Сърдечни паразити при кучетата

куче Снимка: iStock

С ърдечните червеи (Heartworms) са точно това, което си представяте: тънки червеи, подобни на спагети, които могат да станат дълги до 20-30 см, и които могат да живеят в сърцето на вашия домашен любимец. Паразитите причиняват заболяването дирофилариоза, което ако не се лекува, може да доведе до сърдечна недостатъчност при кучето ви и да завърши с фатален край. 

Превенцията срещу дирофилариозата е важна част от грижите за поддържане на сърцето на косматия ви приятел. Важно е да знаете, че дори и кучето ви да прекарва малко време навън, има голям шанс да се зарази – това медицинско състояние е много често срещано. 

Какво представлява дирофилариозата?

Както споменахме, това заболяване е широко разпространено в световен мащаб и всички кучета са потенциално уязвими – независимо от породата, размера или възрастта им. Сърдечните паразити не могат да завършат цикъла си на развитие в човешкия организъм – за това хората много рядко могат да бъдат техен гостоприемник. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Заболяването на сърцето се причинява от червея Dirofilaria immitis. To се предава чрез ухапване от комари, пренасящи ларви на паразита. В организма на заразеното куче те се развиват за около 6-7 месеца, като възрастните червеи достигат дължина от 17-27 см и нормално паразитират в пулмонарните артерии на дясното предсърдие. 

Възрастните червеи могат да живеят в сърцето на кучето ви между 3 до 5 години, като междувременно предизвикват нарушаване на хемодинамиката, хипертрофия на дясната камера, повишаване на кръвното налягане и сърдечна недостатъчност. 

Кучетата с тежко заразяване с дирофилария могат да имат до 250 червея в себе си. Но при по-активните, ловни и работни кучета може да се получи тежка патология за кратък период от време само с наличие на 2-3 възрастни паразита. 

За щастие, дирофилариозата може да бъде предотвратена, а дори животни, заразени със сърдечни червеи, имат много добри шансове за възстановяване. Ето какво трябва да знаете за симптомите, причините и лечението на дирофилариоза при кучета.

кучеСнимка: iStock

Симптоми на дирофилариоза при кучета

Ако до момента не сте тествали домашния си любимец за дирофилария – насрочете визита при ветеринарния си лекар, дори да не забелязвате нищо нередно или нетипично в поведението му. Без тестване ранното откриване и диагностициране може да бъде трудно, тъй като заболяването може да няма видими симптоми

При четириноги с лека дирофилария се наблюдава само лека кашлица. При умерените случаи – често започва да се проявява непоносимост към физическо натоварване и упражнения.

С напредването на болестта кучето може да стане летаргично, да загуби апетита си и да отслабне.

6 основни симптома на дирофилария (сърдечни паразити) при кучетата

  • Кашлица

При ранните стадии на заболяването може да се наблюдава само лека кашлица. Често това обърква лекаря при поставяне на точната диагноза – за това следете дали тя се засилва през нощта. Ако се влоши – посетете ветеринарния си лекар.

  • Умора и летаргия

Ако домашният ви любимец изглежда по-уморен и муден от обикновено и няма желание за игри, това може да е знак, че инфекцията прогресира. На този етап кашлицата се влошава и кучето може да започне да прекарва по-голямата част от деня в сън. 

  • Затруднено дишане

Тъй като инфекцията се разпространява чрез кръвния поток, а кашлицата се влошава, косматият ви приятел ще започне да има проблеми с набавянето на достатъчно въздух. Умората ще влоши цялостното състояние на животното, като на този етап може да започне да кашля кръв или да има кървене от носа. В този момент сърдечният червей трябва да бъде ясно видим на рентген.

  • Отслабване

Ако до момента не е започнато лечение, симптомите постепенно ще започнат да оказват все по-видим негативен ефект върху организма на животното. Загубата на апетит ще започне да се отразява на теглото, а тъй като четириногото отказва да се храни – ще загуби рязко килограми. Това е и един от доста късните стадии на болестта. 

кучеСнимка: iStock

  • Издути гърди

Тъй като кучето ви рязко отслабва, гърдите му ще започнат да се издуват. Това най-често е причинено от натрупване на течност в отговор на наличието на паразити в сърцето. Ако до този момент все още не сте го направили – незабавно потърсете помощ от ветеринарен лекар. На този етап болестта е в един от крайните си стадии. 

  • Колапс

Когато дирофилариозата се разпространи навсякъде из сърцето на животното и засегне кръвообращението, в крайна сметка кръвният поток се блокира. Това води до шок и разрушаване на червените кръвни клетки в организма на кучето ви и буквално „го срива“. Започват припадъци, поява на слепота, куцане. А в най-лошия възможен сценарий – паразитите се местят в мозъка на четириногото и настъпва фатален край. 

Ако забележите някой от изброените симптоми – не започвайте самостоятелно лечение, защото на този етап само своевременната намеса на специалист би могла да спаси домашния ви любимец.

Лечение на дирофилариоза при кучета

Стандартните тестове за дирофилариоза включват тест за антиген, чиято цел е да открие наличието на възрастни женски червеи (дирофиларии), или тест за микрофиларна концентрация, който проверява за незрели паразити.

кучеСнимка: iStock

Поради развиващия се жизнен цикъл на сърдечните червеи, резултатите от тези тестове понякога могат да не дадат точна информация. За това е добре да се направят и двата теста – за да хваната паразитите в различните етапи от развитието му. Ако вашият ветеринарен лекар установи, че има инфекция, той може да препоръча ултразвук или рентген. Това е и най-добрият начин да се определи тежестта на заразяването.

Лечението на дирофилариозата има две цели: убиване на възрастните екземпляри и унищожаване на всички микрофиларии и незрели паразити.

Кучетата с леки и умерени случаи на заболяването обикновено се влияят много добре от лечението. След приложено лечение (най-често с инжекции), е необходимо животното да прекара няколко дни за наблюдение в болница, след което за определен период от време му е забранено физическото натоварване. 

кучеСнимка: iStock

Превенция на заболяването

По време на годишния профилактичен преглед за поставяне на многовалентната ваксина против бяс можете да тествате домашния си любимец и за дирофилария. Инфекцията и повторното заразяване се предотвратяват чрез използване на превантивни лекарствени препарати.

Американското дружество по дирофилариозa (The American Heartworm Society) препоръчва целогодишна защита от заболяването, защото комарите понякога се появяват в необичайно време – например през по-топлите зимни дни или началото на пролетта. 

Превенцията включва прием всеки месец на медикаменти, включително лекарства за дъвчене, таблетки и препарати с локално приложение. Консултирайте се с ветеринарния си лекар за препоръки. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още