Защо кучетата се събуждат толкова лесно

куче спи Снимка: iStock

О бръщали ли сте внимание колко сладко и миличко става кучето ви в минутките, преди да заспи? Очите му бавно се затварят, можете да видите как сякаш цялото му лице „омеква“, а мускулите му се отпускат постепенно... Понякога можете да чуете и леко хъркане.

куче спиСнимка: iStock

Перфектната почивка. Или поне така изглежда. Всеки собственик на четириного обаче ще ви каже, че кучешкият сън е всичко друго, но не и спокойно преживяване. Погледнато отстрани изглежда, сякаш питомците ни изпълват сънищата си с тичане, преследване и гонене, а понякога – дори лаят. И често, макар да ни изглежда, че са дълбоко заспали, този момент на покой и релаксация далеч не трае дълго.

Защото да,

Dogsandcats.bg

домашните ни любимци заспиват бързо, но също толкова скорострелно могат да са и напълно будни, на четири крака и готови за излизане. На нас ни се вижда странно, но всъщност това е съвсем логично, имайки предвид разликата между моделите на сън между кучетата и хората.

Защо кучетата спят толкова много?

Кучетата, както всички животни на света, имат нужда от почивка. И спят, при това – много. Всъщност, около половината от деня си, в зависимост от размера и възрастта на животното. И въпреки че за нас това изглежда като много време, прекарано в дрямка, за четириногите определящи са не толкова часовете, колкото качеството на съня. 

куче спиСнимка: iStock

Модели на кучешкия сън

При домашните ни любимци сънят се състои от четири различни  етапа. При първата фаза животното започва да придремва, като постепенно губи съзнание, контрол над крайниците си и се унася. Това е много лек етап, при нас – нещо като придремване.

Втората фаза на съня е по-дълбока и се характеризира със забавяне на пулса и мозъчната активност. Но през този етап кучето може да бъде събудено много лесно. Всъщност, четириногите прекарват по-голямата част от времето именно в тази втора фаза (около 45%) и въпреки че привидно на нас ни изглежда, сякаш животното е дълбоко заспало, то всъщност само дреме. За това и ни се струва, че най-малкият шум е в състояние да го събуди. 

Третият етап на съня се характеризира с по-бавна сърдечна честота, по-ниски кръвно налягане и телесна температура и забавяне на дишането. Изпаднало в тази фаза животното едва ли ще реагира на повечето звуци около себе си. 

кучеСнимка: iStock

И накрая – етап четири е така нареченият REМ или фаза на дълбок сън или „бързо движение на очите под клепачите“. При нея мозъкът обработва голяма част от информацията, която кучето е получило през деня. Въпреки че това е най-дълбокият и възстановителен етап на съня, четириногите остават активни физически и движат крайниците си, могат леко да пъхтят или лаят тихо. 

Домашните ни любимци прекарват в REM фазата едва около 10% от своя цикъл на сън. При нас – за сравнение, процентите са около 25%. Именно тази разлика води до това, че на кучето му е необходимо да спи по-дълго, за да се възползва от този възстановителен етап на сън. 

Има ли значение позата, в която спи кучето ми?

Много неща се случват с четириногия ви другар, докато сладко си спи. На вас може да ви изглежда, сякаш животното е дълбоко заспало, но то може просто си дремва. 

куче спиСнимка: iStock

Любопитен факт, свързан с моделите на сън на вашия домашен любимец е фактът, че позата му на сън може да ви даде представа за това как се чувства. Например, кучетата често се свиват на топка, ако им е студено. Това и най-често срещата позиция на сън на животните в дивата природа – тя не само запазва телесната температура, но и осигурява защита. Ако четириногият ви другар предпочита да си почива, легнал по корем пък, това значи, че той е готов да скочи и да започне да играе по всяко време. Тази поза често се наблюдава при кутретата, които сякаш „изтощават“ рязко батериите и падат от изтощение там, където са, подремват бързо, а след това стават отново – готови да продължат да изследват света около себе си. 

Често може да намерите кучето да спи и обърнато настрани, с открит корем. Тази поза значи, че косматият ви спътник се чувства спокойно и в безопасност. Много сладък вариант на тази позиция е и четириного, което си дремва по гръб, с четири крака във въздуха– значи уверено и щастливо животинче!

куче спиСнимка: iStock

Кучетата не спят по същия начин, както хората. Нуждите и моделите на съня при четириногите и при техните любимци човеци са много различни. Да, косматите ни другари дремват по-дълго, но прекарват по-малко време в дълбок сън. А това значи, че често се събуждат лесно и са готови да се изправят срещу несъществуваща заплаха - ако кучето ви е ставало с лай рязко през нощта – знаете за какво говорим!

 

Вижте още: 

Защо кучетата се прозяват шумно

Как да разберем, че кучето ни сънува кошмар

Виж още