Вярно ли е, че кучетата оздравяват по-бързо от хората?

куче болно Снимка: iStock

А ко домашният ви любимец се е наранил и изпитва болка, сигурни сме, че ще направите всичко по силите си, за да му помогнете да се излекува възможно най-бързо. Но колко време всъщност ще отнеме лечебният процес? И вярно ли е, че кучетата оздравяват по-бързо от хората?

Краткият отговор е, че колкото и да ни се иска да е вярно, за съжаление, на четириногите ни другари не им минава „като на кученце“, както гласи популярният израз. 

куче болноСнимка: iStock

Времева рамка за заздравяване на раните при кучета

Като цяло, за колко време ще зарасне една рана при кучетата, зависи от вида на нараняването. 

Dogsandcats.bg

При рани с първично зарастване (обикновено с шевове или кожни скоби), каквито са разрезите от операция за стерилизация или кастрация, можете да очаквате да заздравеят в рамките на 10–14 дни.

Ако раната не може да бъде затворена – нещо, което се случва често, когато тя е по-голяма, открита (няма достатъчно кожа, за да я покрие) или е замърсена/инфектирана, то заздравяването ще отнеме повече време. Това е така, поради по-дългата и по-разпространена възпалителна фаза, необходимостта от образуване на гранулационна тъкан и свиване на раната. И макар че времевата рамка на заздравяване при такива рани варира, клинично проучване от 2014 г. е установило, че средното време е между 53 дни (с диапазон 25–179 дни).

куче болноСнимка: iStock

Защо изглежда така, сякаш кучетата се лекуват по-бързо от хората?

Въпреки че лечението и при хората, и при кучетата преминава по сходен начин, изглежда, сякаш четириногите са отново на крака след операция сравнително по-бързо от стопаните си. Причините за това са няколко. 

От една страна, разпознаването на болката при домашните ни любимци невинаги е просто или инстинктивно. Въпреки че може да изглежда, сякаш кучето ни се връща към нормалното си състояние относително бързо след нараняване или хирургична процедура, то може все пак да изпитва болка, макар да не му личи. 

куче болноСнимка: iStock

Незабележимите признаци на дискомфорт при четириногите са скрито поведение, типично за техния вид. Например, косматият ви другар може да маха с опашка и да ви поздравява ентусиазирано, въпреки че не се чувства добре. Инстинктът на кучетата ги кара да скрият болката си и именно това допринася за усещането за по-бързо излекуване. За това, спазването на инструкциите на вашия ветеринарен лекар за следоперативни грижи е много важно.

В обобщение, лечебният процес, през който преминават кучетата, е удивително подобен на този, който преживяваме самите ние. И докато разликите, дължащи се на структурата на кожата, са очевидни, като цяло можем да очакваме, че раните при домашния ни любимец ще заздравеят за приблизително същото време, което би отнело това и при нас.  

Въпреки че нашето активно приятелче може да изглежда съвсем добре в рамките на дни след операция обаче, необходимо е да се следват препоръките на ветеринарния ви лекар, за да гарантирате пълното и безопасно възстановяване на питомеца си.

куче болноСнимка: iStock

Вижте още:

Има ли кучешката слюнка лечебни свойства

Защо кучетата ближат раните си

8 мита за здравето на кучетата, в които трябва да спрете да вярвате

 

Виж още