Страхова агресия при кучетата

куче агресия Снимка: iStock

К огато едно куче бива етикетирано като „агресивно“, хората обикновено са склонни да смятат, че това значи, че става въпрос за лошо животно. Всъщност обаче, нещата далеч не стоят точно така. Защото никое четириного не става „лошо“ от само себе си. Тук говорим за куче, което не е било чуто. Което се нуждае от пространство или такова, което е преживяло травма, която е рефлектирала върху начина, по който реагира в дадени моменти на реални или предполагаеми заплахи, пишат от PetMD. 

куче агресияСнимка: iStock

Има много причини, поради които едно куче може да има агресивно поведение, като ръмжене, лай, хвърляне напред, оголване на зъби, щракане на челюсти във въздуха или хапане. Една от основите е страхът. Отрицателна емоционална реакция, задвижвана от определен тригер. Това може да бъде човек, друго куче, предмет или ситуация. 

Какво е страхова агресия при кучетата?

Страховата агресия се проявява, когато едно куче иска да увеличи разстоянието между себе си и тригера (обикновено друго четириного или човек). Това е неговият начин да покаже, че не желае да се ангажира и че би искало другата страна да спази дистанция. 

Dogsandcats.bg

По същество, 

страхливите кучета искат пространство. Когато тяхното послание бива игнорирано и не им се даде нужната дистанция, те се чувстват в капан и поведението им ескалира. 

Агресивните кучета със страх като основна мотивация, могат да проявят отбранително или защитно поведение на база предишен негативен опит, ниво на социализация и генетично предразположение. 

куче агресияСнимка: iStock

Признаци на страхова агресия при кучетата

Когато има намесен страх, езикът на тялото на кучето включва:

 • Уши, обърнати настрани или прилепени плътно към задната част на главата
 • Често облизване на устни
 • Задъхване
 • Пейсинг (повтарящо се поведение)
 • Директен зрителен контакт или „китови очи“ (можете да видите бялото)
 • Настръхнали косми на гърба (пилоерекция)
 • Поведение на избягване
 • Вокализация като лай, хленчене или ръмжене

Когато първоначалните признаци на страх се игнорират, кучето може да прояви по-интензивно и трудно да пренебрегване поведение, като подскачане, хвърляне напред и дори хапане. След многократно излагане на заплашителна за него ситуация, в която се чувства претоварено и уплашено, поведението на животното може лесно и бързо да ескалира до агресия без предупреждение. 

куче агресияСнимка: iStock

Важно е да имате предвид, че когато едно куче се отбранява, то обикновено няма да стане агресивно, освен ако не бъде директно приближено или докоснато. От друга страна обаче, ако четириногото има предишни негативни преживявания, при които не може да избяга от заплахата, то може да прояви директна страхова агресия, изразяваща се в нападателно поведение. 

Причини за появата на страхова агресия при кучетата

Има различни причини, поради които кучетата развиват страхова агресия. Недостатъчна или неадекватна социализация като кученце, ранни травматични преживявания, физически наказания и генетична предразположеност – това са все фактори, които могат да накарат едно четириного да реагира уплашено в определени ситуации. 

куче агресияСнимка: iStock

Често срещаните стимули, които могат да отключат базирана на страх агресивна реакция при кучетата, включват:

 • Непознат се протяга към главата на животното;
 • Друго куче или човек, осъществяващ директен зрителен контакт;
 • Подрязване на ноктите;
 • Почистване на ушите;
 • Къпане, бръснене, прегръщане или галене, докато си почиват;
 • Докосване на чувствителна зона, като опашката, лапите или корема;

Запомнете: страхът може да бъде причинен от реална или предполагаема заплаха. Това е субективно чувство: едно куче може да не се бои от определени предмети или ситуации, докато друго може да има съвсем различна реакция, изложено на същото нещо. 

Как да се справим със страховата агресия, когато я забележим?

 • Пренасочете кучето 

Най-доброто нещо, което стопанинът на домашен любимец може да направи, когато забележи агресивно поведение, е да изведе питомеца си от ситуацията, която го предизвиква. Или, ако има възможност, да премахне спусъка, който животното смята за заплашителен. 

куче агресияСнимка: iStock

Например, ако питомецът ви лае по други кучета, веднага щом видите четириного да се приближава, незабавно пресечете на съседния тротоар или сменете посоката на разходката си. 

 • Никога не използвайте наказание

Не можете да коригирате страха или агресията с наказателни методи, като например мъмрене или прилагане на физическа корекция. Използването на подобни способи може да има обратния ефект, ще засили страха и безпокойството, и дори да научи домашния ви любимец да не показва предупредителни сигнали. Което от своя страна ще доведе до това, че животното ще напада и хапе без предупреждение. 

 • Потърсете помощ от професионалист

Ако смятате, че не е по силите ви да се справите, не се колебайте да потърсите помощ от ветеринарния си лекар или специалист по поведението на домашни любимци веднага, щом косматият ви другар покаже признаци на страховито и/или агресивно поведение. 

куче агресияСнимка: iStock

Как да предотвратим страховата агресия при кучето си?

За да предотвратите формирането на агресивно поведение на база страх у домашния си любимец, на първо място е добре да:

 • Социализирайте кучето си в критичния за това прозорец между осма до 16-та седмица. 
 • Наблюдавайте внимателно взаимодействието на кучето ви с хора, деца, други домашни любимци и животни, за да се уверите, че не изглежда уплашено или натоварено.
 • Носете със себе си лакомства, за да помогнете за формиране на положителни асоциации у питомеца си със стимули, които първоначално го тревожат.
 • Никога не използвайте наказателни техники и избягвайте действия, които знаете, че могат да предизвикат агресивна реакция (като дърпане на опашката, например).

Бъдете нежни, търпеливи и последователни с вашия домашен любимец, подсилвайте подходящото поведение, което искате да виждате по-често питомецът ви да проявява и ще постигнете значителни резултати!

Вижте още: 

3 ранни признаци на агресия при кучетата

5 признака, че кучето ви се чувства стресирано

Виж още