Защо кучетата понякога заспиват прави

куче спи право Снимка: iStock

С лучвало ли ви се е да се загледате в домашния си любимец и да установите, че макар да се намира в седнало положение, кучето сякаш леко си дремва? А знаете ли, че някои четириноги действително могат да заспят в изправено положение? 

Може би сте чували, че по-големите бозайници като коне, крави, жирафи и слонове могат да си подремват съвсем спокойно с часове, докато стоят прави. Това се дължи, смятат учените, на различни причини – някои анатомични, други екологични. В статия, публикувана в National Geographic, Ейми Джонсън, асистент професор във Факултета по ветеринарна медицина към Университета на Пенсилвания споделя, че най-вероятно бозайниците в дивата природа спят изправени, за да са нащрек за потенциални заплахи. Някои тревопасни животни като конете, например, пък имат специален механизъм, уникален за тяхната анатомия, който им позволява да стоят на крака с часове, без това да ангажира мускулите им. 

куче спи правоСнимка: iStock

Като собственик на куче може би се чудите дали някои от тези причини обясняват и защо косматият ви другар спи в изправено положение. Защото, колкото и да е едро, четириногото безспорно не е голям бозайник, поне не колкото кон. И така – защо понякога кучетата ни заспиват в изправено положение и дали това е нормално поведение? Нека разберем заедно!

Dogsandcats.bg

Коренът на поведението      

Точно като хората, кучетата отпускат мускулите си, когато спят. За разлика от нас обаче, те могат да подремнат и изправени – поне за кратки периоди.

Тази разлика между хората и четириногите може да се дължи на селективното развъждане, процес, чрез който някои кучета, особено работещите породи, са развили физически характеристики, които им позволяват да издържат на продължително напрежение. Работещите кучета прекарват по-голямата част от деня си, правейки това, за което са обучени. За тях сънят е просто необходима почивка на тялото.

куче спи правоСнимка: iStock

Спането в изправено положение може да и реакция на промените в средата на домашния ви любимец. Може да разберете, че се касае за подобен случай, ако това поведение се появи внезапно. Тъй като четириногите се учат чрез кондициониране, преместването в нов дом, например, може да засегне режима на съня на животното и оттам – то да отхвърли новата зона за спане. Промените, касаещи околната среда на кучето, могат да засилят безпокойството му и оттам – то да се принуди да спи изправено в очакване на опасност.

куче спи правоСнимка: iStock

При някои кучета спането в изправено положение, което се случва от време на време, няма как да се избегне. Породите са много различни и тези им специфики се засилват чрез селективното развъждане. Поради тази причина, от еволюционна гледна точка, всяка порода има свои навици за сън, които са се превърнали в начин за адаптиране към тяхното отглеждане. Тази адаптация може да варира и да се види в продължителността на съня и различните пози, които животното заема, докато си подремва.

Когато това поведение се ръководи от инстинкт, каквато е ситуацията с работните кучета (най-често – при овчарките и териерите), то може да не изчезне, дори и животното да разполага с удобно легло или друга, далеч по-удобна повърхност, където да релаксира. Всичко това обаче, не бива да ви притеснява! Освен ако не причинява дискомфорт на вас, това не е опасно за питомеца ви поведение. Вашето куче просто си взима една бърза дрямка – това е всичко!

В случаите, когато спането в изправна позиция се появи внезапно, отделете време, за да анализирате ситуацията. Със сигурност си има причина за внезапната промяна в поведението на сън на животното. Чрез положително подсилване и достатъчно време за възстановяване, отрицателните стимули (ако има такива) и стресът ще изчезнат. И след време четириногото ще се върне към обичайните си навици на сън. 

кучеСнимка: iStock

Кога е добре да посетим ветеринарен лекар?

Има някои медицински състояния, които са свързани със склонността на кучето да спи в изправено положение. Една от тях е напредналата възраст на животното, която благоприятства за поява на артрит или дисплазия на тазобедрената става. И двете причиняват болка, дискомфорт и пречат на нормалното движение – включително на сгъването на краката. 

Дисплазията на тазобедрената става е доста често срещана при големите породи кучета, тъй като те рязко израстват по време на стадия на кученца, а това натоварва ставите им. С подходящите грижи и при нужда – лечение, назначено от ветеринарен лекар, и двата проблема могат да бъдат контролирани, за да може домашният ви любимец да се радва на пълноценна почивка. 

Въпреки че спането в изправено положение може да е обичайно за някои кучета, все пак не бива да се приема за даденост. Сънят е много сложен и нюансиран процес, така че дори две животни от една и съща порода не си почиват по еднакъв начин. 

кучеСнимка: iStock

Ако нещо ви тревожи или имате колебания – винаги е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар или специалист по  кучешко поведение.

Вижте още: 

Защо някои кучетата се опитват да седят като хора

8 фини знака, че кучето ви изпитва болка

Виж още