За какво да внимаваме, когато си взимаме кученце

куче Снимка: Четири лапи

И дентификацията, регистрацията и минималната възраст за продажба на кученца са масово пренебрегнати в България, разкрива доклад на Четири лапи

Ако сте взели решението да присъедините кученце към семейството си, то вероятно се чудите кои са нещата, за които да внимавате. Идентификацията, регистрацията и минималната възраст на четириногото са сред основните от тях. За това и резултатите от доклада на Четири лапи относно незаконната търговия с кученца в Европа, са толкова шокиращи. 

Според резултатите от проучването, в нарушение на законовите изисквания, 60% от кученцата в България се продават без микрочип и паспорт. Половината от закупените кученца са на възраст от шест седмици или още по-малки, когато все още трябва да бъдат с майките си. 

кученцеСнимка: Четири лапи

Dogsandcats.bg

За да изследва въздействието на пандемията върху тенденциите при купуването на кученца, както и многото рискове, пред които са изправени купувачите при закупуване на кученце онлайн, в началото на 2022 г. Четири лапи поръча проучване, проведено от изследователската агенция Savanta в седем европейски страни, включително България.  

Безпрецедентното търсене по време на пандемията подхранва незаконната търговия с кученца в цяла Европа, която причинява страданието на милиони кученца всяка година. Данните, събрани от проучването в България, показват шокиращо потъпкване на законовите изисквания: 

  • Само 40% от анкетираните казват, че кученцето им е било микрочипирано и регистрирано преди продажбата

От всички държави, участвали в проучването, България се отличава като страната с най-голям дял неидентифицирани и нерегистрирани кучета, продавани онлайн, въпреки ясната правна рамка.   

  • Половината от кученцата (50%) са закупени на възраст 0-6 седмици, което е незаконно

Това компрометира значително здравето и социализацията на кученцата до края на техния живот. 

  • Само 15% от купувачите казват, че са купили кученцето си от регистриран развъдник. 
  • Повечето кученца са рекламирани в социалните медии (51% общо, 35% от тях във Facebook) и в уебсайтове (29%). 

Резултатите от проучването за България можете да намерите тук

Международния доклад от проучването можете да прочетете тук.  

кучеСнимка: Четири лапи

„Повече от тревожно е, че наблюдаваме толкова масово погазване на законовите изисквания. Резултатите от проучването в България повдигат сериозни въпроси за развъждането и продажбата на кучета в България и подчертават липсата на осведоменост по отношение на придобиването и собствеността на кученце. От една страна, е необходимо регулиране на онлайн търговията, чрез проверка на данните за идентификация на продавача и информацията, свързана с кучетата. От друга страна, е много важно потенциалните купувачи да извършват задълбочено предварително проучване, така че да са запознати с изискванията и да избегнат закупуването на кученце от незаконната търговия. "  

Ивелина Иванова, координатор Програми на Четири лапи – България. 

„За да се подпомогне борбата с незаконната търговия с кученца онлайн, продавачът трябва да бъде проверен от сайтовете за обяви, заедно с данните за микрочипа на кученцата, които продава. В допълнение, социалните медийни платформи трябва правилно да прилагат своите забрани за продажба на животни, като е необходимо законодателство за защита на животните, продавани онлайн във всички изследвани страни.“ казва Джули Сандърс, директор „Животни-компаньони“ в Четири лапи

куче приютСнимка: iStock

Прекарването на повече време у дома около пандемията определено е оказало влияние върху закупуването на кученце, предимно онлайн, чрез социални медии и уебсайтове. Въпреки че основните причини за  покупка са желанието да се грижат за кученце и такива, свързани с децата,  кученцата са избирани въз основа на това как изглеждат, като външният им вид е водещ фактор. Те често са купувани бързо и твърде малки онлайн, без адекватно проучване. Това прави потенциалните нови собственици уязвими към измами и води до закупуване на твърде малки кученца, без документи, от нерегистрирани развъдници и/или продавачи. 

Кампанията на Четири лапи Малко.Бързо.Болно. цели да достигне до потенциални купувачи и да им покаже рисковете, свързани с незаконната търговия, както и да предостави информацията и ресурсите, от които хората се нуждаят, за да си купят кученце по отговорен и безопасен начин. 

куче от приютСнимка: iStock

Организацията стои зад каузата “Осинови, не купувай” в стремеж това да се превърне в тенденция и за България. Най-добрият начин да помогнем на куче в нужда е да го осиновим от местен приют.

 Взимайки куче от приют, например, не само ще помогнем на него, но и ще вземем животното с изрядни документи, кастрирано, ваксинирано, чипирано и ще имаме идея за характера и навиците му. 

Вижте още: 

3 причини защо е важно да чипирате кучето си

Важни документи, които всяко куче трябва да има

 

Виж още