Трябва ли да събудим кучето си, когато сънува кошмар

куче спи Снимка: iStock

В сички сме виждали кучето си да скимти и потрепва в съня си, питайки се какво ли всъщност се случва отвъд затворените му клепачи? А ако сте усетили, че животното сънува недотам приятни за него неща, може да се изкушите да събудите домашния си любимец. Звучи логично, но дали действително е добра идея да изваждаме принудително кучето си от интензивен епизод по време на дрямка? 

куче спиСнимка: iStock

Как и какво сънуват кучетата?

Сънищата и моделите на сън при домашните любимци са доста сходни на тези при хората, коментира д-р Стенли Корен, професор по психология към Университета на Британска Колумбия и автор на множество книги за поведението на четириногите. Според специалистът „по време на сън моделите на мозъчните вълни на кучетата са близки до тези на хората“. Което ще рече, че косматите ни другари преминават през същите етапи на мозъчна активност, наблюдавани при нас, докато сънуваме. 

Освен любящия им стопанин (да, вие най-често сте главното действащо лице в сънищата на кучето си!), домашните любимци може да се връщат в заспало състояние към различни преживявания – от дневната активност на игра в близкия парк, до преследването на някоя катерица на дървото в задния ви двор. Разбира се, не е изключено сънищата на животното да нямат общо с неговите краткотрайни спомени, а да са свързани с по-широко специфично за породата поведение. 

Dogsandcats.bg

куче спиСнимка: iStock

Корен добавя, че:

 “Изследователите са открили, че сънуващ Пойнер, например, може да търси дивеч насън, а мърдането на лапите му свидетелства, че явно преследва нещо. Спрингер шпаньол може да започне да мърда в опит да достигне въображаема птица в сънищата си, а дремещ Доберман – да лае тихо или ръмжи с цел да прогони потенциален натрапник. 

Така че, следващият път, когато си помислите, че сякаш ви изглежда, че вашият Джак Ръсел преследва котка навън, то най-вероятно кучето прави точно това!

Вижте още: Защо кучетата спят толкова много

Как да разберем дали кучето ни сънува кошмар?

Добре, установихме, че мозъкът на кучето ни е достатъчно сложен, за да поддържа сънища. Но как да разберем кога те са приятни за косматия ни другар и кога се касае за ужасяващ кошмар? В края на краищата, никой не иска да събуди домашния си любимец, когато е по средата на фантастичен сън, нали?

куче спиСнимка: iStock

Уебсайтът Petful предлага няколко съвета как да разберем разликите между двете възможности:

  • Приятен сън: потрепване, ритане, тихи шумове;
  • Кошмар: ръмжене, скимтене, объркване;

Трябва ли да събудим куче, което сънува кошмар?

Въпреки че няма твърди научни доказателства в подкрепа на това, общата препоръка гласи, че не е добра идея да будите спящо куче, дори водени от най-добри намерения. Според специалистите, тъй като кучетата спят и сънуват в REM модели точно като хората, те също се нуждаят от непрекъснат сън (както и ние). Така че, непрекъснатото събуждане и рязко прекъсване на тази фаза може да бъде „нездравословно“, пишат от Американския киноложки клуб.

куче спиСнимка: iStock

Уебсайтът за животни Pets4homes уточнява, че „ за куче, което сънува кошмар, е по-добре да завърши цикъла си на сън, дори случващото се в ума му да е неразделна част от това“. 

Въпреки всичко, ако все пак усетите нужда да събудите домашния си любимец по време на особено интензивен кошмар, има определена последователност от действия, които да следвате. Предлагаме ви някои насоки, публикувани в сайта Sidewalk Dog:

  • Използвайте само гласа си (без ръцете)

Рязкото разклащане може да стресне питомеца ви, да го направи дезориентиран, объркан и понякога агресивен, тъй като най-често животното не осъзнава, че е будно веднага. 

  • Извикайте го по име с мек, приятен тембър

Идеята е да събудите животното постепенно, защото никой не обича да бъде изтръгван от съня си (дори от кошмара си!) от паникьосан, крещящ глас. 

куче спиСнимка: iStock

И накрая – не забравяйте да покажете обич на кучето си, когато се събуди, за да разбере, че всичко е наред и всичко е било само сън. Предложете му позната играчка, тениска с ваш аромат или одеяло, за да заспи след това по-спокойно.

Вижте още: 

Защо кучето обича да спи в дрехите ви

От колко часа сън се нуждае кучето

 

Виж още