Защо кучетата повдигат глава, когато ги галим

куче Снимка: iStock

В ероятно сте го забелязали – навеждате се, за да погалите набързо кучето си по главата или зад ухото, например, а то сякаш е предусетило какво следва, защото е готово да посрещне жеста ви с леко повдигане на главата напред, свиване на ушите назад, вдигане на муцуната нагоре и контакт с очите. Звучи ви познато, нали? Е, със сигурност не сте единствени!

кучеСнимка: iStock

Кучетата ни обичат да ги галим и да им показваме обич и грижа – в това няма съмнение. Не бива да забравяме, че „най-добрият приятел на човека“ е редом до него в продължение на векове.

Dogsandcats.bg

За това не е никак чудно, че към днешна дата наблюдаваме нещо, което спокойно бихме могли да наречем симбиотична връзка между стопанин и домашния му любимец. Защото, както кучетата, така и техните собственици са се научили с времето и съжителството си заедно да разчитат физическите сигнали, които всеки един от тях излъчва. 

Някои действия на косматите ни спътници, като това леко повдигане на главата, когато ги галим обаче, могат да са леко неясни и да означават различни неща – спрямо индивидуалността на дадено животно. 

кучеСнимка: iStock

Кучетата и езикът на тялото

В допълнение към писменото слово и устната реч, хората имаме възможността да общуваме помежду си и чрез езика на тялото. А, както знаем, кучетата ни разчитат изцяло на него, за да комуникират помежду си. 

Въпреки че имат способността да разбират някои думи, често използвани като поведенчески команди или обозначаващи различни неща, свързани с ежедневието на животното, разчитането на езика на тялото е важно за получаване на известна представа за техните чувства и емоции. От прибрана между задните крака опашка до повдигнато нагоре дупе (поза тип „лък“ при игра), до по-фини знаци като зрителен контакт и изражение на лицето – при домашните ни любимци зад всяко поведение стои конкретна причина. 

кучеСнимка: iStock

Същото се отнася и за повдигането на главата, което много кучета правят, щом тръгнете да ги галите. Нека разгледаме заедно най-вероятните възможности, които се крият зад това, без съмнение, много сладко и мило поведение на домашния ни любимец. 

  • Възприемане на света около тях

Според публикации на изследователя и писател Стенли Корен за Psychology Today, кучето дешифрира не толкова изражението и лицето на човек, колкото ръцете му. Независимо дали го осъзнават или не, собствениците на кучета непрекъснато принуждават домашният любимец да гледа в ръцете им – използвайки жестовете като част от дадена команда или указвайки на кучето посоката в парка, например. Да не забравяме и, че наградите, които животното получава за добро поведение, почти винаги идват от ръцете ни. Всичко това създава у кучетата асоциация между храната и върховете на пръстите на ръката на стопанина. За това и те честичко гледат натам с очакване. 

кучеСнимка: iStock

Що се отнася до особено очарователното поведение на накланянето на глава, то обикновено се използва с цел кучето да разбере по-добре какво се случва около него. Специалистите от VCA Hospitals са на мнение, че наклонената глава може би помага на кучето да чува и дори да вижда по-добре. Като се замислите, това е особено вярно за четириноги с дълги муцуни, които може да имат повече проблеми да виждат нещата отблизо, отколкото техните връстници с „по-смачкани“ лица.

  • Докосване на главата и страх

Докато някои кучета протягат глава напред към вас с вълнение, други може да се притеснят, свият или просто да се опитат да се отдръпнат, когато някой се опитва да ги потупа по главата. В този случай по-скоро говорим за заучено поведение, понякога наблюдавано при четириноги, които са били малтретирани в миналото или се преживели неприятни неща, които ги карат да са плахи и да изпитват безпокойство, когато някой посегне да ги погали по главата. Домашни любимци, които страдат от определени заболявания или имат артрит, потупването по главата може да причинява дискомфорт и те просто да избягват протегнатата ви ръка като опит да си спестят болката. 

кучеСнимка: iStock

А има и кучета, които просто не обичат да бъдат докосвани по тази част от тялото. По същия начин, по който някои хора не обичат да се гушкат, докато спят с някого на едно легло, например, понякога четириногите не изпитват удоволствие от този тип милувки. И чудесно биха се справили без разтриване на главата, за сметка на други части от тялото като коремчето, зад ушите или под брадичката. 

Бъдете внимателни при кучета, които не познавате

При кучета, с които нямате тясна връзка, безопасната практика гласи да избягвате да протягате ръка над главата на животното. Когато доближавате непознато четириного, колкото и дружелюбно да ви изглежда то, стремете се това да се случва отстрани като избягвате директен зрителен контакт. Докосването нека да е в областта под пищяла, отколкото фокусирано в зоната на лицето и муцуната. За да научите кучето да се наслаждава на галенето по главата от Американския киноложки клуб препоръчват използване на положително подсилване, което да му помогне да свърже докосването с нещо хубаво (награда).

кучеСнимка: iStock

Ако и вие като нас обичате да галите и да се радвате на домашния си любимец (по-често, отколкото ни се иска да признаем!), то жестът с леко повдигане на главата, присвиване на ушите, а често – и очите, ви е добре познат. Освен знак на чисто удоволствие от това, че му обръщате внимание, важно е да знаете, че най-често четириногите накланят главите си нагоре, за да получат и по-добра представа какво се случва около тях или да подушат ръцете ви.

 

Вижте още: 

Обичат ли кучетата да ги целуваме

Разбира ли кучето ви, когато сте тъжни

Виж още