спомени. Те са в състояние да научат нови трикове дори в напреднала възраст, свикват да вършат работите си навън (и не го забравят). И да, знаят точно къде държите лакомствата в кухнята си! 

Dogsandcats.bg

За да запомнят определен човек в дългосрочен план обаче, четириногите имат нужда от епизодична памет, обяснява Сара-Елизабет Биозиер, лектор и координатор на Програмата за поведение и опазване на животните в Hunter College. 

двойка кучеСнимка: iStock

Епизодичната памет се отнася до спомени за автобиографични събития. Или с други думи – помага за припомняне на лични преживявания. 

Добре, кучетата имат ли епизодична памет?

Ако някога сте гледали от онези вдъхновяващи видеа на кучета, които се събират отново със стопаните си след години раздяла, то вероятно си мислите, че знаете отговора на този въпрос и той е „да, разбира се“. Но всъщност, учените са по-скоро на мнение, че все още не се знае със сигурност. 

В проучване от 2016 г. , проведено с цел проверка на епизодичната памет при кучетата е установено, че четириногите са в състояние да си спомнят определени действия на стопанина си, дори в случаи, когато не са получили изрична команда да го направят. Тези факти доказват, че кучетата имат епизодична памет, в която спомените са пряко свързани с конкретни места и време. 

двойка с кучеСнимка: iStock

Въпреки това, мнозинството от специалисти по кучешко поведение са на мнение, че някои животни (вкл. кучетата) имат способността да си спомнят определена личност (в случая – вашият бивш партньор) благодарение на дългосрочната, а не на епизодичната си памет. За пример учените дават гълъбите, които са далеч по-малко интелигентни от четириногите, за които е известно, че могат да запомнят „стотици образи в продължение на месеци“. 

Защо кучетата помнят нашите бивши?

И така, ето какво трябва да знаете: ако искате домашен любимец, който да не си спомня за бившия ви партньор/партньорка, по-добре си вземете котка. Защото тази способност на кучетата, доста вероятно, има връзка и с общителната им природа. 

двойка кучеСнимка: iStock

Социалните животни, каквито са кучетата, конете и дори – папагалите, са по-способни да запомнят други същества, независимо дали става въпрос за хора или себеподобни, отколкото по-малко социалните (поне на теория) същества като котките, например. 

Има ли нещо в бившия ни, което го прави запомнящ се за кучето?

Когато прекратявате дадена връзка, основният фактор, който определя как кучето ще запомни дадения човек, с когото се разделяте, е до колко положителни и значими са били взаимодействията помежду им. Отговорете си на въпроси като: Домашният ви любимец прекарваше ли много време с бившия ви? Беше ли той мил с кучето? Ако е така, тогава и животното вероятно ще го запомни. И обратното, ако вие сте този, който е останал извън семейството на четириногото, успокойте се с факта, че ако сте се отнасяли мило с него, то ще си ви спомня. 

Разбира се,

не е нужно само да сте мили, за да ви запомни едно куче. Четириногите добре се сещат и за хора, които са били злобни и нападателни към тях. Но това по-скоро може да доведе до агресивни тенденции свързани с неща, които напомнят на животното за неприятните ситуации.

Можете ли да накарате кучето да забрави бившия ви?

В този момент може би си мислите: „Наистина отворих тази статия с надеждата, че отговорът на този въпрос е: „Бъдете спокойни, в даден момент кучето напълно ще забрави бившия ви, защото и двамата сте по-добре без него“. Дали обаче това е нещо, което е под ваш контрол?

Е, може да не е точно това, което искате да прочетете, но е факт, че кучетата могат да забравят. По-често обаче, това се случва чрез специално обучение, предназначено за тези от тях, които са преживели травма или насилие в миналото си. 

И макар вие да сте на мнението, че вашият бивш е бил лош или неподходящ за вас, ако той не се е отнасял зле към животното, то можете единствено да се надявате, че като заместите спомените му с по-хубави, те постепенно ще изчезнат. 

Изводът е, че домашният ви любимец може никога да не забрави напълно бившия ви и голяма час от това колко дълго ще запази спомените си за него зависи от връзката, която животното и човекът-който-вече-не-е-в-живота-ви са имали. 

кучеСнимка: iStock

Защо кучетата могат да помнят бившите ни години наред?

Ако един човек прекарва достатъчно време в компанията на куче, в неговите очи той става член на неговата „глутница“. И тази връзка може да продължи цял живот. Защо това е така? Защо четириногите са в състояние да запомнят конкретни хора без да са ги виждали години наред и да ги познаят, въпреки че изглеждат много по-различно, отколкото при последната им среща? 

Отговорът е съвсем прост: всичко се свежда до миризмата. 

Спомените за определени аромати при кучетата са много здрави и дълготрайни, обяснява д-р Рут Колуил, професор по психология в университета в Браун, която специализира в обучението и поведението на животните. 

Невероятните обоняние и способност да обработва миризмите позволяват на четириногото да помни дълго време даден аромат. Особено в случаите, когато принадлежи на член на семейството му или личност, с която е изградило силна емоционална връзка. 

млада двойка тича с кучеСнимка: iStock

Има ли как да помогнем на кучето да забрави бившия ни?

Да, но наистина, има ли смисъл? Без значение, колко тежка е била раздялата, времето лекува, а няма по-добър начин от това да посветите повече време на домашния си любимец и да изградите заедно нови спомени. 

 

Вижте още:

Помнят ли кучетата предишните си собственици

Колко травмираща за кучето е смяната на стопанина

 

 

Виж още