Защо кучетата вият по определени звуци?

куче Снимка: iStock

Ч удили ли сте се някога защо кучето ви вие при определени звуци? Това любопитно поведение не е просто случаен акт, а сложна форма на комуникация с дълбоки еволюционни корени. Като потомци на вълците, четириногите са наследили много от чертите на своите предци, включително виенето. Разбирането защо косматите ни другари имат определена вокализация при конкретни звуци, може да ни помогне да се свържем по-добре с тях и да сме подготвени какво да очакваме при определени ситуации. 

кучеСнимка: iStock

Еволюционният фон на воя при кучетата

Виенето е естествено поведение, което кучетата са наследили от своите предци вълците. Дивите животни използват воя като основно средство за комуникация, чрез което сигнализират местоположението си, призовават членовете на глутницата и отблъскват натрапници. Тази форма на общуване е подходяща за дълги разстояния и е от решаващо значение за оцеляването в дивата природа, където сплотеността на глутницата е от съществено значение.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Тъй като кучетата са еволюирали от вълци (макар да ни е трудно да си го представим, особено при някои породи!), те са запазили много инстинктивни поведения, включително вой. Контекстът и причините за тази вокализация обаче, са се променили, тъй като четириногите са се адаптирали да живеят заедно с хората. И докато предците на вашия Мопс вият главно поради причини, свързани с оцеляването си, питомецът ви вероятно го прави като отговор на различни стимули, които имитират звуците на дивата природа или изпълняват подобна комуникативна функция.

куче виеСнимка: iStock

Често срещани звуци, които предизвикват вой при кучета

Някои звуци е по-вероятно да предизвикат вой при кучетата. Ето някои от най-често срещаните от тях:

  • Сирени: Неслучайно казваме, че сирените „вият“. И тъй като този висок звук наподобява воя на други кучета или вълци, той естествено предизвиква реакция у домашните ни любимци.
  • Музикални инструменти: Инструменти като флейта, кларинет и хармоника произвеждат тонове, които могат да предизвикат вой, вероятно защото имитират естествени звуци, които четириногите разпознават.
  • Вой на други кучета: Когато едно животно чуе друго да вие (или лае), това предизвиква верижна реакция, тъй като кучетата реагират инстинктивно на призивите на себеподобните си. 
  • Високи шумове: Всеки високочестотен звук, като аларми или определени електронни шумове, може да предизвика вой.

Тези звуци провокират вой, защото приличат на шумовете, на които кучетата биха реагирали естествено в дивата природа. Или се открояват като необичайни в тяхната среда, което води до гласов отговор. 

куче виеСнимка: iStock

Комуникационният аспект на виенето

Воят служи като жизненоважна форма на комуникация между кучетата. Ето няколко начина, по които четириногите го използват, за да комуникират:

  • Намиране на членовете на глутницата

Подобно на своите предци вълците, кучетата могат да вият, за да сигнализират местоположението си на други животни или да ги повикат.

куче виеСнимка: iStock

  • Обявяване на присъствие

Кучетата вият и, за да обявят присъствието си на другите, особено в отговор на силни или непознати шумове. 

  • Изразяване на емоции

Кучетата могат да вият, за да изразят емоции като самота, безпокойство или вълнение.

Когато едно четириного вие, заедно с музика, това може да бъде форма на социална връзка. А ако лае или вие по сирена или аларма, то може да прави инстинктивен опит за комуникация със звука.

Поведенчески и емоционални причини, поради които кучетата вият при определени звуци

Воят може да бъде и отговор на различни поведенчески и емоционални тригери. 

куче виеСнимка: iStock

  • Безпокойство: Тревожните или стресирани кучета могат да вият, за да се успокоят или като начин да привлекат внимание.
  • Възбуда: Понякога кучетата могат да вият, за да изразят високата си енергия и възбуда.
  • Търсене на внимание: Ако винаги обръщате внимание на питомеца си, когато вие, вие подсилвате поведението.

В заключение, разбирането защо кучето ни вие при определени звуци е от ключово значение за адресирането и управлението на това поведение. Като отчитаме еволюционния фактор, специфичните тригери, както и емоционалните или комуникативни аспекти на виенето, можем по-добре да оценим и отговорим на нуждите на домашния си любимец. 

Вижте още:

На каква възраст кучетата спират да растат

Кои са нещата, които кучетата могат да видят, а хората – не?

 

 

Виж още