Защо кучетата ядат пръст

куче Снимка: iStock

Д омашните ни любимци понякога ядат някои странни неща, включително и пръст. Най-често причината е, че животното е скучало само и е решило да разрови близката саксия, за да се запознае със съдържанието й. Понякога обаче може да има реален медицински проблем, който да подтиква кучето ви към това нетипично поведение. 

Защо кучето яде пръст и мръсотия?

Косматият ви приятел може да „похапва“ пръст и мръсотия по няколко причини. Може да му е скучно, а почвата да му мирише интересно. Някои четириноги пък са стресирани, успокояват се чрез ровене и несъзнателно поглъщат част от почвата. Ако не се касае за поведенчески проблем (ще познаете по това, че кучето го прави само, докато ви няма), то най-честите медицински състояния, свързани с яденето на пръст са:

  • Анемия

При кучетата това състояние се изразява или в нисък брой на червените кръвни клетки, или в ниски нива на хемоглобин в кръвта. Именно хемоглобинът е съединението, което спомага за транспортиране на кислорода през тялото. А негов основен елемент е желязото. Независимо каква е причината за анемията на домашния ви любимец, кучето ви може инстинктивно да яде пръст, опитвайки се чрез нея да си набави желязо.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Стомашно-чревни нарушения

Някои стомашно-чревни проблеми също могат да накарат кучето ви да рови с саксията с цветята или двора на къщата ви. Четириногите, които страдат от синдром на раздразнените черва, паразити, дисфункция на черния дроб или жлъчния мехур, може би се опитват да облекчат състоянието си, „хапвайки“ почва. Нещо като с тревата – тя успокоява стомаха им.

  • Хранителен дисбаланс

Кучето може да започне да яде мръсотия, ако диетата му не е достатъчно добре балансирана. В почвата се съдържат различни минерали, които животното се опитва да си набави. Хранителният дисбаланс може да възникне както от неправилна диета, така и от нарушения в абсорбцията на веществата в стомашно-чревния тракт. Помнете – колкото и скъпа храна да купувате на домашния си любимец, стремете се да я дообогатявате с различни витамини, минерали и полезни вещества. 

Хранителният дисбаланс се наблюдава по-често при кучета, които хапват главно домашно приготвени ястия. Постигането на точните пропорции в този случай е по-трудно, независимо дали давате на животното сурова или готвена храна. Има различни витамини и минерали, от които то се нуждае и които са трудни за намирате в този вид меню. 

кучеСнимка: iStock

Опасности, свързани с яденето на пръст

Яденето на пръст, макар и да не изисква спешна медицинска намеса или посещение при ветеринарен лекар не е нещо, което да насърчавате. Има възможни потенциални здравословни усложнения, свързани с това поведение. 

Ако, например, кучето ви глътне някой камък, малка пръчица или дори само много голямо количество почва, то може да получи чревен блокаж или удар, а това да наложи хирургическа намеса. 

кучеСнимка: iStock

Пръчките или острите елементи, които могат да се открият в пръстта, могат да причинят травма в устата и хранопровода му, а пестицидите и токсините в нея да го разболеят. А има и чревни паразити, които домашният ви любимец може да погълне, докато яде пръст. 

Как да спрем кучето си да яде пръст

Най-често домашните кучета ядат пръст, защото им е скучно. Повече разходки, игри и възможности за изразходване на енергията са добър начин да се преборите с това вредно поведение.

Друг начин да стопирате този навик е ако хванете животното „в крачка“ – ако забележите, че е на път да зарови нос в близката саксия, привлечете вниманието му и го пренасочете в друга посока, ангажирайте го с любимата играчка, например. И накрая – опитайте се да контролирате околната среда възможно най-добре – блокирайте достъпа му до лехи с цветя, саксии и др. 

кучеСнимка: iStock

Яденето на пръст може да бъде странна привичка, която се проявява само при някои четириноги. И макар в повечето случаи да е безобидно поведение, понякога може да е индикация за по-сериозен дефицит или здравословен проблем. Ако започне да се повтаря твърде често – не отлагайте посещението при ветеринарния си лекар твърде дълго. Както при всичко, свързано с домашните ни любимци – важно е първо да изключим потенциалните медицинските състояния, за да се заемем с превъзпитание на поведенческите навици. 

 

Вижте още: 10 популярни домашни растения, токсични за кучетата

Виж още