Спят ли повече кучетата през зимата?

куче спи зима Снимка: iStock

А ко ви е направило впечатление, че домашният ви любимец сякаш предпочита да си дремва повече през зимата или че не е толкова ентусиазиран от разходките, когато навън е студено, то бързаме да ви успокоим – не сте единствени! Много стопани на четириноги се питат: Спят ли кучетата повече през зимата? 

куче спиСнимка: iStock

Краткият отговор на този въпрос е да. Четириногите си дремват малко повече, когато навън е по-хладно, а денят – по-кратък. 

Комбинацията от студено време и условия на по-слаба светлина, типични за края на есента и зимата у нас, може да рефлектира върху поведението на домашния ни любимец. И да го накара да си дремва по-често. 

Dogsandcats.bg

Защо кучетата спят повече, когато навън е студено?

  • Обвинете хормоните

Има няколко основни причини защо кучетата прекарват в дрямка повече часове през зимата. Първата от тях е свързана с повишеното производство на мелатонин – хормонът, който помага за регулирането на циклите на съня при четириногите (както и при хората). 

куче спиСнимка: iStock

Производството на мелатонин се инхибира, когато светлината удари ретината. Така че от това можем да заключим, че през зимата, когато има по-малко светлина и слънце, в организма на животните се произвежда повече от този хормон. Което, от своя страна, води до повишена сънливост.

Друг фактор защо кучетата спят повече през зимата е производството на серотони - невротрансмитер, който работи за регулиране на настроението на кучето. Когато дните са по-къси и тъмни, респективно – слънчевата светлина е по-малко, се освобождава и по-малко серотинин в мозъка на четириногия ви другар. А дефицитът на този хормон може да накара косматия ви другар да се чувства уморен и летаргичен. 

куче спиСнимка: iStock

Как да поддържаме кучето си активно, когато навън е студено и мрачно?

Ако се притеснявате, че кучето ви спи повече през зимата и ви изглежда, че сякаш прекарва по цял ден дремейки, можете да му помогнете да остане във форма. Като начало, след като ниските нива на светлина са водеща причина за сънливостта на домашния ви любимец, можете да поставите леглото на кучето си близо до прозорец или стъклена врата, за да му бъде по-светло. 

Опитайте се да разхождате питомеца си през най-ярките часове от деня, за да увеличите максимално излагането на дневна светлина. 

Вътрешното осветление също може да помогне, но колкото по-близо сте до естествената светлина, толкова по-добре. Компактните флуоресцентни крушки имат източници на бяла светлина, които имитират дневна светлина, което може да се използва за симулиране на светлина във вашия дом.

куче спи зимаСнимка: iStock

Потенциални медицински проблеми

Понякога повишената сънливост на кучетата през зимата може да се дължи на медицински проблеми. Подобно на хората, четириногите ни другари могат да страдат от апатия, скука или депресия. Това може да се увеличи през зимата поради ниските нива на светлина.

Ако домашният ви любимец е депресиран, той вероятно ще бъде по-малко активен, по-малко бдителен и ще дремва по-често. Може да започнете да забелязвате, че животното не се вълнува особено, когато се прибирате, хващате повода му или правите други неща, които обикновено са го ентусиазирали. 

Депресията при четириногите е съвсем реално състояние, което се причинява от повишен мелатонин и намален серонинин, така че е по-вероятно да се случи през зимата.

куче спиСнимка: iStock

Борбата с депресивните и летаргичните настроения при кучетата включва същите стъпки, споменати по-горе, но съчетани с повече игри и разходки. Излагайте питомеца си на възможно най-много слънчева светлина, тъй като това ще доведе до повишаване на нивата на серотонин. Ангажирайте ума му и психически го стимулирайте да се бори със скуката и летаргията. 

Това, че кучетата спят повече през зимата е съвсем нормално за тях и не бива да ви тревожи. Освен промяната в мозъчните хормони, може би домашният ви любимец просто предпочита да се гушка на топло при вас повече, отколкото да излиза навън на студа. И можете ли да го вините за това?

Вижте още: 

Сънуват ли кучетата

Защо кучетата спят толкова много

 

Виж още